Vrednost tumor markera tokom primanja hemio-terapije

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
aka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 26, 2008 12:55 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Vrednost tumor markera tokom primanja hemio-terapije

Post od aka »

Interesuje me da li je vrednost tumor markera izmenjena tokom primanja hemio-terapije?
Naime, moja mama (operisan karcinom debelog creva u aprilu) ove nedelje prima 4. ciklus terapije (od 6 prepisanih), a njen hirurg kod kojeg smo danas bili na kontroli je trazio da izvadi krv danas da bi uradili tumor markere.
Sestra na odjelu nam je rekla da vrednosti mogu biti "poremecene" terapijom, ali je on svejedno rekao da joj izvade krv i urade analizu.
Inace markere je vec uradila u privatnoj laboratoriji, ali kaze nas dr da on ne vjeruje privatnicima i oce svoje analize. Postujem.
Rekao nam je da je mamino stanje ok, zadovoljan je kako se oporavlja, samo jos da nabaci osmjeh na lice...

Inace CEA joj je 6,4 sto je valjda na gornjoj granici ako uzmemo da je ona po medicinskim standardima pusac (ref.vrednost za pusace je valjda 6,3, a ona pusila citav zivot, prestala prije godinu dana), a CA 9-19 joj je 16,4 (gornja granica valjda 30).

Molim nekog od strucnih/obrazovanih lica sa foruma da mi kaze treba li da se brinem zbog ovog CEA koji malo prelazi gornju granicu i da li povisen tumor marker znaci da u organizmu jos uvijek postoje kancerogene celije?

Hvala unapred i izvinjavam se ako odgovori na ovakva pitanje vec negdje postoje; nova sam na forumu pa nisam stigla jos sve procitati.

Zelim vam svima ugodan i veseo dan!
Korisnikov avatar
protta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:00 pm

Post od protta »

Vrednost tumor markera moze da varira,da se poveca za vreme hemoter.Mislim da to nije pravi pokazatelj.
aka
Novi član
Novi član

Post od aka »

jos jednom hvala, protta.
samo molim za dodatno pojasnjenje - kad kazete "za vreme hemoterapije" mislite li za vreme trajanja cijelog 6-mjesecnog ciklusa ili samo tih dana dok se terapija prima?

hvala unapred.

ugodan vikend i nedajte da vas kisa oneraspolozi... :)
Korisnikov avatar
protta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:00 pm

Post od protta »

Za vreme celog ciklusa.Koliko sam ja shvatio citajuci neke strane sajtova,marker varira tj. povecava se zbog odumiranja celija tumora,koje se pokazuju na t.markeru,ali ne uvek i ne obavezno.Ja sam tako to shvatio ,ako gresim neka me neko ispravi.Pozdrav.
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Ako odredjeni citostatik deluje na maligne celije tumor marker pada. Da bi znali da li je izbor leka odgovarajuci oni prave tzv. procene. U mom slucaju prva procena je bila nakon III ciklusa. Da tumor marker nije pao u odnosu na vrednost pre I ciklusa, oni bi promenili kombinaciju citostatika.
Sledeca procena mi je bila nakon VI ciklusa. Postojala je mogucnost da su citostatici prestali da deluju izmedju III i VI ciklusa i da je tumor marker porastao, dobila bih nakon toga drugu kombinaciju.

Da, jedna od losih stvari koje mogu da se dese, je to da citostatici ne deluju, a to se sazna tek nakon npr. III ciklusa.

U svakom slucaju, u toku hemo, tumor marker je poprilicno znacajan faktor koji ima uticaj na donosenje odluka lekara o nastavku lecenja. Bez obzira koliko svi pricaju da i nije neki bitan faktor.

E sad sto se tice CEA. Moj je pre operacije karcinoma jajnika bio u granicama nnormale, a CA 125 je bio 800 (gornja granica 35).

Nadam se da sam ti malo pomogla.

pozz
aka
Novi član
Novi član

Post od aka »

hvala, evelina.
malo jesi pomogla. :)
u medjuvremenu smo dobili mamine ponovljene nalaze i oba markera su joj u granicama normale i dr je zadovoljan.
SalleZ
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 8:21 am

Post od SalleZ »

evelina napisao:
E sad sto se tice CEA. Moj je pre operacije karcinoma jajnika bio u granicama nnormale, a CA 125 je bio 800 (gornja granica 35).

pozz
više o pojedinim tumorskim markerima:

AFP (-feto protein) jetra, ovariji i testisi, također fiziološki povišen za vrijeme trudnoće
CA 15-3 (Cancer antigen 15-3) rak dojke, ponekad pluća i jajnici
CA 19-9 (Cancer antigen 19-9) pankreas, ponekad debelo crijevo i žučni vodovi
CA-125 (Cancer antigen 125) jajnici, povišen i u endometriozi i nekim benignim promjenama
CEA (carcino-embrionic antigen) debelo crijevo, dojka, pluća, štitnjača, jetra, cerviks, mjehur, poviše je i kod pušača
hCG (human chorionic antigen) testisi, uterus, fiziološki povišen u trudnoći
PSA (Prostate specific antigen) prostata, povišen je i kod hipertrofije prostate, prostatitisa
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

E pa Sale,

Endometriozu nemam sanse da imam. Sad je samo pitanje koje i kakve su te benigne promene.
Samo ti googlaj pa javi ako saznas. :wink:

pozz
p.s. Inace je super sto si to stavio na form.
SalleZ
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 8:21 am

Post od SalleZ »

Moj je pre operacije karcinoma jajnika bio u granicama nnormale, a CA 125 je bio 800 (gornja granica 35)

CA-125 (Cancer antigen 125) jajnici, povišen i u endometriozi i nekim benignim promjenama

Odnosilo se na ovo. U svakom slučaju si u pravu često i ne znamo za šta služe tumor markeri a lekari nas samo šalju , proveri ovo provero ono i bez objašnjenja šta je šta.

Pozz.
aka
Novi član
Novi član

Post od aka »

SalleZ,
hvala na ovim info o markerima.
joj, to me najvise nervira kod nasih doktora sto niko ne prica sa pacijentima, niko ti nece objasniti sta trebas uraditi i zasto.
svi se nadrkaju i smrtno uvrede kad ih pitas nesto, a ja onda bas dobijem volju da postavim 1001 pitanje, ali ne vredi da ispizdim doktora; rizikujem da bude (jos vise) neljubazan prema mami...
Odgovori