intraarterijsko davanje citostatika

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
lovac na zmajeve
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 24, 2008 9:32 pm

intraarterijsko davanje citostatika

Post od lovac na zmajeve »

Mojoj majci je nakon operacije kao terapija predloženo intraarterijsko davanje citostatika i već je zakazan termin... Zanima me da li je neko već prošao tu terapiju i što možemo očekivati?
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Hemo terapija se najcesce i daje tako, a kako ce citava stvar prolaziti i sta mozete ocekivati zavisi od dosta faktora: vrste citostatika, fizickog stanja tvoje majke, individualnog reagovanja na propisane lekove.

Znaci, u zilu se ubaci braunila (mali plasticni delic) na koju se prikaci crevo i sve u stvari izgleda kao kada se daje infuzija.

U zavisnosti od vrste citostatika moze da postoji i priprema pre dobijanja hemo. Ja sam dan pre dobijala na 6 sati injekciju deksazona, a na kraju i Ranisan i Synopen, te tabletu protiv povracanja.

Od vrste citostatika zavisi i vreme primanja. To moze da traje i 4 sata (u mom slucaju) ili 11 sati (u slucaju mog tate).

Dakle, generalno si dao vrlo malo informacija da bih ti ja, iz svog iskustva mogla reci nesto vise.

pozz
Odgovori