COXA VALGA VS. COXARTROSIS

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
korisnicko ime koje nije
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 16, 2008 6:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

COXA VALGA VS. COXARTROSIS

Post od korisnicko ime koje nije »

Bila bih zahvalna ako bi neko od lekara na forumu mogao da da svoje strucno misljenje u vezi sledeceg problema. Ne znam sta da mislim a jos manje sta da radim jer mi svaki lekar kaze drugacije. Naime, pre 2,5-3 god. poceli su bolovi u levoj preponi i spoljasnjem delu lista i pocela sam da osecam da mi je leva noga duza od desne. Posle nekog vremena sam se prilicno ukocila (sto za mene nije novo). Gornji deo tela mi je bio nagnut u napred i na levu stranu, bolovi su isli niz levu nogu koju nisam mogla da ispravim i nisam mogla da zakoracim. Posle terapija strujom, ultrazvukom i vezbi stanje se popravilo ali problem sa nogom je ostao. Ortoped u domu zdravlja je sve vreme smatrao da ti problemi dolaze od kicme. Posle uradjenog RTG snimka, ustanovilo se da je kicma uredu ali postoji problem sa kukovima.
Radiolog je napisao sl: nema znakova koksartroze, mada je pokrivenost glave oba femura nesto manja, vise levo, i da su uglovi izmedju vrata i tela oba femura otvoreniji.
Specijalista za kicmu na Banjici postavlja sledecu dijagnozu: COXA VALGA BILL. PREC. SIN DYSPLASIO ACETABULLI SIN.
Specijalista za kukove na Banjici kaze: RTG b.o. a za pregled i postavljanje dijagnoze je bilo utroseno rekordnih 60 sec.
Privatni lekar kod koga sam bila smatra da je u pitanju koksartroza.
I meni vise nista nije jasno……………..
Sigurno ce neke dodatne informacije biti od znacaja. Imam 30 godina, od detinjstva ravne tabane i dosta dugo sam u hodu krivila levo stopalo na unutra (i sad ponekad tako hodam, kad sam umorna). Jos u 8. razredu su pocela da me tu i tamo zigaju ledja u lumbalnom delu, a u srednjoj skoli bih se povremeno blago ukocila. Naravno, niko me tada nije ozbiljno shvatao ni lekari ni okruzenje, valjda su mislili da hocu da eskiviram skolu. Sportom sam se bavila rekreativno trcanje, odbojka, aerobik dok nisam pocela da radim. Posao je podrazumevao stajanje od 8 sati svakog dana i bila sam previse umorna za bilo sta. To je uticalo da se povremeno ukocim ali je svaki put bilo gore nego prethodni. Kad sam shvatila da je djavo odneo salu obratila sam se lekarima koji mi bas i nisu pomogli.
Trenutno se trudim da redovno radim vezbe i idem na masaze i to mi pomaze da se ne ukocim. Ali (uvek to ali) mene noga sve vise boli. Ranije je to bilo uglavnom na promenu vremena a sad posle duzeg hodanja ili sedenja. Bol ide od kuka do kolena (tup i jak bol), ponekad me boli i list i skocni zglob. Nemam nikakvo ogranicenje sto se tice pokretljivosti. Jedino kada osetim smetnju je u toku vezbe kada treba da privucem koleno grudnom kosu, to nije bol vec osecaj da imam nesto sto mi smeta u predelu prepone. Osecaj duze noge mi smeta jer ne mogu dugo da stojim. Ince oba kuka krckaju i puckaju kada radim odredjene vezbe ili posle duzeg sedenja. Lumbalni deo ledja me cesto boli, najvise na promenu vremena i kada je velika vlaga.
Ako je u pitanju COXA VALGA, da li je moguce da su lekari to prevideli i da sada to pravi problem? Da li ce vremenom doci do ugradnje vestackog kuka i da li postoji nacin da se to izbegne? U bliskoj buducnosti planiram i trudnocu (za sada nemam decu) ali se ne usudjujem na taj korak dok ne resim ovaj problem.
Nadam se da sam uspela da postavim RTG, ako ne bude u redu pokusacu ponovo.
Molim za strucno misljenje i savet. Hvala. :)

http://img78.imageshack.us/img78/7488/rtgkukoviuh0.jpg
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

S jedne strane, po snimku izgleda kao coxa valga; s druge strane, izgleda da su noge bile rotirane upolje kad je pravljen snimak, sto daje lazni nalaz coxa valga.
Znaci, potrebno je prvo napraviti ispravan snimak karlice sa kukovima, pa tek onda reci postoji li coxa valga ili ne.
korisnicko ime koje nije
Novi član
Novi član

Hvala sto ste odgovorili na moje pitanje. U utorak cu dobiti novi snimak pa cu ga postaviti.
korisnicko ime koje nije
Novi član
Novi član

Novi snimak

Nadam se da mozete na osnovu ovog snimka videti sta je u pitanju.
Ovaj snimak je uradjen u ponedeljak a prethodni je od januara prosle godine.

http://img529.imageshack.us/img529/5120/rtgyv7.jpg
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Ne uspeh da vidim nikakvu razliku izmedju snimaka. Dakle, ako je ovaj drugi ispravno napravljen, dijagnoza Coxa valga je ispravno postavljena. Radi se o situaciji kada vrat butne kosti sa samom butnom kosti formira preveliki ugao. Ovo stanje ne mora da dovede do ostecenja zgloba kuka i ugradnje vestackog kuka (kod vecine ovo stanje se samo konstatuje i ostaje nepromenjeno).
korisnicko ime koje nije
Novi član
Novi član

Hvala na odgovoru

Hvala na odgovoru, sada mi je lakse. Zamolila bih samo jos da mi odgovorite na par pitanja.
Da li postoji neki vid fizicke aktivnosti koji bi trebalo da izbegavam?
Imam eliptik na kome sam prestala da vezbam kada sam saznala za problem, da li je to dobro za moje stanje?
Da li je coxa valga uzrok osecaja da mi je leva noga duza i da li to moze da utice na eventualno ostecenje kicme u buducnosti?
Da li postoji nacin da se taj osecaj izgubi?

Hvala! :)
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Ukoliko je zglob ocuvan, nema nikakve fizicke aktivnosti koja je zabranjena.
Na zalost, ne znam sta je eliptik.
Ukoliko je coxa valga na jednom kuku izrazenija, moguce je da ta noga bude duza, ali je ta razlika u duzini obicno nekoluiko milimetara i ne predstavlja problem.
Odgovori