Polenska alergija

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

coach
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 13, 2007 11:00 am

Post od coach »

Simptomi su alergijski, to su ti simptomi.Nista,pravac alergolog!
zizi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 16, 2007 6:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

da vam ja kazem!!!

Post od zizi »

imam problem slican vasem ali jedino sto nemam je zabetoniran nos jer mozda stromodno ali efikasno koristim prababin recept da isperem obicnu svinjsku mast u 9 voda to bude kao krema i stavlja se u nos to sam primenjivala i na mojoj deci. PS.MOZDA CE OVO I NEKOME POMOCI :-? :-? :-?
myl
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 18, 2007 3:21 pm

Post od myl »

Ja sam postao alergican na polen pre dve-tri godine(sada imam 25). Neiskustvo me svake godine prevari, tako da lekove pocnem da pijem tek kad se duboko uvalim u simptome, koji mi prilicno ometaju normalno funkcionisanje. Tako je bilo i ove godine. Medjutim, kombinacija Pressing i Beconase mi je prethodne godine otklanjala sve simptome, dok je ove malo drugacije. Rinitis mi je znatno oslabljen, ali mi i dalje smeta. A glavni problem su mi negativni efekti Pressinga - zamor i glavobolja. Zadnjih par dana su skoro pa nepodnosljivi. Cak pocinjem da razmisljam da mi je lakse da kijam i da mi curi nos nego ovo.. Bukvalno, posle 1-2h popodne ne mogu normalno da funkcionisem. To me prilicno ometa u poslu, posto mi je posao takav da trazi dosta razmisljanja, sto je sa ovolikom glavoboljom i pritiskom u glavi nemoguce.
Da li da probam sa nekim drugim antihistaminikom? Ili sta drugo?
Laida
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 07, 2006 7:53 pm
Kontakt:

Post od Laida »

Meni se pre dve godine naprasno pojavila alergija na grinje, polen trava i korenje,ambroziju ... simptomi rinitis, a cesto i spazam, otezano disanje ma uzas.. (inace imam 25 godina) pila sam pressing u kombinaciji sa pumpicom ventolin, da skratim pricu: NA VMA SE SADA RADI AKUPUNKTURA, PLACA SE, ALI VEOMA POVOLJNO 440 DIN PO TRETMANU, RADI SE 10 TRETMANA PA PAUZA 3NEDELJE PA JOS DESET AKO UOPSTE BUDE POTREBE. Moje iskustvo je fenomenalno, ja vise nemam problem. Kao da nikad nisam ni imala alergiju. Nikad vise necu gutati bilo sta... Moja lekarka kaze da bi trebalo uraditi dvaput godisnje seriju od po 10 tretmana , pa cu to svakako odraditi tamo u septembru opet. Najsrecnija sam zbog pluca, nemam vise ni skripanja niti problem da zaspim zbog toga... I da, neko na akupunkturu reaguje sporije nego brze, ja srecom brzo, ali ima i ljudi kojima se reakcija pojavi tek posle druge serije, u svakom slucaju meni to zvuci daleko zdravije od tih lekova...
baki78
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 1:34 am

Post od baki78 »

Imam alergiju od prosle godine(tada sam prvi prut pocela da dobijam gusenja misleci da su na nervnoj bazi).
Umesto presinga koristim flonidan.To je potpuno isti lek ali baza nije ista kao i za presing i ne ide na recept-cena 145 din.
koristim ga u kombinaciji sa spalmotilom, bekonaze nazalni sprej,berodual sprej po potrebi i servente sprej 2x2.
Nemam kijanje, suzenje ociju vec odmah krece spazam bronhija i nastaje gusenje. Imam rinosinusit chr. Bekonaze koristim za rinitis i protiv alergije,berodual za momentalno sirenje bronhija i servente koji ima produzeno dejstvo jer ima i antibiotik . On siri bronhije ali sporije zato ima produzeno dejstvo i sprecava upale koje nastaju kod alergija.
Sa ovom kombinacijom funkcionisem FENOMENALNO kao da nemam alergije.
Od presinga sam i ja osecala zamaranje, pospanost , suvocu zdrela a u kombinaciji sa spalmotilom i tremor ruku.Desavalo mi se da sam morala da popijem i uveca presing jer je toliko slab da nemoze da "pokrije "ceo moj dan(18 sati koje provedem budna). :P 8)
SPUGN
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 19, 2007 11:51 pm

Post od SPUGN »

Pressing je droga,ili je sredstvo za uspavljivanje slonova.Koristio sam ga pre 3 godine i znam da nisam mogao 3 recenice da slozim.
AERIUS-pijem ga poslednje dve godine....nema neki efekat zar ne?
Beconase?isto tako,nisam osecao nekakav boljitak.
Kaze mi neki drug da probam Klaritin,to jos nisam probao.
Kakva su vasa iskustva sa Klaritinom?
Cuvaj me se mala,jer ja sam stari morski vuk...
bokidoki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 20, 2007 2:29 pm

Post od bokidoki »

Jedno pitanje, da li je nekom u toku alergije izlazilo nešto po koži, kao neki pečati?
NinaG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 2:55 pm

Post od NinaG »

Pressing pijem godinu i po dana , jedino od njega nemam smetnje.
Od Claritine sam bila kao zombi i to sa glavoboljom.
Medjutim Pressing mi više nije dovoljan - drugi put za dva meseca imam otežano disanje, puća koja gore i otečenu sluzokožu nosa toliko da već 15 dana dišem na usta (i to jedva)

Sutra ću da probam da uključim Flixotide pa ako prodišem da odem (opet) kod alergologa.
Zoxie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 13, 2007 10:41 am

Post od Zoxie »

Htela bih da znam nesto vise o Klaritinu, vidim da je vec postavljeno to pitanje.

Inace, imam velike probleme sa alergijom,koji pocnu sa pocetkom promene vremena (zima na prolece) i traju po 2,3 meseca. Doktorka mi je dala Klaritin, medjutim ja ga pijem,evo vec 3 godine,svaki put po dva meseca.Nisam znala nista o tom leku, a onda sam nacula da sadrzi neke hormone i da dugotrajna upotreba nije pozeljna.Da li neko zna nesto vise o tome?

Pritom, imam i probleme u vidu nadrazajnog kaslja u toku ta dva meseca.Klaritin umanji kasalj, ali u periodu kada je najgore ne mogu da spavam, imam napade kaslja koji me dovode do suza. Ako postoje ljudi sa slicnim simptomima, volela bih da znam sta rade tada, jer postaje nesnosno.Doktorka mi je dala prvo ventolin, medjutim nije pomogao.Posle mi je dala drugu pumpicu, slicno je pakovanje,ventolin je plav a ova vrsta je bordo(zaboravila sam kako se zove, izvinjavam se).To pomaze, ali slabo jer u tom periodu ja ne mogu potpuno da udahnem, osecam nadrazaj kada napunim pluca vazduhom. Radila sam spirometriju i svi nalazi su bili odlicni. Ne znam kako da se borim sa tim, ne mogu normalno da funkcionisem, vec sam poznata kao "Zorana-ona koja kaslje :D :D :cry: " Svaka pomoc je dobrodosla
vuleika
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 12, 2008 10:57 am

Alergija

Post od vuleika »

Pozdrav svima!!!

Prvi put na forumu!

Pre deset godina sam prvi put dobila simptome alergije (zapusen nos, svrab u nosu, svrab ociju i dr.) Prvih 4-5 godina nisam ni znala da je alergija u pitanju. Nakon pregleda kod alergologa utvrdjena je alergija na korov. Uvek krajem avgusta-pocetkom septembra!!! I svake godine simptomi su bili sve gori i gori. Lutajuci po internetu i ovakvim forumima otkrila sam odlicnu kombinaciju koju primenjujem vec tri godine i za sada uspeva. 10 do 15 dana pre pocetka simptoma (negde oko 15. avgusta) pocnem da pijem Presing, vitamin C (1000 mg) i da prskam Beconase sprej u nos (3 puta dnevno). Videcu kako ce biti ove godine, ali nadam se da bude uspesno.

Da li neko moze da mi kaze da li i deca smeju da koriste Beconase sprej. Radi se o detetu od 10 godina. Moj sin svakog proleca a evo sada i kada se blizi jesen non-stop kija i slinavi. Pio je u prolece Aerius, ali sada opet pocinje sa kijanjem pa se pitam da li sme opet da ga pije i da li bi smeo on da koristi Beconase?

Pozdrav!
Korisnikov avatar
milanina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 9:52 pm

Post od milanina »

Joj isti problem. Alergija. Valjda sada krece ili je vec uveliko krenula ambrozija.
Ni ja kao i vecina vas nisam nikada bila ni na sta alergicna do pre jedno 3, 4 godine. Prvo je krenulo sa pecatima po kozi, pa odjednom visoka temperatura koja je trajala samo 1 dan, pa suvi kasalj, pa kasalj sa sekretom koji je prerastao u vrlo bolan kasalj sa spazmom, zatim nocna gusenja. Ni ja tada nisam znala da je u pitanju alergija, a moja dr. opste prakse mi je dala dijagnozu upale pluca i ja se nagutah antibiotika samo tako i nista. Sada dr. uopste neverujem i pre par dana sam krenula na svoju ruku da koristim presing. Simptomi su golicanje i pecenje u grlu, nosu i ocima. Curenje nosa i suzenje ociju... ma haos. Na uputstvu za koriscenje presinga pise 1 tableta dnevno. Ja je popijem u jutro, ali vec negde oko 6, 7 sati popodne pocinje da slabi dejstvo. Neznam da li smem u to vreme da popijem jos pola tablete. Pocinjem ozbiljno da razmisljam o onoj akupunkturi...
Pavlence
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 1:04 pm

Post od Pavlence »

Probajte Singulair! Ja sam ga dobio od alergologa i treceg dana kijavica (rinitis) je presusila... Pije se uvece 1 tableta, a ujutru ostaje 1 Aerius. Moje iskustvo je super, pa vam toplo preporucujem...
lujka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 8:48 pm

Post od lujka »

:lol: :lol:
hAJ EVO I MENE NA OVAJ FORUMИIЖ.

Љta da vam kaћem, ja sam pre 10-tak godina, dobila alergiju,.

usljed loљeg ljeиenja od nje sam dobila alergijsku asmu i pumpicu. oko 2002. godine.

Bila sam alergiиna na sve poиev od promjene klime, grinja, praљine, korova, dlaka i nemam pojma љta joљ.

Trenutno imama alerguju na ambroziju, ne koristim pumpicu. izbacila sam iz odjeжe љto mi je smetalo. Iz stana velike tepihe, ogromne paravane, isl. ojaиavala imunitet svim i svaжim. tako ostala mi je ambrozija koja me hvata poиetkom avgusta pa dok traje.

Ove godine sam imala viљe dodira sa ambrozijom u periodu dok sam troљila flonidan ili presing, i viљe mi nije djelovao.

Dva outa zavrљim u hitnoj jer od љlajma nemogu disati.

Moja doktorica mi propiљe flixonase vodeni sprej za nos.
Koji koristim evo 5 dana, Da li se klima promjenila ili stvarno ovaj sprej djeluje, ja sam poиela normalno disati, oиi me viљe ne svrbe, normalno diљem. a љlajma nema , nos me ne svrbi. jednom rijeиju NEUREKLO SE.

Probajte sorej kod nas u republici Srpskoj neide na recept, ima upustvo, jednom dnevno se po 2 puta ubrizga u svaku nozgrvu.

Pa sretno moji alergijaљi. Pozzzzzzzzzzzzz :o :D :D :D :lol: :lol: :lol:
sanchi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 10, 2007 8:50 am

Post od sanchi »

Uh.. kod mene se manifestuje groznim svrabom očiju, nosa a u poslednje vreme čak i grla, a postepeno osećam i da mi je disanje teže, tako da ću obavezno da probam i akupunkturu, imunosenzibilizaciju, šta već.

Ja već godinama pijem samo Rinasek. sa povremenim test izletima na druge prepisane lekove koji se uglavnom završe neuspešno.
Popijem prvo pola, pa ako ne deluje dodam i drugu polovinu, tako da minimizujem neželjene efekte, možda nekom pomogne.

Inače htela sam u stvari da podelim sa nekim tekst na koji sam naišla na netu: studiju o uticaju dizel izduvnih gasova na alergije

Autor je David Diaz-Sanchez, Ph.D. - Associate Professor of Medicine at the David Geffen School of Medicine at the University of California, Los Angeles.

Ceo tekst se može naći ovde: http://www.osti.gov/bridge/servlets/pur ... 827841.pdf

Evo najzanimljivijih isečaka:
"Alergičnim dobrovoljcima su sprejom ubrizgane u nos dizel izduvne čestice(DEP), polen ambrozije, ili oba istovremeno. DEP je korišćen u dozama od po 0.15mg u svaku nozdrvu. Iako ova doza izgleda visoka, kod određenih profesija ili svakodnevnih okolnosti (kao što je čekanje na autobuskoj stanici) izloženost DEPu može biti mnogo veća.
Nazalna ispiranja su se vršila različitim danima nakon doziranja. Na vrhuncu reakcije količina alergijskih antitela na ambroziju je bila 16 puta veća u poređenju samo sa ambrozijom. Kod određenih pojedinaca bila je i 50 puta veća.
Dodatno, DEP je pogoršavao alergijske simptome na polen i nivoe histamina, supstance koja je ključni hemijski medijator koji izaziva simptome."

Još je možda zanimljiviji drugi deo studije, koji pokušava da uspostavi vezu između izduvnih gasova i senzitizacije - sposobnosti da se proizvede alergijska reakcija na supstancu na koju do tada nije postojala nikakva reakcija. (potencijalna pojava nove alergije).

Testiran je protein sa kojim se dobrovoljci nisu ranije susretali - KLH (Keyhole limpet haemocyanin, found in the blood of an inedible water mollusk, šta god da to bilo)

"Subjekti kojima su date ponovljene doze KLH nisu proizveli alergijska antitela i alergijske simptome. Nasuprot tome, 60% subjekata koji su primili dozu DEP-a 24 časa pre svake KLH doze proizveli su alergijska antitela i alergijske simptome"

Pa sad dišite.
Ja i inače i od tih izduvnih gasova veoma često dobijem jaku mučninu, pa mi se povraća ako slučajno preživim bliski susret sa produktima nekog većeg kamiona.
Odgovori