kontracepcija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
marija r
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm

kontracepcija

Post od marija r »

Pozdrav svima.....Ja sam novi clan foruma,tj clanica...Imam jedno pitanje za sve..Sta radite po pitanju kontracepcije??Ja sam se porodila nedavno,i sada je to pitanje vise nego aktuelno!!!!Pre trudnoce sam uzimala Legravan tablete..Sve je bilo ok.Ne znam da li da se vracam na hormone?Citala sam da znaju biti i stetni a opet dijafragmi,spirala i slicnih stvarcica se nekako plasim...fuj...Ne znam ni sama....Hvala unapred na pomoci
Masha23
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 11, 2005 10:32 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Masha23 »

Zdravo Marija,
Ja ti mogu reci moje iskustvo sa spiralom, koje nije bilo bas najbolje i nju ti ne bih preporucila.
Posle prvog porodjaja odlucila sam se na spiralu (Bio Argentum). Sam cin stavljanja mi je bio bolan i ceo taj dan me je boleo stomak, mada moj ginekolog kaze da preterujem. Zatim su mi se ciklusi produzili i umesto 5 dana, koliko mi je nekada trajala menstruacija, meni se produzila na 8-9 dana (ukljucujuci oskudna krvarenja na pocetku i na kraju).
Posle nepune 3 godine, kada smo resili da imamo jos jedno dete, ja sam je izvadila. Posto je koncic otpao, morali su da mi je vade kiretazom. Tada je dr ustanovio da imam i upalu endometrijuma i neki brisevi su bili pozitivni itd. Tako da sam se lecila pola godine od svega toga.
Ne mora da znaci da bi se i tebi ovo desilo, ali moj dr je misljenja da je osoba sa spiralom sklonija infekcijama i upalama.
Sada sam u 15. nedelji trudnoce i isto tako razmisljam kao i ti da ce mi nakon porodjaja trebati neka kontracepcija, ali koja jos uvek ne znam.
Posavetuj se sa nekim od dr ovde na forumu i vidi koje ti kontraceptivno sredstvo savetuju.
Pozdrav.
[color=red][/color]
violeta
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Okt 21, 2004 3:02 pm

Post od violeta »

Ja sam posle prvog porodjaj trazila savet u vezi kontracepcije, i posto sam dojila doktorka nam je savetovala samo kondom. To je najsigurnije, ali je malo dosadan, pa se cesto desavalo da ga i ne koristimo.
Tako sam neplanirano ostala u drugom stanju, pa sam rodila i drugo dete.
Sada vec ne bih da se salim sa tim, jer trece ne planiram, bar ne uskoro.

Ja sam posle drugog porodjaja imala neke promene na grlicu, pa mi je to leceno i sredjeno, i doktorka mi nikako ne savetuje spiralu.
Tablete mi ne odgovaraju, jer cim vidim da su nezeljeni efekti gojaznost i dlakavost, dalje i ne citam.
I tako, opet kondom. Dosadan, ali najmanje stetan.
Moracemo da se naviknemo :(
ivs
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 24, 2005 12:55 am

Post od ivs »

PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:) Moje iskustvo (kao lekara) sa spiralama je odlično, naravno mi ginekolozi ne treba da namećemo metod kontracepcije, već da stručno pretpostavimo koja bi najviše odgovarala u datom slučaju. Jedan broj žena tj. njihov organizam ne prihvata ovaj vid kontracepcije. Pre svega nisu pogodne kod žena koje menjaju partnere, takođe kod žena bez zdravstvene kulture da bar jednom godišnje posete ginekologa. Pacijentkinje sa obilnijim menstruacijama i/ili miomima takođe nisu kandidatkinje za spiralu. Ali da se vratim na prezervativ, mislim da je naj bolja metoda kontracepcije, pogotovo što štiti od većine veneričnih bolesti. :wink:
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 3:09 pm

Post od tunks »

ja mislim da je u svetlu svih mogucih komplikacija,nezeljenih efekata i ostalog sto donose raznorazna sredstva za kontracepciju kondom bio i ostao najbolje resenje.....ako nista drugo bar je najednostavnije a i najvaznije je sto ne stiti samo od nezeljene trudnoce nego nas spasava i od ostalih mogucih problema,stoga ja glasam za njega.
Odgovori