Povlacenje desni

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
uriel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 03, 2008 11:38 am

Povlacenje desni

Post od uriel »

Zubi 16 i 17 (tj. gornja leva sestica i sedmica) me bole na dodir (kad noktom zakacim blizu desni) i reaguju bolno na toplo i hladno.
Receno mi je da je to verovatno posledica povlacenja desni, ali zubrka nije nesto posebno posvetila paznju tome.
Koliko je povlacenje desni ozbiljno, kako se resava i da li je to ta paradentoskopija od koje ce mi posle dovoljno vremena poispadati svi zubi?
Naravno, od svega me najvise zanima kako se ovaj problem tretira. Da li mi je potrebna SMAT procedura koja je pominjana u temi Transplantacija desni? Koliko je Sensodyne pasta pravo resenje, tj. hoce li usporiti proces ili ce samo trenutno ublaziti posledica?

Nadam se da nisam lupio neku glupost... U svakom slucaju, hvala na strpljenju.
dr cat
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 15, 2008 7:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dr cat »

SMAT se ne radi na šesticama i sedmicama, jer one ne spadaju u indikaciju, kao što se ne radi ni bilo koja druga tzv.estetska parodontalna hirurgija.

u ovom slučaju treba obratiti pažnju da li je došlo do bilo kakvih promena na zubu, usled povlačenja desni. ako nije, onda Sensodyne može da pomogne, kao i upotreba pravilne tehnike pranja zuba.
ako je došlo do promena na zubu, onda to treba sanirati.

ne mora da znači da je to početak parodontopatije. moguće da je problem lokalizovan samo kod ta dva zuba, zbog urodjene anomalije kosti na tom mestu (ovo nije ništa strašno, a nije ni tako retko). mada, ja preporučujem da se snimi ORTOPAN (veliki snimak) na kom će se videti stanje kosti oko zuba, pa stomatolog može da proceni da li ćeš imati problem sa parodontopatijom ili ne, ili ga možda već imaš.

:)
malizeka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 01, 2008 8:13 pm

Post od malizeka »

Gornja leva 6. i 7. se obelezavaju sa 26 i 27,dok se 16 i 17 odnose na gornju desnu 6.i 7.Paradentoskopija?Inace u popunosti se slazem sa tvrdnjama koje je napisala dr cat.Pozz i ne zamerite na ispravkama.
uriel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 03, 2008 11:38 am

Post od uriel »

Hvala puno na odgovorima!

Na ispravkama ne zameram, sta vise, cenim ih. Greske su napravljene iz neznanja koje je vasom ispravkom otklonjeno, tako da hvala i za to :)
malizeka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 01, 2008 8:13 pm

Post od malizeka »

Primetila sam da ste delimicno upuceni u tematiku,pa sam zato i reagovala.Radujem se kad ljudi koji nisu u struci pokazuju znanje o istoj.Zelim Vam sve najbolje.
Odgovori