Cudni simptomi i krvna slika

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Neshar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 3:38 pm

Cudni simptomi i krvna slika

Post od Neshar »

Cao svima... Imam jedan problem pa mi treba vas savet i misljenje, ali da bi dobili pravu sliku malo cu da bidnem opsiran, nemojte zameriti... :wink:

Imam 30 godina. Pre 10 dana sam dobio, po dijagnozi lekara opste prakse u Domu Zdravlja Zemun stomacni virus. Imao sam dijareju i temperaturu od 39 stepeni u petak, 12.09. U subotu sam bio kod lekara, dobio terapiju Bactrim, Probiotic i Linex za probavu i regulisanje crevne flore. Temperaturu sam imao do ponedeljka kada sam je skinuo a dijareju do utorka. U tom periodu bio sam i na rezimu ishrane gde sam jeo sam dvopek, supu i kuvan krompir jedno 3 dana. Posle sam postepeno uvodio i regularnu vrstu hrane, suhomesnato, przeno, itd. Tokom pretprosle nedelje do subote sam bio na bolovanju i nisam isao na posao tako da bi se moglo reci da sam mirovao. U subotu ujutru me je probudio cudan osecaj, prvo u stomaku, kao neki nemir, da bi zatim imao osecaj kratkog daha gde sam udisao vise puta a zatim hladan znoj koji me je oblio i ubrzano lupanje srca. Izmerio sam pritisak sa kucnim aparatom i on je pokazao pritisak od 170/100 Pozvao sam lekara Hitne pomoci koji mi je rekao da popijem neke lekove koje sam imao tog trenutka u kuci. Popio sam bensedin od 5 mg i Lometazid po nalogu lekara. Taj osecaj je trajao kratko, oko 5 minuta. Vratio sam se na spavanje i nastavio normalno da spavam. U toku dana sam kontrolisao pritisak, bio je oko 140 /100. U nedelju ujutru sam krenuo na posao i u dva navrata sam imao osecaj kao neke napetosti izmedju grudi i stomaka, kao pritisak, mislim da nije bilo gusenje nego samo pritisak, osecaj slabosti i oblivanja hladnog znoja. Popio sam malo secera i vode i otisao kod lekara u svojoj firmi, koji me je poslusao stetoskopom i izmerio pritisak koji je bio noramlan, oko 120/80, i rekao da ne cuje nista neuobicajeno na srcu ili plucima. Rekao sam joj da sam bio bolestan pa je ona dala misljenje da to moze biti uticaj iscrpljenosti organizma bolescu. Narednih dana nisam imao takve simptome, samo kao neki pritisak, kao neka napetost ili malaksalost. Sad da li je to strah ili strepnja od osecaja koji sam imao ili neki objektivan osecaj slabosti, ne mogu da utvrdim, malo sam se bas i preplasio..

Otisao sam kod doktora, interniste, koja me je ono skroz pregledala, pipala, zagledala, vrat, stomak, slusala pluca i sve ostalo, radila EKG i merila pritisak (imao sam 140/85) Za EKG je rekla da je sve ok i da ne cuje nista na srcu i plucima, samo je videla neku kako je nazvala devijacija osovine u desno i inkompletni blok desne strane (Block ramii I. Dex. Fascoculi Hissi incom.) i rekla da imam kao blagu hipertenziju (Hypertensio arterialis in obs.) Rekla je da to nije nista, da je to urodjeno kao neki mladez na srcu i da to imaju njih dosta... mada to na nekim ranijim EKG snimanjima niko nije rekao) Dala mi je tetrazepam kao za misice i tu malaksalost, i da uradim i laboratoriju...

E sad... to uradio i to je vecina zasto pisem.... treba mi malo i drugo misljenje za rezultate i na osnovu ovih simptoma...

Npr , malo povisenu SE - 14 (4-10), Fibrinogen 4.19 (2-4) ali i CRP titar koji je 2.5 (0-5) koji je po ovome dobar i rekla je da je to neko malo zapaljenje, moze biti i kvaran zub ili od virusa ili tako nesto... u principu je rekla da je nalaz dobar ali mene znaci neke vrednosti muce kao npr Holesterol... ukupan Holesterol mi je 4.06 (pozeljno manje od 5.2), Trigliceridi su mi 0.71 (manje od 1.7 pozeljno), LDL holesterol mi je 2.9 (manje od 3.4 pozeljno) ali mi je HDL holesterol 0.84 (preko 1.6 pozelno, manje od 1 visoko rizicno!!!
Doktorka je rekla da je to ok, iako je HDL tako nizak, jer mi je LDL dobar i odnos je dobar pa kao da je to ok :-? :-?

Takodje i TSH hormon mi je 0.32 (0.4-4) a Free T4 mi je 23.3 (10.3-24.4).. i za to je rekla da je ok jer su u dobrom odnosu, sta god to znacilo...

To je u principu to sto me muci.. da li su ovakva tumacenja ok , da li neko strucno ima i drugi savet... neko ko ima slicne rezultate a druga tumacenja cisto da mi da neki savet...

Ostatak analize je rekla da je dobar, tako i pise da je u granicam ref vrednosti... negde pri gornjoj, negde pri donjoj.... Glukoza 5.24 (4.1-5.9), Kreatinin 64.7(62-106), Urea 4.3 (2.14-8.3) AST 16 (0-37) ALT 27 (0-41) LDH 155 (135-225) Gvozdje 27.7 (10.6-28.3), Kalijum 4.1 (3.5-5.1) Natrijum 141 (136-148) Trombociti 380 (150-450) Leukociti 8.6 (4-10) Eritrociti 5.08 (4.2-6) itd... da sad ne davim puno...

Ako treba za misljenje vise podataka rado cu dati...

Hvala unapred na vasem misljenju, dobro bi mi doslo... :D
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

ne moze se reci da se radi o hipertenziji na osnovu ovih vrednosti. merite pritisak nekoliko 2x dnevno u kucnim uslovima i belezite vrednosti. laboratorijske analize su u skladu sa prelezanom infekcijom, pomovite ih za mesec dana.
usput da kazem, da prema novim preporukama vise ne postoji "antidijaroicna dijeta", tj. nema ogranicenja ishrane kod proliva.
Neshar
Aktivan član
Aktivan član

Post od Neshar »

Hvala na odgovoru.

To mi je rekla i doktorka, da pratim dva puta dnevno pritisak, ako predje 145, da se javim kardiologu i to. Nisam znao za to da vise se ne preporucuje dijeta, mada iskreno, dok je to i trajalo, bas i nisam mogao da jedem nista bolje.. :-?

Mene najvise muce ove drugi simptomi slabosti, pritiska(mislim na ovaj osecaj napetosti, nelagode... )

Hvala za tumacenje krvne slike, ako i vi kazete da je u redu i u skladu sa prelezanom infekcijom, to me je najvise i zabrinjavalo... iskreno najvise se tih analiza i bojim.... ono kao sta sve moze da se nadje.... da se krije... ne daj Boze...

Recite mi samo ako neko zna za onu devijaciju osvoine i inkompletni blok desne grane.... sta je to,... jel to sve ok?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

da, to sam prevideo! nije nista strasno, 15-tak % mladih muskaraca ima taj nalaz u ekg-u
Neshar
Aktivan član
Aktivan član

Post od Neshar »

Mozete li mi reci na osnovu vaseg misljenja, sta bi moglo biti ako ne hipertenzija...

Evo, npr, sinoc, kad sam merio pritisak, bio je 140/100... Ceo dan mi je bilo Ok ali cim sam izmerio pritisak, odmah sam poceo da razmisljam o tome... i posle jedno 10 minuta.... prvo kao slabost, zatim hladan znoj i pocele noge da se tresu.... malo sam rekao sebi smiri se... panika, pa me je proslo posle 5 minuta....

Ne mogu a da ne razmisljam o tome... :(
Odgovori