Vertebro-basilarna insuficijencija

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
snowbird
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 09, 2005 9:32 pm

Vertebro-basilarna insuficijencija

Post od snowbird »

Molim vas da mi neko objasni sta ovo znaci.Naisla sam na internetu naslov strucnog rada koji govori o ovom sindromu kao pratecem sindromu za TOS (Thoracic outlet syndrome),koji mi je ustanovljen pre 3 godine.
Ne znam ni da li pitam na pravoj diskusiji:)

Hvala unapred.
donkihot
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

vertebro- basilarna insuficijencija

Post od donkihot »

Sta je TOS neznam, ali to lako mozete da nadjete na bilo kom dobrom pretrazivacu. Ali insuficijencija o kojoj govorite je nedovoljno snabdevanje centralnog dela mozga krvlju odnosno kiseonikom cije su posledice kao i kod svih insuficijencija krvlju.Dve vertebralne arterije koje snabdevaju centtralni deo mozga sastaju se u jednu koja se naziva basiliaris koja zatim utice u tzv.Wilisov krug u koji ulaze i unutresnje karotide, takodje dve. Taj Wilisov krug sluzi kao univerzalni snabdevac krvi centralnog dela mozga i umanjuie gotovo potpunu insuficijenciju jedne od ovih arterija tako sto pretstavlja krug centralnog snabdevanja,
Odgovori