savjet u vezi proteze

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
pavlov
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 17, 2008 4:07 pm

savjet u vezi proteze

Post od pavlov »

Molila bih nekog dr da mi odgovori
sedmice jer me i osmice koje mi drze protezu bolke cak je jedna pocrnila iako su popravljane vise puta
Moj problem je sto kad sam veceras skinula protezu da je operem primjetila sam da izmedje gdje su stajale gornje jedinice imam neku izraslinu ne znam da li je to normalno boje mesa samo ko mala loptica a vidim da mi ima i udubljenje pa protezi za to mjesto
Molim vas je li normalno da na mjestu izmedju gornjih jedinica bude tako nesto
Danas sam jela malo tvrdju hranu i nazuljala sam vilicuJa imam 38 godina i zube jakpo loseg kvaliteta , koliko got popravljala oni bi se komali tako da sad imam samo 8 svojih zubaImam zakazano sljedece
Bas me strah sta bi to moglo biti
Zato vas molim do sljedece sedmice i termina kod zubara da mi neko da savjet
hvala puno
dr cat
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 15, 2008 7:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dr cat »

to je normalna anatomska struktura koja se zove papilla incisiva.
ne bi trebalo zbog nje da brinete :)
pavlov
Aktivan član
Aktivan član

Post od pavlov »

Hvaaaaaaaaaaaala puno dr vec sam se prestravila i stalno je gledam te crvena te narasla, ali vidim na protezi da ima udbljenje znaci da je tu i prije bila
Samo ako moze jos par pitanja
Da li sam je mogla danas nazuljati jer sam jela tvrdo meso ma sad mi sva vilica bridi i da li bi trebala skinuti protezu veceras da se to odmori
Inace izbjegavam skidati protezu preko noci jer ujutro tesko naviknem i na donju i gornju
Drugo pitanje Sta ni je bilo sa gornjim 7 i8 obje su poravljene davno i one nose protezu e sad vec nekoliko dana me bole ali na momente i jako da glava boli i sad sam vidjela da je sedmica poplavila hocu li i nju morati vaditi
I zasto imam takve zube citav zivot ih popravaljam i na kraju sve jedan po jedan vadim cak mi se znaju komati i kad ih perem
U februaru sam uzela zvaku i poslije minut zabolio me zub kad sam izvadila zvaku na njoj zaljepljen komad zuba sa narandjastom zicom , tako je meni izgledalo to odmah zubaru i naravno vadjenje a pravila ga je dugo
Sad mi je ostalo samo osam zuba i borim se da ih sacuvam , toliko sam puta bila kod zubara i sta su mi sve radili uzalud , sad se bojim ici jer sam isprepadana
Izvinite ako sam preopsirna ali ako mozete da mi odgovoriti bas sam ocajna
hvala vam puno
dr cat
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 15, 2008 7:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dr cat »

skinite protezu veceras pre spavanja... nek se malo odmori tkivo ako ste ga već na takav način preopteretili da osećate tegobe zbog toga.

a što se ostalih pitanja tiče, teško je na njih odgovoriti ovako virtuelno. najbolje je da odete kod stomatologa da pogleda šta se dešava sa tim preostalim zubima, jer njih treba kontrolisati minimum dva puta godišnje.

najbitnije je da na vreme odete na kontrolu, da ne čekate da vas zubi zabole pa onda da reagujete... jer kad do toga dodje, često je jedini lek (u ovakvom slučaju) vadjenje zuba.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Dr Cat vam je sve rekla, ja samo da dodam jos par reci.
Obicne, klasicne akrilatne proteze se menjanju na oko 4 godine, jer promena mikrostrukture moze da uzrokuje i razlicita oboljenja i probleme sa desnima, obaska sto - zbog resorpcije kosti - one vise nisu "pasent", te im je i pokretljivost veca od neke tolerantne, a samim tim se i ostecuje sluznica i zubi nosaci.
Dakle, DALEKO cesce kontrole, ako je ikako moguce, i svako dobro.

Pozdrav, Macko :).
pavlov
Aktivan član
Aktivan član

Post od pavlov »

Hvala vam puno na odgovorima , ja moram cekati na termin
Ma problem je sto e uhvatio strah od tolikih problema sa zubima pa znalo i se desiti kad izvadi zub da poslije nekog vremena na tom mjestu pocne da mi viri ko kost pa onda idem da i to vade i traje jaaaako dugo i vadjenje boli vise od zuba zato e sad strah i bojim se reakcije na anesteziju jer sam negdje citala da moze biti gadna poslije toliko injekcija bojim se da kod sljedeceg tretmana ne budem imala kakvu reakciju
Mene jos bole nepca i ta ko guta na mjestu izmedju gornjih jedinica gori mi , izgleda da sam bas nazuljala
Proteza je stara 2,5 godine ali posto zeza mjenajt cu je, spada mi i donja i gornja
Bojim se da sebi nisam sta naturila pa stalno vadim protezu i gledam tu papilu
Ja i kad povadim zube opet izgleda imam problem
Hvala vam na svakom savjetu
Odgovori