Otvoren kanal?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
AND1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 25, 2006 9:18 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Otvoren kanal?

Post od AND1 »

Izvinjavam se unapred ako je neko postavio ovakvo pitanje ali nisam uspeo da pronadjem odgovor na isto!
Elem, stomatolog mi je radio shesticu donju i zadnje shto je radio je punjenje kanala i sledetje je trebalo da bude plombiranje! Medjutim, zub mi je na jednom mestu pukao i cement mi je ispao! Ne u potpunosti ali deo fali! Da li postoji opasnost od infekcije odnosno da li treba brzze bolje pohitati zubaru da se to sredi?
Unapred zahvalan
jelena007
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 16, 2008 6:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od jelena007 »

ne moras zuriti stomatologu jer je procedura lijecenja zavrsena,sad je na stomat.da odluci da li tu moze plomba ili ce krunicu staviti jer su predpostavljam zidovi zuba tanki i postoji vjerovatnoca da plomba ispadne jer je retencija slaba.odnosno narodski receno nema sta da je drzi.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Prema postojecim endodontskim standardima, zavrseno lecenje, tj. definitivno punjenje, se "pecatira" glass-ionomer cementom, pa se onda privremeno ili stalno zatvara.
Ako to nije uradjeno, a lomom vaseg zuba je doslo do izlaganja definitivnog punjenje spoljnoj sredini, posle par nedelja takvog stanja se smatra da treba raditi reviziju lecenja, pre plombiranja zuba.
Drugim recima, to sto je delom pukao, ne mora da bude nikakav problem, ali ako je samo definitivno punjenje kanala korena slobodno izlozeno sredini usne duplje onda bi trebalo da pozurite kod vaseg zubara.

Sve najbolje :).
Odgovori