Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
Porodila sam se prirodnim putem 11.08.
Nisam secena.
Imam par pitanja.
Imam velike probleme pri mokrenju. Stravicno boli. Izgleda da sam sa "gornje" strane ipak malo pukla, ali da to nije bilo za usivanje, vec samo treba da zaraste. Interesuje me kako mogu da ubrzam taj proces? Da li na uloske, ili na taj gornji deo mogu da stavim povidon jod ili tako nesto?
I jos nesto, koliko dugo moram da koristim mrezaste uloske? Da li mogu da koristim obichne neke od prirodnih materijala - Naturals ili Feel fine?
Takodje, imam problema sa zatvorom. Trudim se da regulisem hranom ali ne ide. Shvatam da je porodjaj sok za organizam i da ce sve vremenom doci na svoje mesto. Da li dojilje smeju da uzmu neke lakse laksative i koje? (Od porodjaja nisam ni jednom isla u WC. Za zivota sam imala periode kad nisam isla u WC po sedam dana, ali sada ta cinjenica postaje frustrirajuca.)
Posle oba porodjaja sam bila secena,pa mogu da ti kazem svoje iskustvo.Mozes da stavis malo povidon joda na vaticu,pa time natapkas bolno mesto.Na mrezasti ulozak mozes da sipas malo kantarionovog ulja,to ce ti ublaziti bol.Mrezaste uloske koristi sve dok ti ne zaraste rana i kupi one mrezaste gacice za porodilje jer se onda rana vetri i pre zarasta.Svaki put kad vrsis nuzdu ,zaperi se da se rana ne inficira.Sto se tice zatvora,imala sam isti problem jer mi je sva tecnost iz hrane odlazila u mleko ,pa mi u crevima nije ostajalo nista,i hemoroidi su mi bili velika muka.Ranije je bilo nekih medilax klizmi koje se mogu koristiti dok rana ne zaraste,ali ni to nije dobro jer se creva ulenje od laksativa i slicnih stvari.Jedino sto je meni pomoglo je bio kivi pre dorucka,i za dorucak i veceru musli digestiv u mleku.
Uzivaj sa svojom bebom,nadam se da dojis,sve ce muke ubrzo proci.
gloria2 napisao:Sto se tice zatvora,imala sam isti problem jer mi je sva tecnost iz hrane odlazila u mleko ,pa mi u crevima nije ostajalo nista,i hemoroidi su mi bili velika muka.
A pomaze li u tom slucaju da se pije jos vise vode, ili onda i taj visak ode u mleko?
Pa koliko sam shvatila, moracu da regulisem to sa stolicom sto pre, zato sto materica, ili sta god unutra ne moze da mi s vrati na mesto dok je puna.
Ja se nadam da cu resiti to.
Patronazna sestra koja mi je bila u poseti mi je rekla da fundus cega god visoko. Ebi ga. Ne mozes sve. I savrsen porodjaj i sve posle da bude u redu.
Sto se tice rane, rekla mi je da se ispiram hiper manganom i pijem dosta chaja za dojilje. Eto. To je to.
Za zatvor je takodje dobro uzeti tri smokve ostaviti u dva deca vode da prenoci i ujutro smokve pojesti a vodu popiti ili u caj od kamilice iscediti sok od jedne narandze i dobro poseceriti pa popiti.
Piti jogurt i izbegavati hranu koja steze stolicu.
kolko josh napisao:Porodila sam se prirodnim putem 11.08.
Nisam secena.
Imam par pitanja.
Imam velike probleme pri mokrenju. Stravicno boli. Izgleda da sam sa "gornje" strane ipak malo pukla, ali da to nije bilo za usivanje, vec samo treba da zaraste. Interesuje me kako mogu da ubrzam taj proces? Da li na uloske, ili na taj gornji deo mogu da stavim povidon jod ili tako nesto?
I jos nesto, koliko dugo moram da koristim mrezaste uloske? Da li mogu da koristim obichne neke od prirodnih materijala - Naturals ili Feel fine?
Takodje, imam problema sa zatvorom. Trudim se da regulisem hranom ali ne ide. Shvatam da je porodjaj sok za organizam i da ce sve vremenom doci na svoje mesto. Da li dojilje smeju da uzmu neke lakse laksative i koje? (Od porodjaja nisam ni jednom isla u WC. Za zivota sam imala periode kad nisam isla u WC po sedam dana, ali sada ta cinjenica postaje frustrirajuca.)
Hvala jos jednom.
Cao.
Samo bih na kratko da se ukljucim......Prvo to sto Vas pecka pri mokrenju,sigurno imate neku ranicu koju iritirate svaki put kada mokrite.To je sasvim normalno.Trebalo bi da koristite samo ove mrezaste uloske jer su oni bakterioloski najispravniji,nije to onako bezveze receno,zasto moraju samo ti ulosci.
Trece sto se tice stolice i to je normalno da se javi opstipacija.Naime i posle svake intervencije hiruske i td se javlja obavezno kao sto je slucaj i sa porodjajem.Jer ne zaboravite da ste klistirani pre porodjaja i crevima treba vremena da ponovo uspostave ravnotezu.
Nemojte nisat da brinete,jer je to sve normalno za postporodjajno stanje.
Moje iskustvo posle porodjaja je bilo slicno...
Tada sam posle male nuzde uvek na vatici sa dosta povidon joda cistila ranu, a nakon toga poprskala sa 15tak centimetara sprejom bivacina(eritromicina).
Posle velike zapiranje obavezno, pa opet p.jod i sprej.Tada sam mislila da mi nije toga umrla bih!
Ima jedna divna telefon-sluzba-ZA ZDRAVU BEBU-njih takodje mozes svasta da pitas i savrseni su za pocetnice-mame!!!
Ako nemas njihov broj telefona, nabavicemo ga!
Kako je beba?
sto se tice ulozaka medicinski su cist pamuk i u tome je stvar, ali ako ti povredjuju ranicu, onda mozes napraviti makazama neku meku pamucnu krpicu, koju dobro propeglanu mozes koristiti kao ulozak.
Da li mnogo krvaris?!
Slobodno zovi telefonom nekog ginekologa...
ja sam posle deset dana od porodjaja imala stolicu, a porodila sam se carskim rezom, bez prethodnih kontrakcija ili bilo kakvog "guranja". Pila sam neke pilule, prirodne,kao fiber,vlakna. Probaj ujutro da jedes pahuljice, puno tecnosti, setaj ako mozes.
Za ranicu bih ti preporucila kantarionovo ulje-prirodni antibiotik.
Ako si se porodila 11. a pises 15., pa to je jos rano da se sve vrati u normalu. Srecno!
Meni polako, ali sigurno, sve dolazi na svoje mesto... barem sto se tice organizma tj. njegovog funkcionisanja.
Takodje, srecna sam sto vidim da dolazi sve na svoje mesto - ja se vracam starom stanju (mogu da cucnem, da spavam na stomaku, malo sam pokretnija... )
Takodje, potpuno sam svesna da me hormoni drmaju k`o ludi, da me hvataju periodi euforije, ali i potpune potishtenosti i da ce toga josh biti. Jedan veliki PMS.