ZA OBGYN-molim za pomoc!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
marija dr
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 12:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

ZA OBGYN-molim za pomoc!

Post od marija dr »

Draga OBGYN,imam 29 god.,pre 6 god mi je laparaskopski dijagnostikovan Rokitanski sindrom u gak-u u Visegradskoj od strane dr.Terzica.Materica je hipoplasticna,cerviks nedostaje,vagina je umereno skracena.Imam primarnu amenoreju,jajnici su u redu,hormonski status mi je dobar.Potrebne su mi informacije o klinikama gde se radi program surogat materinstva,kod nas ili u okolnim zemljama.Unapred zahvalna
marija dr
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Draga Marija,
Dijagnoza Syndrome Mayer Rokitanski se ne postavlja laparoskopski, nego iskljucivanjem ostalih najcescih dijagnoza primarne amenoreje, kao sto su Turner Syndrome, AIS, et cetera...laparoskopija cak nije ni neophodna.

Potrebna je Vasa medicinska istorija (tegobe koje imate i ono sto zelite da ostvarite ili razlog zasto ste se javili doktoru...obicno se zene jave zbog nedolazenja menstruacije i/ili infertiliteta ), a onda se radi ginekoloski ultrazvuk i ultrazvuk bubrega i mokracne besike jer ako je ovaj syndrome koji predstavlja jednu od varijacija kongenitalnih anomalija Milerovih cijevi moze da budu pridruzene anomalije bubrega, uretera i/ili besike, a tacan opis cerviksa, duzine istog, oblika materice, njene supljine, debljine endometrijuma se dobija MRI ( metoda koja ne nosi nikakvo zracenje )...

Ono sto se kako rekoh na pocetku mora iskljuciti jeste Turner Syndrome i AIS ( Androgen Insensitivity Syndrome ) koji se jedino mogu iskljuciti ili potvrditi hromozomskom analizom ili kariotipom. Dakle u Vasem slucaju je neophodan kariotip.

Koji su Vam hormoni radjeni i kolike su vrijednosti ? i kada ?

Da li imate ikakve druge probleme sa zdravljem i koje ? Mozda Vi ne trebate surogat materinstvo ako ste dokazano MR Syndrome nego stimulaciju ovulacije i IVF !?!
Pozdrav,
ObGyn
marija dr
Novi član
Novi član

ZA OBGYN-molim za pomoc!

Post od marija dr »

Na lecenje sam krenula sa 15 godina zbog primarne amenoreje.Na ultrazvuku moj nalaz izgleda uredno,pa su me najpre lecili injekcijama Lutestrola,bez uspeha.Zatim su mi prepisali Mikrogynon mesec dana i ponovo nista.sa 18 godina sam bila na prvom ginekoloskom pregledu kada je doktorka Plesinac sa gak-a u visegradskoj ustanovila da ne postoji cerviks,a vagina je delimicno skracena,oko 10-tak cm.Ona me je uputila kod dr.Terzica koji mi je 2000.god uradio laparaskopiju male karlice i konstatovao da je na mestu uterusa fibrozna traka,cerviks i gornji deo vagine nedostaju.Nalaz na jajnicima je uredan/uzet je i isecak da bi se potvrdilo da je cist jajnik/Hormoni su mi radjeni u vise navrata FSH,LSH,prolaktin,uvek su bili u referentnim vrednostima.Napominjem da ciklus nikad nisam imala,inace sam potpuno zdrava,nikad nisam operisana niti lecena od bilo kakvih bolesti.sada zelim bebu i zato trazim sve moguce nacine da dostignem taj cilj.Hvala vam na izdvojenom vremenu.Ako mislite da mi ikako mozete pomoci,pisite!Unapred zahvalna
marija dr
marija dr
Novi član
Novi član

ZA OBGYN-molim za pomoc!

Post od marija dr »

Draga OBGYN,mozda bi trebalo da se obratim jos nekom strucnjaku u Bg,da cujem jos necije misljenje?Mozda ste u pravu da mi ne treba surogat nego ivf.Koga biste mi preporucili?Napominjem da posedujem video zapis laparoskopskog pregleda,ako to uopste nesto moze da pomogne.Ponovicu i hormonske analize.Koje hormone da uradim?Ranije vam nisam napisala da sam sasvim normalno razvijena,spoljasnji izgled je potpuno zenski.Unapred zahvalna za svaku informaciju
marija dr
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Vasi nalazi onako kako ste ih prezentovali su razliciti pa sam na osnovu prvog koji kaze da Vam je...
Materica je hipoplasticna,cerviks nedostaje,vagina je umereno skracena.Imam primarnu amenoreju,jajnici su u redu,hormonski status mi je dobar
Rekla da ako imate Mayer Rokitanski Syndrome koji u vecini slucajeva ima matericu i jajnike ali su jajovodi nepropusni rekla da je potrebno uraditi dodatne pretrage....MRI, UZ bubrega i KARIOTIP !!! sto i sada mislim da treba da uradite...i da se onda vidi kakve su Vase opcije...osim surogat matherhood !

U drugom javljanju kazete da imate...
na mestu uterusa fibrozna traka,cerviks i gornji deo vagine nedostaju
opisano u laparoskopskom nalazu sto moze da bude Mayer Rokitanski ali i Androgen Insesitivity Syndrome, dakle...opet ponavljam...MRI, Ultrazvuk bubrega, KARIOTIP ! ali sa ovim nalazom na laparoskopiji Vi nazalost nemate mogucnost za IVF ! jer je za to potrebna materica i jajnici...ostaje kao opcija jedino surogat materinstvo ali samo ako je Vas kariotip uredan !

Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
marija dr
Novi član
Novi član

ZA OBGYN-molim za pomoc!

Post od marija dr »

E pa vidite i mene buni nalaz jer u otpusnoj listi pise "na mestu uterusa je fibrozna traka",a doktor mi je pri izlasku iz bolnice rekao da nije siguran da li je u pitanju hipoplazija ili aplazija,a to mi je ponovio i pre desetak dana kad sam isla na gak da se raspitam za surogat.U svakom slucaju cu da odem na MR kako mi savetujete ida uradim kariotip pa cu da vidim sta dalje.U slucaju da mi bude trebao surogat imate li ideju gde da se obratim?Znam da je to ozbiljna stvar,a i ne bih bas mnogo da lutam,pa vas molim da mi napisete ako znate neku pouzdanu kliniku,bilo bi pozeljno u blizini,ali nema veze ako treba i na drugi kraj sveta.Suprug i ja smo spremni na sve!Hvala na izdvojenom vremenu.Sve najbolje1
marija dr
marija dr
Novi član
Novi član

ZA OBGYN-molim za pomoc!

Post od marija dr »

E pa vidite i mene buni nalaz jer u otpusnoj listi pise "na mestu uterusa je fibrozna traka",a doktor mi je pri izlasku iz bolnice rekao da nije siguran da li je u pitanju hipoplazija ili aplazija,a to mi je ponovio i pre desetak dana kad sam isla na gak da se raspitam za surogat.U svakom slucaju cu da odem na MR kako mi savetujete ida uradim kariotip pa cu da vidim sta dalje.U slucaju da mi bude trebao surogat imate li ideju gde da se obratim?Znam da je to ozbiljna stvar,a i ne bih bas mnogo da lutam,pa vas molim da mi napisete ako znate neku pouzdanu kliniku,bilo bi pozeljno u blizini,ali nema veze ako treba i na drugi kraj sveta.Suprug i ja smo spremni na sve!Hvala na izdvojenom vremenu.Sve najbolje1
marija dr
marija dr
Novi član
Novi član

ZA OBGYN-molim za pomoc!

Post od marija dr »

Jos samo da dodam da sam pre mesec dana radila UZ abdomena i da je nalaz uredan /uz sam radila kontrole radi posto sam bila na stazu na internoj medicini/.Znaci bubrezi i besika su normalni,bez anomalija.
marija dr
mrkh
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 16, 2008 11:05 am

Post od mrkh »

izvinjavam se, ali ja moram da odreagujem

rokitanski sindrom se ustanovljava laparaskopski, osim sto se iskljucuju neki tezi oblici.
mislim da nemate bas potpunu informaciju o sindromu.
Sto i vecina nema. Uglavnom i nazalost mi devojke sa tim sindromom ucimo sve doktore sta je zapravo nama.

mozete dosta toga procitati i na www.geocities.com/mrkhsindrom

tu su prevedeni tekstovi MRKH fondacije iz Amerike.

a sto se tice surogata - http://www.surrogacy.com/online_support/mrkh/

za mrkh sindrom kariotip je 46xx

a postoji i support grupa , tj. grupa za podrsku na nasem jeziku

http://health.groups.yahoo.com/group/mrkh-sindrom/

koja god ima to, moze da se druzi sa osobama sa istim problemima.

pozdrav
Odgovori