Ja sam tezak slucaj za oftamologe i treba mi Vase misljenje

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
choks
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 08, 2008 10:00 pm

Ja sam tezak slucaj za oftamologe i treba mi Vase misljenje

Post od choks »

Naime, ovako stoje stvari:
Rodjen sam 3 meseca ranije i centar za vid mi nije dovoljno razvijen, vrlo malo razvijen vantelesno.

Buduci da mi je dioptrija rasla, sa 5 godina, uradjena je operacije u Moskvi '92 ("Fyodorov"), skleroplastika (implant u oku koji sprecava rast oka).
(BE=Both Eye, RE=Right Eye , LE...)
Od gomile dokumenata , ruski dokument daje najbitnije informacije:

BE - Nystagmus, partial atrophy o optic nerve, Anisomertropia, high amblyopia, i strabizam
RE - Congenital High Myopia, compound myopic astigmatism
LE - Esotropia

E sad ima tu 1000 brojki i tome slicno,no ukratko LE= - -5 RE= -11
Da rodjaci "-11" ... a neki se zale za 0.5 hehe :)

No, salu na stranu, evo problema:
Pre jedno godinu dana morao sam da radim lasersku intervenciju na mreznjaci, zbog mikrorupture, to je sredjeno, medjutim posle evo godinu dana, a jos i pre te intervencije nesto je cudno pocelo da se desava. Vid je poceo da bude mutnjikav. Prvo sam mislio da je porasla dioptrija sto je nemoguce zbog skleroplastike... i stvarno je i dalje ista. Smanjio sam dioptriju sociva za 0.5 da proverim da nije prejaka, medjutim nije ni to. Uzeo sam i jedno socivo sa -7 kako bi mi bilo korisno za citanje i primetio sam onda tek da mi se pojavljuju kao duple slike... ali tesko mi je da utvrdim. Nije klasican jak astigmatizam ali moguce je da jeste. Vrlo,ali zaista vrlo mala razlika na prvi pogled izmedju levog oka i desnog po pitanju ostrine.

Sto sam vise gledao sa levim sve vise vidim razliku. Nesvesno se naprezem kad gledam s desnim okom (nemam potpuni stereo vid pa gledam malo s jednim i drugim, nije strasno, samo nisu oba 100% u "opticaju" dok gledam...) i posle pola sata pocinju bolovi okolo oka i na kraju jaka glavobolja. Problem nastaje prilikom fokusiranja na objekte preko 50m i sto je dalje to je gore. Ali je vrlo vrlo mala distanca izmedju duplih slika,odnosno ivica po kojima to primecujem..

Pocelo je da postaje sve nepodnosljivije i iritira, jer vise ne mogu ni da vozim, prvo jer ne vidim toliko ostro,ali sam savestan vozac pa nikad nisam imao problema, a onda jer me boli glava i sva ta nervoza nije zdrava. Pre godinu dana su mi na "Milos" klinici konstatovali blagu kataraktu... ali prisutni Dr. Sima, specijalista za kataraktu je rekao da je ona mozda urodjena i nije progresivna, miruje i vrlo je mala... gotovo neprimetna.

Zakazao sam na VMA, a ono sto mi treba od Vas narode,nakon sto sam vas smorio sa pricom, jeste vase misljenje o VMA buduci da sam komplikovan slucaj i ne mogu vise da trpim idi ovamo idi tamo, daj pare o vamo, dobijes papir sa spiskom defekata tvojih ociju, a to vec znas.

Iskreno bojim se da mi neko nesto ne zezne, a to "vojno" u imenu me nekako plasi... da ne bude ono "Izvini sine, malo smo se zaneli pa smo ti unakazili oko" :)

S druge strane, po svemu sudeci (glavobolja, blago duple slike, naprezanje) mnogo vuku na astigmatizam, a sad i ta "blaga" katarakta je mozda neki pukim slucajem napredovala... Bilo sta da je od ta dva,znam da se moze resiti... problem kojeg se jezim je , ako je mreznjaca zakazala... onda mogu samo da se roknem...

Hvala na vremenu.
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od klio »

Pocnite da uzimate Makulin kao i riblje ulje,takodje proverite dioptriju kod prof.Marjanovica u Svetogorskoj,Lensoptik-pretpostavljam da nosite GP polutvrda sociva.Stanje makule morate proveriti kod nekog renomiranog retinologa.
Pozdrav!
choks
Novi član
Novi član

Post od choks »

klio napisao:Pocnite da uzimate Makulin kao i riblje ulje,takodje proverite dioptriju kod prof.Marjanovica u Svetogorskoj,Lensoptik-pretpostavljam da nosite GP polutvrda sociva.Stanje makule morate proveriti kod nekog renomiranog retinologa.
Pozdrav!
Uzimam...
Bio sam na VMA medjutim, retinolog kaze da na desnom nemam nista neobicno.... Cekam da mi stignu GP sociva za koji dan, mozda mi malo poprave sliku. Da li je ovo uopste izlecivo ili ne?
normalna27
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 06, 2008 11:32 pm

Post od normalna27 »

Posetite ocnu bolnicu Sv Vid,imaju vrsne strucnjake,to kazem iz pouzdanih razloga jer se i mija majka leci kod njih.
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član

Post od klio »

U zabludi ste sa bolnicom Sv.Vid. Radila sam tamo.Pozdrav za Normalnu 27.
choks
Novi član
Novi član

Post od choks »

Evo ovako trenutno stoje stvari : Retina je u redu. GP Sociva malkice poboljsavaju sliku, od petka je bol neprestan iako ne nosim socivo...

Indikator moze biti grcenje misica koji rastezu i skupljaju socivo...
Glavobolja me nervira... kad spavam ,kad se probudim nekih 20 sekundi je bez i onda ponovo.... tako ceo ceocati dan...

Posto je navodno sa okom sve u redu sto se tice bole , otisao sam kod doktora opste prakse i prepisao mi je OHB12 i jos nesto sto ne mogu da se setim i bilo mi je lepo par sati.... sad ponovo boli. Oko me stvarno kao oko ne boli... bukvalno me boli oko oka.

Da li je moguce da sam iziritirao nerve oko oka i da su pod upalom takoreci?
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član

Post od klio »

Uzmite Brufen od 400 mg dva do tri puta dnevno par dana i problemi ce nestati.Takodje je dobro da se malo relaksirate i prestanete da mislite na problem ociju.
Pozdrav i javite se!
normalna27
Novi član
Novi član

pomoc

Post od normalna27 »

Kakvo misljenje imate o doktoru Zoranu Tomicukoji dolazi iz Svedske na kliniku Sv vid? Pozdrav klio!
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član

Post od klio »

Ako me iskreno pitate,pretpostavljam da i zelite iskren odgovor.Najbolji retinolog,operator je Dr.Radovan Stojkovic koji je radio dugo godina na VMA,sada je u nekoj privatnoj klinici.Na zalost,mnogi ,,laktasi,,uspevaju da sebe predstave kao izuzetne,dok prave vrednosti mozemo da prepoznamo samo mi,oftalmolozi koji radimo zajedno.Pacijent zaista ne moze da da pravi sud o lekaru,to moze samo lekar iste struke.
Pozdrav!
normalna27
Novi član
Novi član

Post od normalna27 »

Ja bas i nemam neko specijalno misljenje o gospodinu Stojkovicu,bili smo na pregled i kod njega,to je tako sturo obavio da i ja kao laik sam mogla bolju pricu da slozim ! Inace u pitanju je moja majka,te s`toga ako je ikako moguce da sa vama razmenim par recenica,ali ne ovim putem naocigled svih,ako mogu dobiti vas licni mail. Unapred hvala.
choks
Novi član
Novi član

Post od choks »

Klio, ne pomazu nikakvi vitamini niti lekovi, boli me iza oka glava.... kao da mi neko steze desno oko. Sutra cekam rezultate skenera glave...
titanic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:31 pm

Post od titanic »

Da li mi neko moze objasniti koliko je opasno ostecenje dna oka posto na tom oku vec 30 godina jako slabo vidim/myopia/ a dioptrija do -5 se moze korigovati a preko toga ne moze. Trenutno pijem antioksidante za koje sam cula da su dobre za ocni, koji je na prirodnoj bazi -
astaxanthin i lutein. Ako znate nesto o ovome, pisite.

Pozdrav!
Odgovori