CIN II

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
sally
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 21, 2005 12:17 am

CIN II

Post od sally »

poštovani, uradila sam papa test i nalaz glasi ovak:umjerena displazija CIN II, visok stepen (SIL II), abnormalne stanice nadjene u C;E!!!
prije dva dana uradjena mi je curettage i biopsija na preporuku ginekologa. Ja još uvijek imam jako krvarenje kao posljedicu toga i bolove u donjem djelu abdomena pa me interesuje da li je to normalno i šta tačno znaći taj nalaz jer me moj ginekolog isprepadao , koliko da taj nalaz uzmem za ozbiljno???
P.S. 24 su mi godine imam jedan porod i učestale upale jajnika i jajovoda (da li je to uticalo na CIN II)!!!
unaprijed hvala....
dr Presetnik
Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dr Presetnik »

Upala moze biti uzrok i promena na grlicu materice, ali tek patohistoloski nalaz , koji ce te dobiti nakon biopsije i kiretaze je validan za procenu stanja vaseg grlica, tj. da li da se plasite ili ne. Nadam se da posle ove intervencije koristite odgovarajuce antibiotike i morate ih koristiti dovoljno dugo.
sally
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 21, 2005 12:17 am

Post od sally »

dobila sam nalaz biopsije koji glasi ovako:

I oilocytosis et parakeratosis epitheli squamocellaluris cervicis uteri. endocervicitis chronica.

II endometrium in proliferationae. metaplasia squamosa epitheli superfitialis endocervicis cum dysplasia.
(pored sitnog fragmenta endometrija u primljenom materijalu se uoči i trakast odljušten fragment metaplastičnog skvamoznog epitela bez mogučnosti orjentacije /bazalno-površno/ gdje su celularne karakteristike , u prvom redu nukleocitoplazmatski odnos sugestivne cinII, ali u potpunoj odsutnosti mitoza, kao i zbog oskudnosti opisanog trakastog fragmenta koji se na ponovljenim rezovima "izgubi" nije moguće decidno odrediti stepen displazije.

molim vas da mi "prevedete" nalaz!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Nalal patologa govori o hronicnoj upali grlica, ali ne o displaziji, jer je uzorak bio nedovoljan ili uzet sa pogresnog mjesta.
Biopsiju je potrebno ponoviti i uraditi pod kolposkopijom / uvecanjem /.
Upala jajnika nema nikakve veze sa Cervikalnom Intraepitelnom Neoplazijom ili stepenom srednje displazije.
Nema potrebe da pijete antibiotike poslije ove intervencije zato sto ste imali biopsiju, a posebno ne one koji su dani bez cervikalnog brisa i antibiograma...potrebno je uraditi bris na hlamidiju, gonoreju i Gram + i - bakterije.
Pozdrav,
obgyn
Odgovori