Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.
Pitanja su u vezi hormona stitne zlezde[/u]; 1.Koja je razlika izmedju T3 i FT3 i izmedju T4 i FT4? 2.Sta znaci Anti-TPO i Atg At? da li su to antitela? Ukoliko neko zna nesto jos u vezi sa ovim pitanjima neka mi napise mnogo bi mi znacilo Hvala unapred
Stvarno ne znam odgovor na ovo pitanje. Znam samo da je meni dr rekao da je dobro sto mi antitela nisu povisena jer to ukazuje da nema nekog hronicnog oboljenja.
Kada je TSH smanjen a hormoni T3 (FT3) i T4 (FT4) poviseni,radi se o pojacanoj funkciji stitne zlezde,odnosno HIPERTIREOZI i obratno...kada je TSH povisen a hormoni smanjeni radi se o smanjenoj funkciji zlezde i to je onda HIPOTIREOZA.U slucaju kada su samo prisutna antitela koja si i sama nevela,govorimo o hronicnom oboljenju,odnosno nekom od auto-imunih oboljenja kao sto je Hasimoto tiroiditis.Pri tom hormoni mogu biti u granicama normale!!!