TOKSOPLAZMOZA U TRUDNOCI

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
naki1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 03, 2008 9:08 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

TOKSOPLAZMOZA U TRUDNOCI

Post od naki1 »

VIDIM DA SU VEC POSTAVLJANA PITANJA O TOXO, ALI IPAK DA PITAM I JA NESTO (NAJBOLJE NEKOG KO JE STRUCAN ZA OVO),JER SAM DOBILA RAZLICITA TUMACENJA NALAZA KOJI GLASE OVAKO:
HS-direktna aglutinacija 160 (pozitivno)
IgG - ELFA (VIDAS) 29 (pozitivno)
aviditet spec. IgG (VIDAS) 0,188 (nizak)
IgM - ISAgA 8 ( granicno)
IgM-ELFA (VIDAS) 0,18 (negativno)

Misljenje DOKTORKE IZ LABORATORIJE: ,,Nizak nalaz spec. IgG antitela koja su niskog aviditeta. S druge strane, nije pokazano prisustvo spec. IgM antitela ( ISAgA na granicnom nivou moze da se odrzava i godinama nakon infekcije).
Nizak aviditet je u diskrepanci sa odsustvom IgM antitela. Mo\da se radi o odlozenoj maturaciji spec. antitela ili o tehnickom razlogu (aviditet spec. antitela cesce nije dobar parametar u slucaju niske koncentracije antitela).
Uzeti novi uzorak krvi u intervalu od 9 dana radi novih seroloskih analiza kao i PCR-a."

ELEM, MOJA DOKTORKA GINEKOLOG SMATRA DA TAJ AVIDITET NIJE POUZDANO MERILO I DA NEKO IMA CITAV ZIVOT NIZAK AVIDETET I DA JE ZA MENE, KOJA SAM U 24.NEDELJI TRUDNOCE, NAJBITNIJE DA MI JE IgM NEGATIVAN STO ZNACI DA NISAM ZARAZNA ZA BEBU, I DA SE UOPSTE NE BRINEM, ALI BIH IPAK VOLELA DA ZNAM DA LI TREBA DA RADIM NOVE NALAZE I KOLIKO OVI NALAZI ZNACE DA JE BEBA U OPASNOSTI. JA INACE IMAM KUCNU MACKU OKO 3 GODINE, KOJA NE IDE NAPOLJE I JEDE INDUSTRIJSKU HRANU, ALI SAM U ZIVOTU BILA U DODIRU SA RAZNORAZNIM MACKAMA, PA, KO ZNA....
INACE, MOJ PRVI NALAZ KOJI SAM RADILA U GRADSKOM ZAVODU ZA ZASTITU ZDRAVLJA I KOJI SE TICE SAMO IgG I IgM je bio skoro identican: IgG 0,29 A IgM 27 i doktorka u domu zdravlja mi je rekla da je sve u redu i da nema potrebe da idem u laboratoriju za toksoplazmozu na Veterinarskom fakultetu, ali ja sam ipak otisla, za svaki slucaj, i otud ovi detaljniji nalazi za aviditet itd... ( BOLJE DA NISAM OTISLA, OVAKO SE DODATNO NERVIRAM !!!)
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

Koliko su meni objasnjavali to znaci da si nekad bila zarazena i da je ostao zapis u organizmu u vidu tih anti-tela ali da ga sada nema!
Uzivaj u trudnoci!
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
naki1
Novi član
Novi član

TOKSOPLAZMOZA U TRUDNOCI *2*

Post od naki1 »

HVALA BLONDE!!!
VEC SAM MISLILA DA SE NIKO NECE NI OSVRNUTI NA MOJU ZABRINUTOST. TAKO JE RAZOCARAVAJUCE KAD TI DANIMA NIKO NE NAPISE BAR MALU REC UTEHE, ILI BAR - SORRY, NE ZNAM ....
MA, NE BIH SE JA BRINULA DA MI OVA LABORANTKINJA NIJE REKLA DA JOJ JE CUDAN TAJ AVIDITET , KAO DA JE SKORASNJA INFEKCIJA I DA PONOVIM ANALIZE. SUTRA CE MI BITI GOTOVI I TI PONOVLJENI REZULTATI, PA CU BITI SLOBODNA DA I NJIH "OBJAVIM", PA TI, AKO BUDES U PRILICI, POGLEDAJ, PLEASE!!!
NAJSTRASNIJE JE STO SAM NA INTERNETU VIDELA NA NEKOLIKO MESTA DA SU POSLEDICE OD ZARAZE BEBE TOXOPLAZMOZOM K A T A S T R O F A L N E-MOZE SE RODITI GLUVO, SLEPO, SA PROBLEMIMA U MOZDANOJ FINKCIJI, MA NE SMEM NI DA NABRAJAM VISE.. KAD POMISLIM DA SAM OTISLA NA "RUTINSKI" PREGLED I DA ME DOKTORKA DO TAD UVERAVALA DA "NI NE MORAM" NA ANALIZE JER IMAM DUGO KUCNU MACKU... UH!!!
ISKRENO SE NADAM DA SI TI U PRAVU I DA NISAM NAPRAVILA NIKAKVO SR.NJE BEBI!!!
HVALA TI JOS JEDNOM!!!
Ana19
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Okt 06, 2006 8:48 pm

Post od Ana19 »

Naki, nisam neki strucnjak pa necu da ti komentarisem nalaze. Samo da dodam da postoje i drugi nacini za prenos toxoplazmoze na koje treba obratiti paznju, a ne samo macke (npr. nedovoljno termicki obradjeno meso, kora juznog voca i sl.)
Ovo ti kazem jer sam skoro mesec dana provela na Infektivnoj zbog toxoplazmoze i jos toliko posle toga pila lekove.

Pozdrav!
naki1
Novi član
Novi član

Toxo

Post od naki1 »

Znam, Ana, SVE zivo sam iscitala na internetu o nacinima prenosenja. Juce sam isla po ponovljene nalaze i , hvala Bogu, sve je u redu! Kaze doktorka da si oni standardni rezultati opet dobri, nije doslo do nekog porasta titra IgG antitela, IgM mi je i dalje negativan, nemam T.gondii u DNK, PA NISAM NI ZARAZILA BEBU, tako da je taj aviditet u mom slucaju nesto sto je retkost, samo 5% pacijenata su imali na ispitivanju sa tako niskim aviditetom, tako da me je cak zamolila da, ako mogu, dodjem za mesec dana na nove analize jer njih u laboratoriji jako interesuje kako mi je tako nizak aviditet i da njih zanima da to prate sa strucne strane, naravno nece mi naplatiti te analize jer su za njih, a ne za mene. Naravno, naglasila mi je da je to na dobrovoljnoj bazi i da, sto se tice bebe, ne moram vise dolaziti! dakle, ja i zamorce smo u istom rangu!!!
Meni je bitno da se ne zderem vise oko ovoga. .
Inace, kada sam bila juce u laboratoriji, tamo je bila i jedna trudnica cija je majka imala toxo i prenela je i na nju, mada nikada nisu imali macku, sada je ima i ona, na antibioticima je od pocetka (Spiromicin), a amniocenteza ce pokazati da li je zarazila i svoju bebu pa ce joj u tom slucaju dati neke nove antibiotike. UH!
A, kako si se ti zarazila?
Pozdrav i za Blonde!
Ana19
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Okt 06, 2006 8:48 pm

Post od Ana19 »

Naki, bas mi je drago da je sve OK. :)

Ja pojma nemam kako sam se zarazila. Mislim, nikada nisam imala kucne ljubimce i sl. Poslali su me da uradim raznorazne analize zbog nekih sasvim pedesetih ispitivanja, i ispalo je da mi samo taj nalaz za Toksoplazmozu ne valja. Inace, super sam se osecala sve vreme, sasvim zdravo i normalno. Nikad ne bih ni pomislilia na Toxo. Jedino u periodu kad su mi dali neke lekove protiv malarije htela sam dusu da ispustim! Onih za Toksoplazmozu nije tada bilo u nasoj zemlji, a rekli su mi da ovi imaju slican efekat. :roll:

Pozdrav! :)
teslam
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 23, 2008 10:29 am

Post od teslam »

I ja sam tokom prve trudnoce imala problem sa toxoplazmozom, davala sam krv na nedelju dana i, koliko se secam, davno je bilo, pre 11 godina, zakljuceno je da je to nesto sto vucem od malena, doktor je pretpostavio da je od macjih ili kucecih dlaka, tako da nije opasno za bebu, i tada mi je rekao da je opasno jedino ako se zaradi tokom trudnoce. U svakom slucaju, ako je za utehu, a jeste, rodila sam zdravu cerku koja sad ima 11 godina i posle nje jos dva sina, ziva, zdrava i prava. Ne mogu da se setim imena lekara kod kog sam bila na GAK-u, on radi na visokorizicnim trudnocama, u to vreme su mi ga preporucili kao najboljeg, secam se samo da je mlad, crn, zgodan... :D
mladen82
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 14, 2008 9:56 am

Post od mladen82 »

Eto ja sam postavio topik u vezi moje snaje koja je trudna, 3 mjesec, pa su joj radili dijagnozu na ta antitijela toksoplazme. Izgleda da je pozitivna ne znam tacno na koja. Javljacu sve kako bude jer treba jos da radi.
Nadam se samo da to ima odavno jer kazu da tada nije problematicno.
Odgovori