Povisen krvni pritisak u presao nizak

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
NenadV
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 01, 2007 11:57 am

Povisen krvni pritisak u presao nizak

Post od NenadV »

Evo i mene sa pitanjem:)

Imam 34 godine, pre godinu dana mi je lekar opste prakse konstatovao povisen krvni pritisak(130-145/80-90). Dobio sam da pijem beta bloker ali posle nekih mesec dva sam odustao jel mi je previse smanjivao pritisak pa sam bio neupotrebljiv (pokusao sam i da smanjim dozu ali bez bitnijih promena)

Potom sam posetio kardiolioga koji je rekao da nepijem nista da je sve ok, ali da povedem uredniji zivot (do tada: puno rada, stres ali i kafanski zivot) i stvarno mi se pritisak normalizuje.

No sada je poceo da biva nizak vec nedeljama osecam vrtoglavicu, "rupu" u predelu srca, vec par godina sam stalno na biciklu ali sada kada sednem kao da srce nemoze da izdrzi opterecenje, bojim se da cu pasti i to... Pritisak mi je 95/65,puls 80, 105/75,puls 93 itd... Ima jos jedna stvar, trne mi leva ruka izmedju srednjeg i domalog prsta kao i leva str. lica, iako je to mozda vezano sa usinucem koje sam skoro imao.

Sta da radim? :o
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

vrednosti pritiska od 140/95 nisu indikacija za uvodjenje terapije, nego za savet o redovnom merenju i belezenju vrednosti pritiska, jer je sasvim moguce da se radilo o "hipertenziji belog mantila". takodje, korisno bi bilo i nosenje holtera pritiska.
beta-blokator jeste lek izbora kod mladjih osoba, ali, ponavljam kod vas je neophodan dobar monitornig, da se vidi da li se radi o hipertenziji.
smanjenje faktora rizika je obavezno( ishrana bez soli i masti, regulisanje nivoa secra, redukcija prekomerne telesne mase...)
NenadV
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 01, 2007 11:57 am

Post od NenadV »

Hvala na savetu!
Odgovori