molim odgovor :(

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ivana86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 30, 2008 11:38 am

molim odgovor :(

Post od ivana86 »

pre dva dana sam ostavila poruku na podforumu "medicinska dijagnostika" pod naslovom "sedimentacija?".pa ako neki doktor ili ko se razume pogleda prvo to.Naime moja mama je prebacena danas na onkologiju,jer je rendgen kicme pokazao da ima dva istrošena,napukla ili tako nesto prsljena.i doktorica joj je samo rekla "vi imate tumor kicme".koliko sam shvatila taj tumor se ne vidi,ali je jedan prsljen uvecan.ali njoj uopste nije postavljena ta niti bilo kakva druga dijagnoza.nisu je poslali cak ni na magnetnu rezonancu.interesuje me ako je ne daj boze to,sta se pokaze na krvnoj slici-da li je smanjen broj leukocita,ili tako nesto?i da li je moguce da je napalo prvo tvrdo tkivo?jer kao sto sam vec rekla bila je i na ultrazvuku abdomena,monografiji,kod ginekologa i sve je bilo ok!hvala
Ivana_82
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 21, 2008 1:08 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Ivana_82 »

Dijagnoza da je nesto maligno se uspostavlja iskljucivo CT pregledom, i/ili magnetnom rezonancom, a ako se uz pomoc nekog od ova 2 (ili oba) posumnja na TU koji moze biti i benigni i maligni obavezno se radi i patohistoloska dijagnoza (tj. biospsija, uzima se delic sumnjivog tkiva koje se gleda pod mikroskom da bi se detaljno ustanovilo sta je u pitanju) koja ce ustanoviti da li je nesto benigno ili maligno, i odredjuje se vrsta TU, njegov hitstoloski gradus (ako je maligni) itd.

Bez svih ovih pretraga ne moze se znati sta je u pitanju, moze samo dr. iz iskustva da pretpostavi ali za uspostavljanje konacne dijagnoze mora da se urade pretrage koje sam gore navela. Mozda su je i zato prebacili na IORS da bi tamo uradili te detaljne pretrage da bi ustanovili o cemu se radi.

UZ nije merodavan za otkrivanje maligniteta, pogotovo ne za otkrivanje maligniteta u kostanom tkivu. To sto se na UZ abdomena nista nije videlo tj. da je sve b.o. jeste potvrda da ako je u pitanju maligni TU u abdomenu nema metastaza, mada i to je sve "nesigurno" jer je CT tu najmeroadavniji s obzirom da ima mogucnost da pokaze malignu promenu velicine zrna pirinca.

Ono sto moze da ukaze na malignitet a sto se vidi iz analize krvi (ali ne na obicnoj analizi krvi) jeste TU marker. Oni mogu a i ne moraju da budu merodavan parametar za utvrdjivanje maligniteta. Koristi se samo kao dodatak ovim pretragama koje sam navela.

Ne moras da otvaras novu temu vezanu za TU markere mogla si u okviru postojece da postavis to pitanje kao novu poruku :wink: .

Pozdrav.
Odgovori