kompijutersko odredjivanje dioptrije
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Okt 19, 2006 9:31 pm
kompijutersko odredjivanje dioptrije
Molila bih nekog ko zna nesto o kompijuterskom odredjivanju dioptrije da mi pojasni kako to funkcionise, kako se radi, koliko je pouzdano? Ja sam bila kod lekara gde su mi odredili dioptriju klasicnim putem medjutim problem je sto ja vise nisam sigurna da je to prava dioptrija, izgleda da je prejaka. Hvala unapred. Sladja
Slažem se sa Hipokratom!
(kako to gordo zvuči...
)
Ja već skoro deset (možda nešto malo manje
) godina idem kod doktorke koja mi kompjuterski odredjuje dioptriju i zadovoljna sam!
Postupak je jednostavan - prisloniš bradu i pogledaš "kroz aparat" a lekar sa druge strane očita dioptriju (ovo je laički opis
) Nakon toga može da sledi i čitanje sa sočivima, ali nema onako da isprobavaš ko zna koliko kombinacija, pa da na kraju ni ti ne znaš s čim bolje vidiš ("da li je bolje ovako ili onako?"
)
Mislim da je ovo naročito pogodno za osobe sa astigmatizmom, gde treba "pogoditi" i dioptriju i cilindar...
Da dodam, jednoj mojoj koleginici se skoro desilo da su joj dva lekara (na dva različita pregleda) koristeći klasičan metod utvrdjivanja dioptrije utvrdili pogrešnu dioptriju - sa većim oscilacijama

Ja već skoro deset (možda nešto malo manje

Postupak je jednostavan - prisloniš bradu i pogledaš "kroz aparat" a lekar sa druge strane očita dioptriju (ovo je laički opis

Mislim da je ovo naročito pogodno za osobe sa astigmatizmom, gde treba "pogoditi" i dioptriju i cilindar...
Da dodam, jednoj mojoj koleginici se skoro desilo da su joj dva lekara (na dva različita pregleda) koristeći klasičan metod utvrdjivanja dioptrije utvrdili pogrešnu dioptriju - sa većim oscilacijama

"Budi ono što jesi da bi postao ono što zaslužuješ!"
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Okt 19, 2006 9:31 pm
'kompjutersko odredjivanje dioptrije' je najbolja orjentacija i uvek veca dioptrija od vase 'prave' dioptrije. Ukoliko imate astigmatizam, postoje naznake za isti, kao i, orjentaciono, u kom se stepenu nalazi. Neophodno je pregled zavrsiti probnim staklima, jer kompjutersko odredjivanje nije dovoljno.