Cao svima,
jako sam tuzna i trazim odgovor ako mi neko moze pomoci!!!
Trudnica sam u 27.nedelji i danas sam bila na redovnom ultra zvuku i doktor je tek sada video da mi pupcanik ima samo dve vene a ne tri i jako me je uplasio.Svi ostali parametri su mi uredu,beba dobro napreduje,posteljica dobro postavljena,dovoljno ima plodove vode...
Da li znate,da li moze biti nekih problema,da li je neko imao takav problem?
P.S. U 20.nedelji sam bila na 4D ultrazvuku i sve je bilo uredu!
HVALA
Pupcana vrpca
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jan 11, 2006 8:36 pm
Kod mene je u trudnoci sa mladjom cerkicom postojao isti problem - Single Umbilical Artery.
Beba je odlicno napredovala i na 4D UZ-u nije uocen nikakav drugi problem.
Malena se rodila sa 3950gr.
Po savetu pedijatra sa 3 nedelje smo je vodili na UZ abdomena.
Pogledaj i ovde, pre par meseci je postavljeno pitanje na istu temu:
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=21505
Drzim palceve da sve bude kako treba.
Beba je odlicno napredovala i na 4D UZ-u nije uocen nikakav drugi problem.
Malena se rodila sa 3950gr.
Po savetu pedijatra sa 3 nedelje smo je vodili na UZ abdomena.
Pogledaj i ovde, pre par meseci je postavljeno pitanje na istu temu:
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=21505
Drzim palceve da sve bude kako treba.

-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:56 pm
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Poštovana Tanja
citiraću samog sebe:
"Polovina do 2/3 beba sa Single umbilical artery -SUA rađa se zdravo i nema hromozomske ni kongenitalne anomalije. U nekim studijama je publikovano da 25% ima neki defekt na rođenju. Tu su uključene trizomije 13 i 18 hromozoma. SUA je najčešće je udružena sa defektom srca, defektom gastrointestinalni sistema i centralnim nervnog sistema. Respiratorni, urinarni i muskuloskeletni sistem takođe mogu biti zahvaćeni kao i multiple anomalije (1 od 5 beba sa SUA).
15% do 20% beba sa SUA rađa se sa zastojem u rastu (težina na rođenju<2500g) a porođaj nastupa ranije (<37 nedelja).
Na prvom mestu treba uraditi fetalnu ehokardiografiju, kao i tzv. ekspertski (ali stvarno) ultrazvuk po svim navedenim sistemima.
Ima logike da se uradi i kordocenteza! "
Ali pre svega mora se definitivno utvrditi da li defekt stvarno postoji!?
Color Doppler je tu suveren i nema i nesme biti greške. Ovo važi za manje trudnoće od 18 nedelje, ko posle 24 nedelje ne razlikuje krvne sudove pupčanika ne bi trebal ni da se prihvata UZ !
Pozdrav i srećno DrPeđaDj
citiraću samog sebe:
"Polovina do 2/3 beba sa Single umbilical artery -SUA rađa se zdravo i nema hromozomske ni kongenitalne anomalije. U nekim studijama je publikovano da 25% ima neki defekt na rođenju. Tu su uključene trizomije 13 i 18 hromozoma. SUA je najčešće je udružena sa defektom srca, defektom gastrointestinalni sistema i centralnim nervnog sistema. Respiratorni, urinarni i muskuloskeletni sistem takođe mogu biti zahvaćeni kao i multiple anomalije (1 od 5 beba sa SUA).
15% do 20% beba sa SUA rađa se sa zastojem u rastu (težina na rođenju<2500g) a porođaj nastupa ranije (<37 nedelja).
Na prvom mestu treba uraditi fetalnu ehokardiografiju, kao i tzv. ekspertski (ali stvarno) ultrazvuk po svim navedenim sistemima.
Ima logike da se uradi i kordocenteza! "
Ali pre svega mora se definitivno utvrditi da li defekt stvarno postoji!?
Color Doppler je tu suveren i nema i nesme biti greške. Ovo važi za manje trudnoće od 18 nedelje, ko posle 24 nedelje ne razlikuje krvne sudove pupčanika ne bi trebal ni da se prihvata UZ !
Pozdrav i srećno DrPeđaDj