Hipotireoza, PCO sy, Insulinska rezistencija... METFORMIN?

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dzagoda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 10:55 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Hipotireoza, PCO sy, Insulinska rezistencija... METFORMIN?

Post od dzagoda »

Postovani,

Imam 28 godina. Visoka sam 176, a trenutna kilaza je 95kg. Privatnik sam i posao je prilicno stresan. Imam dete staro 4,5 godina koje sam rodila prirodnim putem. Nisam imala spontanih pobacaja. Operisala sam slepo crevo sa 6 godina. Od lekova, za hipotireozu koristim Euthyrox 150ug.

Moj problem ima dugu istoriju. Davne 1999. godine sam prilicno naglo pocela da se gojim i da maljavim u predelu grudnog kosa, bradavica, donjeg dela stomaka i unutrasnjih strana butina. Gojenje sam pripisala stresu zbog bombardovanja, a na maljavost nisam obratila mnogo paznje usled neznanja... Menstruacije u tom periodu, kao i pre toga, su mi bile redovne, ciklusi na 30 dana, a krvarenje relativno obilno.

2003. godine menstruacije su pocele da se remete. Kasnile su nekad manje, nekad vise, ali nisu izostajale.
Bozijim darom, i "cudom" kako su mi kasnije prokomentarisali doktori, ostala sam trudna. Trudnoca je tekla bez problema do 4 meseca kada sam dobila kontrakcije. Uz progesteron koji mi je prepisan zbog kontrakcija, iznela sam trudnocu do kraja. Kilaza na pocetku trudnoce je bila veoma visoka - 98kg. Za vreme trudnoce sam dobila 8 kilograma.

U periodu od godinu dana posle porodjaja sam dobila jos 7 kilograma.

uradila ispitivanje polnih hormona 7, 14ti i 21 dan na osnovu kojih je utvrdjeno da imam povisen estradiol u sva tri ispitana perioda, da mi je izostala ovulacija (LH nizak u ovulatornoj fazi), i da imam povisen testosteron, a manjak progesterona u svim fazama ciklusa. Doktorica nije navela referentne vrednosti za sve hormone, ovo sam prepisala sa njenog izvestaja.

dani ciklusa 7 ................14.............. 21
FSH 6.67.............7.63............7.79
PRL 212...............228.............223
ESTRADIOL 32.2.............20.0............60.0
PROGEST. manje od 0.64..............0.95............0.35
TESTOSTERON 1.07.............1.25 (ref. vred. 0.1-0.9)

Poslata sam na lecenje u Novi Sad 2005. godine, kad mi je utvrdjena subklinicka hipotireoza, kao i pojacana insulinska rezistencija.

Za vreme druge hospitalizacije u istoj bolnici 2007. godine, uradjene su dodatne analize i ustanovljeno je da mi je SHBG iznad granice i da imam Sindrom PCO. Bubrezi su mi u redu. Nadbubrezna zlezda takodje. Hospitalizovana sam da bih uz pomoc Low Calory dijete skinula kilograme. Tako sam sada na 95kg (skinula sam jos dve posle hospitalizacije).

Ovo su rezultati nekih od analiza koje sam radila:

Glukoza pod opterecenjem
GLUKOZA..................4,4.............(REF. 4,2 - 6,4)
60 min......................5,6
120 min.....................5,0
180 min.....................4,8

hTSH.........................4,07...........(REF. 0,4 - 4,0)
Insulin......................11,1............(REF. 9,3 - 29,1)

Androstendion................... 4,53.......(REF. 0,4 - 3,4)
Dihydrotestosteron............ 1410......(REF. 24 - 368)

Izrazito sam maljava u predelu grudi, stomaka, butina i brade. Doslo je de promene u izgledu mojih spoljnih polnih organa (klitoris mi je uvecan) i generalno imam sve simpotme vecih vrednosti testosterona.

ONO STO ME INTERESUJE:
Da li analize koje sam radila ukazuju na potrebu lecenja insulinske rezistencije metforminom? Ili moram uraditi jos neke analize?
Pitam iz razloga sto mi je ginekolog pricao o ovom leku u smislu da bi bilo dobro da krenem sa koriscenjem, ali uz konsultaciju sa endokrinologom. Endokrinolog, cak i na moje pitanje vezano za taj lek, nije dao konkretan odgovor. Bilo je u smislu "prvo da resimo hipotireozu". Koliko sam se informisala putem interneta i kroz razgovor sa kompetentnim ljudima. PCOsy, hipotireoza i insulinska rezistencija veoma cesto idu zajedno. I trebalo bi sva tri faktora leciti istovremeno. Od 2005. godine lecim iskljucivo hipotireozu, koja je, hvala Bogu, sada napokon uvedena pod kontrolu.

U prilogu dostavljam skenirane neke od izvestaja lekara specijalista koji mogu pridoneti laksoj analizi mog zdravstvenog problema.
Iskreno se nadam......da cu ovaj put dobiti odgovor na moje pitanje. Hvala svima koji odvoje vreme.

Otpusna lista 2005. godine:
strana 1... Slika strana 2.....Slika

Ginekoloski nalaz 2005. godine:
Slika

Ginekoloski nalaz 2007. godine:
UZ .....Slika Izvestaj.... Slika

Nalaz hormona 2007. godine:
Slika

Otpusna lista 2007. godine:
Strana 1.....Slika Strana 2......Slika
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Kontakt:

Post od jasbi »

E, ja bih tebi savetovala da ti sve te papire lepo spakuješ i odeš kod dr.
Milana Petakova u Klinički centar.... :wink: .Vidim da pominješ i insulin....
Ako hoćeš javni mi na pp, ja ću da okrenem KC i da pitam kada radi, da li je na godišnjem i za kad bih ti mogla da zakažeš pregled....kao i sve ostalo što treba....
Ja sam bila kod njega i prezadovoljna sam.....
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Kontakt:

Post od jasbi »

jasbi napisao:E, ja bih tebi savetovala da ti sve te papire lepo spakuješ i odeš kod dr.
Milana Petakova u Klinički centar.... :wink: .Vidim da pominješ i insulin....
Ako hoćeš javni mi na pp, ja ću da okrenem KC i da pitam kada radi, da li je na godišnjem i za kad bih ti mogla da zakažeš pregled....kao i sve ostalo što treba....
Ja sam bila kod njega i prezadovoljna sam.....
Sad vidim da si iz Sombora, koliko se sećam, pacijenti van Bgd. imaju prednost pri zakazivanju....Tako bilo nekad.... :roll:
Odgovori