Rak jetre - pitanje za strucna lica

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
andrejica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 21, 2007 11:44 am

Rak jetre - pitanje za strucna lica

Post od andrejica »

Pravo da vam kazem, ocajna sam i uglavnom suze ronim.. Ne znam koliko je ovo sve ozbiljno ali vidim da je iz dana u dan gore, lekari idu okolo i okolo i niko nista konkretno da kaze..
Nadam se da ce se odazvati neko strucniji i da mi otvoreno kaze sta se desava...

Naime ocu je pre godinu dana pronadjen rak na debelom crevu koji je uspesno uklonjen operacijom ali nazalost rak se prosirio i na jetru..
Nasli su na stotinak ako ne i vise sitnih celija raka i jedan veci, tacnije tada oko 39 mm rak. Nakon hemoterapije preko infuzije, uspeli su da smanje broj celija i obim ovog veceg raka skoro na polovinu ali kako mi je ocu bilo bolje, presli su na tablete (hemoterapiju) i rak je ponovo poceo da raste i raste.
Nema nikakvih nuspojava hemoterapija, niti mu je lose, nit gubi kosu, niti povraca.. Sve je u normalnom redu. Sve do nedavno...
Sada se jako brzo umara, ne moze da dize teske stvari, ne moze da radi bilo sta, ne moze da se saginje i napreze..
Jetra mu je natecena tj povecana kako lekari kazu, rak je sad porasao na 80 mm i jos + ima brdo tih malih celija...
Sve cesce i cesce mu je muka, lose i boli ga....

Da napomenem pusac je (ne mozemo ga odvici od pusenja), nedavno je pio malo rakijice, vina, piva.. ali sada smo ga hvala bogu odvikli od istog...

Molim za neko strucno misljenje :cry:
andrejica
Aktivan član
Aktivan član

Post od andrejica »

*bump
ssuza
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 12, 2008 1:18 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

rak debelog creva sa metastazama na jetri

Post od ssuza »

bespomocni smo jer misljena lekara su razlicita hirug bi operisao debelo crevo od karcinoma a ostalo lekari se ne slazu sa time zbog metastaze na jetri koja nije toliko zahvacena.

Htela bi da cujem misljena strucnjaka sa ovog foruma ili barem izkustva ostalih clanova foruma sa slicnim bolestima, da li operacijom postizemo nesto ?
sanči
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 02, 2008 7:33 pm

rak jetre pitanje za stručna lica

Post od sanči »

Andreice, nisam stručna al imam slično iskustvo.

Moj otac je nažalost preminuo, tačno prije mjesec dana. Imao je karcinom debelog creva i bila je metastaza na jetri. Operisao je prvo creva a nakon 4 godine i jetru a onda je primio jaku hemioterapiju. Dvije godine od operacije jetre bilo je sve ok a onda je kernulo na pluća. Podlo i neprimjetno, kad smo otkrili bilo je kasno. Od tada je živio 8 mjeseci i umro u mukama..
Hoću da ti kažem da je super dok je na nogama i operacija je sigurno dobro rješenje ako nije jetra previše zahvaćena, to moraš vidjetio s doktorima. U suprotnom nek traži najjaču hemoterapiju da isčisti što više metastaza. I želim vam sve najbolje, držite se, srećno!
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

Mozda nada za sve....

Rak jetre izlečiv?
Na velikom kongresu održanom u Americi, posvećenom oboljenjima jetre, stručnjaci iz ove oblasti su predstavili lek „nexavar“ (sorafenib) koji je pokazao značajne rezultate u lečenju pacijenata koji imaju poslednji stadijum raka jetre.

Lek koji je predstavljen na kongresu je prvi lek koji obolelima produžava život. A jedini je lek nakon čije primene se oporavio značajan broj pacijenata. Lek su priznali Evropska komisija i Američko udruženje za hranu i lekove.

ceo clanak: http://www.blic.rs/slobodnovreme.php?id=60796
Bye bye little lady
ssuza
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 12, 2008 1:18 pm

Sorafemib

Post od ssuza »

Hvala na informaciji za lek Sorafemib, preko web apoteke doc-morris kosta 4630,00 € Evra 112 Tabletta.
Nacko
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Apr 19, 2008 12:48 am

Post od Nacko »

Nexavar odnosno Sorafenib se koriste u terapiji hepatocelularnog karcinoma tj. primarnog tumora jetre i nije dokazano da ima ikakvog efekta na druge vrste karcinoma, niti na sekundarne depozite koji se nalaze u jetri. Terapija karcinoma uvek zavisi od mesta primarnog tumora.
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Re: Sorafemib

ssuza napisao:Hvala na informaciji za lek Sorafemib, preko web apoteke doc-morris kosta 4630,00 € Evra 112 Tabletta.
:o Zasto imam osecaj da taj lek nije dostupan ni u razvijenim zapadnim zemljama.... vec mora i tamo da se plati? A o Srbiji ne treba ni razmisljati, da li uopste moze da se nabavi ovde, a cena... :-?
Bye bye little lady
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Nacko napisao:Nexavar odnosno Sorafenib se koriste u terapiji hepatocelularnog karcinoma tj. primarnog tumora jetre i nije dokazano da ima ikakvog efekta na druge vrste karcinoma, niti na sekundarne depozite koji se nalaze u jetri. Terapija karcinoma uvek zavisi od mesta primarnog tumora.
Pa ovde se upravo prica o HCC tj. karcinomu jetre! Niko nije ni rekao da ima uticaja na druge vrste karcinoma... :roll: vec da je bas ciljani lek za jetru.
Bye bye little lady
andrejica
Aktivan član
Aktivan član

Post od andrejica »

Evo da kazem novosti..
Jos uvek mi je tati lose.. iz dana u dan.. na nogama jeste dok ga ne pocne boleti, onda mora da legne u krevet..
Jetra s jedne strane mu je mnogo natekla.. cak se i ovako golim okom vidi da je nateceno.. lekari nista ne preduzimaju, dali su mu neke lekove protiv bolova i ide na hemoterapiju i to je to..
Odgovori