Radiolog je napisao sl: nema znakova koksartroze, mada je pokrivenost glave oba femura nesto manja, vise levo, i da su uglovi izmedju vrata i tela oba femura otvoreniji.
Specijalista za kicmu na Banjici postavlja sledecu dijagnozu: COXA VALGA BILL. PREC. SIN DYSPLASIO ACETABULLI SIN.
Specijalista za kukove na Banjici kaze: RTG b.o. a za pregled i postavljanje dijagnoze je bilo utroseno rekordnih 60 sec.
Privatni lekar kod koga sam bila smatra da je u pitanju koksartroza.
I meni vise nista nije jasno……………..
Sigurno ce neke dodatne informacije biti od znacaja. Imam 30 godina, od detinjstva ravne tabane i dosta dugo sam u hodu krivila levo stopalo na unutra (i sad ponekad tako hodam, kad sam umorna). Jos u 8. razredu su pocela da me tu i tamo zigaju ledja u lumbalnom delu, a u srednjoj skoli bih se povremeno blago ukocila. Naravno, niko me tada nije ozbiljno shvatao ni lekari ni okruzenje, valjda su mislili da hocu da eskiviram skolu. Sportom sam se bavila rekreativno trcanje, odbojka, aerobik dok nisam pocela da radim. Posao je podrazumevao stajanje od 8 sati svakog dana i bila sam previse umorna za bilo sta. To je uticalo da se povremeno ukocim ali je svaki put bilo gore nego prethodni. Kad sam shvatila da je djavo odneo salu obratila sam se lekarima koji mi bas i nisu pomogli.
Trenutno se trudim da redovno radim vezbe i idem na masaze i to mi pomaze da se ne ukocim. Ali (uvek to ali) mene noga sve vise boli. Ranije je to bilo uglavnom na promenu vremena a sad posle duzeg hodanja ili sedenja. Bol ide od kuka do kolena (tup i jak bol), ponekad me boli i list i skocni zglob. Nemam nikakvo ogranicenje sto se tice pokretljivosti. Jedino kada osetim smetnju je u toku vezbe kada treba da privucem koleno grudnom kosu, to nije bol vec osecaj da imam nesto sto mi smeta u predelu prepone. Osecaj duze noge mi smeta jer ne mogu dugo da stojim. Ince oba kuka krckaju i puckaju kada radim odredjene vezbe ili posle duzeg sedenja. Lumbalni deo ledja me cesto boli, najvise na promenu vremena i kada je velika vlaga.
Ako je u pitanju COXA VALGA, da li je moguce da su lekari to prevideli i da sada to pravi problem? Da li ce vremenom doci do ugradnje vestackog kuka i da li postoji nacin da se to izbegne? U bliskoj buducnosti planiram i trudnocu (za sada nemam decu) ali se ne usudjujem na taj korak dok ne resim ovaj problem.
Nadam se da sam uspela da postavim RTG, ako ne bude u redu pokusacu ponovo.
Molim za strucno misljenje i savet. Hvala.

http://img78.imageshack.us/img78/7488/rtgkukoviuh0.jpg