histopatoloski nalaz

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
vesnajes
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 11, 2008 10:56 am

histopatoloski nalaz

Post od vesnajes »

Dobila sam hp nalaz i ako moze neko da mi rastumaci ove oznake
Ma ductalni inv.gradusa III
ER O PGR O HER 20
Bitno mi je da znam sta znaci gradusa III i oznake ER PGR HER i u kojim vrednostima se krecu (meni je 0 jeli to dobro ili ne)!!
Hvala unapred!!
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Znaci da je najveceg stepena maligniteta a ovo su receptori za estrogen i progesteron i HER 2 protein znacajni sa apekta sprovodjenja hormono- i imunoterapije.
vesnajes
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 11, 2008 10:56 am

Post od vesnajes »

Necija dijagnoza je Ca i Ma ,ako je visok stepen maligniteta jeli to kancer ili ti rak? Niste mi odgovorili za one vrednosti jesu dobre ili ne te nule.I zanima me koja je razlika izmedju Ca i Ma? Hvala!!
Ivana_82
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 21, 2008 1:08 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Ivana_82 »

Kancer i rak je jedno isto i oba su naziva za maligno oboljenje tj. Ma, tako da tu nema nikakvih razlika kada je to jedno te isto, ne vezano za to da li je visokog ili niskog maligniteta to je Kancer (engl. Cancer) ili ti narodski rak.

To da je visok nivo maligniteta znaci da je sam kancer agresivan tj. da se brze siri, ali isto tako veca agresivnost sugerise bolji odgovor na HT.

ER 0 PGR 0 Her2 0 znaci da se radi o hormono ne osetljivom tumoru (kada je hormono osetljiv spada u nizi rizik).

Uglavnom leci se kao i svako drugo maligno oboljenje operacijom i post operaativnom zracnom i HT, a ako je operacija kontraidikovana zracenjem i hemoterapijom, stim sto kod raka dojke ako su pozitivni oni gore receptori na celokupno lecenje primenjuje se i hormono terapija, koja je u ovom slucaju ja mislim iskljucena jer su receptori 0, a da li je dobro ili nije nisam kompetentna da kazem za to je tu dr. Severus.

Pozdrav.
Odgovori