kastracija - odstranjivanje jajnika

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dm86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 21, 2008 12:29 am

kastracija - odstranjivanje jajnika

Post od dm86 »

molm vas ako neko zna ili je neko njegov imao slicno iskustvo!
kada se vrsi kastracija - odstranjivanje jajnika u slucaju karcinoma dojke?
za vreme hemioterapije, posle hemioterapije a pre zracenja ili posle hemioterapije ili zracenja?
moja tetka ima 45 godina i rekli su joj, s obzrom da nije u menopauzi, da ce biti potrebna kastracija.
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 11, 2007 7:27 am

Post od oldtimer »

Jednoj mojoj cimerki su radili nesto sto su nazvali - kastracija ciklusa, a sto se svelo na tri zracenja.

Inace, zena je primala hemioterapiju zbog karcinoma dojke, nesto su joj nasli i po glavi i kostima, a u datom trenutku joj je krvna slika bila katastrofalna i nicim nisu mogli da je dignu, pa nije mogla da primi hemo.

Pogusavali su sa svim&svacim (nemam pojma sta sve tacno, ali svaki dan je primala ponesto), pa su je onda poslali na tu kastraciju ciklusa.

Odmah potom je krvna slika pocela da joj se popravlja i nastavila je sa hemoterapijom.

....

Inace, ako je rec o hirurskoj intervenciji, tu je sledece pravilo - hemoterapija je prioritet. Znaci, uvek se ceka da se zavrsi hemoterapija, osim ako nije neka velika frka za operaciju.

Nadam se da sam ti barem malo pomogla...
dm86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 21, 2008 12:29 am

Post od dm86 »

puno si mi pomogla! ona je u 27.08. imala 2. po redu hemioterapiju od ukupno 6. onkolog joj je taj dan rekao da ode kod ginekologa na pregled i da ce morati izvaditi jajnike operacijom, ali joj nije rekao kad. ona se sad boji te nove operacije a jos joj je gore sto ne zna kad ce ici. misli da ce je odma ostaviti u bolnici da se operise cim obavi pregled. njoj je vec oslabila krv i ja sam pomislila da nema sans da ide s takvom krvi na operaciju ali ona je bila ubedjena da odma ide...
puno si mi pomogla i HVALA TI!
bicu slobodna da ti postavim jos koje pitanjce ako budem imala... :D
evo mene
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jul 23, 2008 7:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od evo mene »

Poštovana dm86,želim da ti napišem moja iskustva,u vezi pitanja koje si postavila.
Odstranili su mi desnu dojku i potpazušne žlijezde,2000.godine.Poslije 15 dana,na konzilijumu je odlučeno da se sprovede zračna terapija,i to,svakog radnog dana,6 nedjelja,zatim 3 dana zračenje jajnika(takozvana kastracija).U toku zračenja sam primala hemoterapiju,6 ciklusa,a da bih lakše podnosila hemo,pila sam 5 dana poslije th.Endoxan tablete.Poslije 3.hemo,saznala sam da se isti lijek može dati ,zajedno sa hemoterapijom,lakše se podnosi.Poslije 3 godine,od te op.urađena mi je histerektomija sa ovarijektomijom(izvađena materica i jajnici),Pet godina sam pila Nolvadex,a tačno poslije 6 godina od prve op.amputirana mi je i lijeva dojka.Sada čekam da vidim šta se dešava na kostima.Nije lako,ali ja sam optimista,nadam se i borim se.Sve ide iz glave,ako odlučiš da se predaš,niko ti ne može pomoći,a ako se boriš,šansa postoji.reci tetki da se ne plaši,bolje da to uradi,nego da rizikuje.Sve najbolje.
oper.obje dojke,maternicu i jajnike,sumnjaju da je nesto na desnom rebru...molim za razgovor.
Odgovori