DOKTORI POMOZITE!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
brinetica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 04, 2005 12:55 am

DOKTORI POMOZITE!

Post od brinetica »

VEC SAM JEDNOM POSTAVLJALA OVU TEMU ALI NIKO OD DOKTORA NIJE ODGOVORIO.'83 SAM GODISTE,REDOVNE MENSTRUACIJE ,SVE OK.
ALI,
PRE 6 MESECI STUPILA SAM PRVI PUT U SEKSUALNE ODNOSE.OD TADA PA SVE DO SADA POKUSAVAM SA DECKOM DA IMAM NORMALAN ODNOS ALI SVAKI PUT ME JAKO BOLI, ON JEDNOSTAVNO NE MOZE DA PRODRE U MENE DUBLJE (SAMO VRHOM), JER MI TO IZAZIVA VELIKU BOL DO TE MERE DA MI KRENU SUZE NA OCI!! NIKADA NIJE BILO NIKAKVOG KRVARENJA, PA SE JA PITAM DA LI JE HIMEN UOPSTE PUKAO? STA JE UZROK BOLOVIMA, UZAN ULAZ U VAGINU, NEPROBOJNI HIMEN ILI STA VEC?!?!? CINI MI SE KAO DA POSTOJI NEKA PREPREKA UNUTAR MENE KOJA MU NE DOZVOLJAVA DA UDJE.SVE OVO JE POCELO JAKO I PSIHICKI DA UTICE NA MENE, POCELA SAM DA UMISLJAM DA SAM POLNO DEFEKTNA!
MOLIM VAS POMOZITE MI JER JA VISE NE MOGU DA IZDRZIM TE BOLOVE, ZELIM DA UZIVAM! KAO DA MI TAJ PRVI PUT TRAJE MESECIMA! RECITE MI UZROK I KAKO DA OTKLONIM TE BOLOVE, DA LI POSTOJI NACIN?!?!ODGOVORITE MI PLEASE GINEKOLOZI!!!!!!!!!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Brinetice napisi mi odgovore na pitanja iz 'ljepljive'...pa cu Vam odogovoriti savjetom.
ObGyn
brinetica
Novi član
Novi član

Post od brinetica »

-'83 godiste,student.
-problem sam vec gore navela,znaci bolovi i nemogucnost normalnog sex.odnosa zbog istih
-Naravno nisam bila u drugom stanju jer sam ove godine tek stupila u sex. odnos.\
-Nikakve operacije nisam imala niti bilo kakve polne smetnje
-menstruacije sasvim uredne i redovne mada malo bolne u donjem predelu ledja, valjda zbog zavaljene materice.tada uzimam flugalin ili kafetin,samo 1.dan.
-od ispitivanja sam bila na ultrazvuku samo i receno mi je da imam zavaljenu matericu,ostalo sve ok]
i imam neku cisticu u desnoj dojci ako je to za ovaj problem uopste od koristi

to bi bilo to.Hvala vam puno unapred na savetu!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Prije nego sto odgovorim na pitanja na forumu, korisno je da znam sto vise mogu o pacijentu...a godine smatram vrlo vaznim podatkom.
In summary, 22 godine stara, zdrava G0 / niste ostajali trudni jos !!! / zali se na nemogucnost ostvarenja seksualnog odnosa, zbog bola i osjecanja 'prepreke' prilikom penetracije.

Prvo sto zelim da naglasim, mi u bolnici imamo savjetovaliste za mlade, u koje je ukljuceno izmedju ostalih tema / droge, pusenje, opste zdravlje / savjetovanje o seksualno prenosivim bolestima i zastiti od nezeljene trudnoce.

Prvo...to sto ste 'samo' postali od seksualnih odnosa, Vas ne stiti od nezeljene trudnoce. Trudni mozete ostati i bez ostvarenog seksualnog odnosa, ako Vas partner ejakulira na pocetku rodnice, sto se sigurno desilo ili moze da se desi. Dakle da biste ostali trudni nije potrebno da ostvarite kompletan heteroseksualni odnos !!! Potrebno je da razmislite i izaberete metod zastite od zaceca i preporucujem sajt www.femalelife.com, gdje mozete da procitate informacije o svakom metodu posebno i donesete odluku o tome sta Vama i Vasem partneru najvise odgovara.

Drugo...STIs/ novi naziv za seksualno prenosive bolesti, umjesto STD...STIs/...ako Vi niste bili prije seksualno aktivni, da li je ista prica i sa Vasim deckom ? Ako nije onda je neophodno da koristite kondom, kao sredstvo zastite dok se ne dokaze da je veza monogamna !!! da Vas decko ima seksualne odnose samo sa Vama / nadam se da ne zvucem kao luda - previse zastitnicka mama, ali to je realnost ! jer se od HIV umire i prisutan na nasem prostoru !, realnost je da hlamidija i gonoreja cesto ostavljaju dozivotne promjene na reproduktivnim organima zene i uzrokuju infertilitet, sto sad trenutno nije Vas problem, ali moze da postane !, realnost je da su mnogi muski partneri nosioci zaraze i nemaju nikakve simptome, tako ako Vam neko kaze " ja sam zdrav, sve izgleda ok, nemam nikakav sekret, nemam nikakav osip i nemam nikakve tegobe, jos ne znaci da je ZDRAV/ Neko je zdrav ako se dokaze da je zdrav ! drugacije se smatra potencijalnim nosiocem bolesti !!!

Trece... prije slanja bilo koga na UZ, potrebno Vas je pregledati ginekoloski. Jer ocigledno da je sve u redu, ali je moguce da ce ginekoloski pregled dati odgovor na Vase tegobe...sta moze da bude ? himenalni septum, sto znaci slijedece...jos kad ste bili u majcinoj utrobi, himen je bio jedna zatvorena opna, koja je zatvarala vaginalni otvor...prije nego se rodi zensko dijete u vecini slucajeva dodje do resorpcije te membrane, i to otvaranja himenalnog otvora. Ako se to ne desi, sto mi zovemo ' kongenitalne anomalije Milerove cijevi', dolazi do razlicitih smetnji u razdvanju reproduktivnih organa, kao sto je dupla materica, dupla vagina, dupli cerviks, vaginalni septumi...itd. Kod Vas je na UZ sve u redu, i vec znaci da nemate neki veliki problem, ali mozda imate taj neki mali septum himenalni ili vaginalni koji Vam ometa ostvarenje kompletnog seksualnog odnosa.

Da bi se to dijanostikovalo potrebno je da se uradi ginekoloski pregled. DA bi se otklonio taj septum, potrebno je da se uradi mala hirurska intervencija, ako je himenalni moze da se uradi u lokalnoj anesteziji u ambulanti, a ako je vaginalni, zavisno od velicine...mozda bude trebalo da idete u operacionu salu, i da budete u opstoj anesteziji, ali mozete da idete kuci isti dan.
U toku ginekoloskog pregleda potrebno je uraditi Papa nalaz i cervikalne briseve na hlamidiju i gonoreju, jer se to svuda u svijetu radi kod svakog prvog pregleda seksualno aktivne osobe.

Ako je na pregledu sve u redu, a vi imate takve tegobe, onda se takav problem zove VAGINIZAM, i predstavlja nevoljno grcenje misica perineuma, koji onemogucava ostvarenje seksualnog odnosa...i onda ce moj savjet biti drugaciji.

Ali prvo treba da se postavi dijagnoza...ja se sjecam jedne mlade djevojke koja je zavrsila u istoj klasi sa mnom ginekologiju, i koja se zove Goca Stankovic, i koja je bila zainteresovana za adolescentnu ginekologiju, pa mozda da je pronadjete gdje radi i odete na pregled ako nemate vec ginekologa.

Odmah da kazem da ja ne reklamiram nikoga ovdje, jer bi to bilo neprofesionalno prema sajtu, ali da ovo smatram potrebnom informacijom, za nekog ko treba prvi put da ode na ginekoloski pregled, i da smanji sansu za negativno iskustvo.

Puno pozdrava Brinetice i CUVAJTE SVOJE ZDRAVLJE !!!
Matori ObGyn
brinetica
Novi član
Novi član

Post od brinetica »

Hvala puno na opsirnom odgovoru! I ne brinite, iako sam ove godine tek stupila u odnose upucena sam u zastite i bolesti i cuvam se! A i nikada partner nije ejakulirao blizu mene niti su nasi odnosi bili potpuni jer kao sto rekoh on nije mogao ni da udje do kraja.

Dosta sam citala o vaginizmu, i kako sam procitala to je na nervnoj bazi.Ja sam od pocetka imala veliki strah i svaki put kad bi to trebalo da se desi ja bih se skroz zgrcila i prestajala da osecam bilo kakvo uzbudjenje vec se koncentrisala puno snagom kako ce to mene zaboleti. I sada je to prisutno jer se unapred uplasim tog ocekivanog bola.Opet taj bol nije tako veliki ukoliko ja lezim samo ili nekoj drugoj pozi,ali "misionarskoj", hocu reci pri podizanju nogu kao da se zatvori taj kanal.Zao mi je sto ovako moram da opisujem ali to je jedini nacin da saznam o cemu je rec zapravo, a ja se sve vise pronalazim u tom vaginizmu.

Da li septum koji ste spominjali znaci na latinskom pregrada?Ja mislim da toga nema na himenu jer on ipak moze da prodre u mene bar do pola.E onda osetim kao neki jak udar unutra koji jako pece i zaboli. Sta znaci vaginalni septum, gde se on nalazi tacno i da li on moze imati veze sa bolom?
Da li i nedovoljna vlaznost vagine moze biti uzrok grca tih misica i nedovoljne opustenosti?
Ja sam vec rekla gore da ja nikada nisam dozivela ono osetno i bolno "pucanje himena uz krvarenje" kako ga devojke opisuju, vec mi je od samog pocetka ovako bilo kako sam vam pisala.Da li to znaci da mozda imam elastican himen koji ne moze da se rascepi skroz ili uzan taj ulaz u vaginu?

hvala vam puno na savetima i preporukama koje ste mi dali.U svakom slucaju cu ici na kontrolu, ali prvo mi je lakse o ovome ovako sa nekim da popricam i da se uputim u problematiku kako ne bih bila prestravljena u ordinaciji:)kao sto vidite strah je moja boljka:)
puno pozdrava
Odgovori