Koliko se brzo vraca endometrioza?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Nina 023
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 25, 2006 2:19 pm

Post od Nina 023 »

Ukratko. Osam godina braka nije donelo potomstvo. Kod njega losi rezultati oligoostenospermija, a posle par godina braka, nakon bombardovanja ustanovljena mu je Paranoidna psihoza. Ostala sam uz njega dok mi i poslednja nada nije umrla, da ce ozdraviti. Prvih godina dok sam se jos nadala deci uradila sam sve preglede. Sve do laparoskopije je bilo odlicno. Redovni ciklusi, ovulacija, uredan HSG, hormoni u redu, nikakvi virusi, ni bakterije. Na lapaoskopiji mi je utvrdjena sledeca dijagnoza:
Infertilitas primaria. Status post HSG aa V.PCO Endometriosis fosae ovarici 1. sin.Adhesiones tubae 1. sin. cum ovarii sin. OP/Celioskopia facta est. Punctio ovarii bill.cum Monopolar Adhesyolysis Lavaga cavi abdominis.

Doktorka koja mi je radila laparoskopiju rekla mi je da sam imala blagu tackastu endometriozu na trbusnoj duplji. Primila sam 4 Zoladexa, i preporucili su nam insemenaciju zbog losih rezulrata tadasnjeg muza.
Njemu se tad psihoza pogorsala i odustala sam od svega.Razveli smo se pre nesto vise od godinu dana i ja sam vrlo brzo upoznala divnog coveka koga sam cekala ceo zivot. Sada zivimo zajedno i od pre tri meseca radimo na bebi. Sa njim je sve ok.
Od lecenja endometrioze proslo je tri godine. Redovni gin. pregledi su uredni i ginekolog mi je rekao da nema razloga da sada trudnoca ne uspe, ali ja sam u uzasnom strahu i svaki neuspeo mesec me vraca u stanje u kome sam se godinama nalazila sa prethodnim muzem.
Imam 37 godina, sto me dodatno izbezumljuje.
Doktorka koja mi je radila laparoskopiju tada mi je rekla da sam mozda za uvek izlecena, a mozda mi se to i vrati, oni ne znaju.
Znam da zene i sa mnogo vecim problemima nego sto je moj ostaju trudne, pa se pitam da li da jos malo sacekam ili da ponovo krenem u agoniju pregleda.
Molim bilo koga za neku rec utehe.
Ljubicica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 06, 2005 11:23 am

Post od Ljubicica »

Mislim da je tri meseca kratak period. Tvoji rezultati su dobri, opusti se i uzivaj sa muzem. Zelim ti zdravu i lepu trudnocu uskoro!
Nina 023
Novi član
Novi član

Post od Nina 023 »

Hvala, Ljubicice, verovatno je i stres u mom slucaju veliki faktor.
Da dodam i to da sam pratila ovulaciju preko mini mikroskopa Mayby baby, i to me malo zbunjuje. Do ovulacije prikazuje ok, pomalo paprati, pa sve vise, sto se poklopi sa cervikalnom sluzi, a nekad cak i osetim onu bol pri ovulaciji, nakon toga nestane i to je u redu, ali se ponovo pojavi oko 20 dana, da li je to prosto nepouzdana sprava ili ja ovuliram dvaput?

Ja znam da je u normalnim uslovima, 6 meseci minimum cekanja na rezultate, ali ja sve ovo dosta tesko podnosim psihicki. Pre nego sto smo se odlucili na bebu, nisam imala specijalne tegobe kad treba da dobijem, a sad imam grceve i po pet dana pre, lose se osecam, prosto dozivim olaksanje kad dobijem.
Inace to je na 26-28 dana.

Da li bi neki doktor mogao da mi protumaci dijagnozu iz prve poruke?
malecka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 18, 2006 2:32 pm

Post od malecka »

Ako lekari kazu da je sve OK, mislim da nema potrebe da se brines.
Ja sam pokusavala da ostanem u drugom stanju dve godine i nikako nam nije islo. Bila sam stalno pod stresom zato sto beba ne dolazi, ali sam se nekako tesila da sam jos mlada i da ima vremena. Onog momenta kada sam prestala da se nerviram oko toga i kada sam rekla sebi da ima toliko napustene dece kojima trebaju mama i tata (bila sam spremna da usvojim bar troje :D) beba je dosla!!!!
Sad smo u osmoj nedelji i fino napredujemo.
Ukratko, moj savet ti je da ne razmisljas samo o tome, vec da uzivas u svoj braku. Sigurna sam da ce beba doci jako, jako brzo. :) Zelim ti puno, puno srece i lepu, bezbriznu trudnocu.
Nina 023
Novi član
Novi član

Strah je tesko kontrolisati

Post od Nina 023 »

Hvala ti na podrsci, Malecka. Moj je problem sto mi je ovo drugi brak i stizu me opasne godine. Mnogo sam vremena izgubila uzalud u prvom braku, ali sad ne vredi nad tim kukati. Da sam mladja, verovatno bih bila i opustenija, ovako me cesto sustizu crne misli.
Neki ljudi uspevaju da se snagom volje opuste, panicari kao ja malo teze.
A stalno je prisutan i strah od vracanja endometrioze.
D.J.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm

Post od D.J. »

Nina 023,
moras prvenstveno da radis puno na sebi...jer jedino tako ces doci do bilo kojih rezultata.Naravno da je to tesko,ali se isplati...Znam tu vrstu panike i prevazilazenja tih problema...Ja sam bila u slucnoj situaciji...i jos uvek sam...ali samo rad na sebi moze ti pomoci...
Nadji sta je to sto te olako okupira i cini te srecnom...bavi se time...nemoj za cilj da imas da MORAS da zatrudnis...ali vezbaj...
Uzivaj u zivotu...pogotovo sto ti se pruzila druga prilika..a verovatno je i sa razlogom pruzena...ne uzimaj deo vremena ...budi strpljiva...sve ce doci na svoje mesto kad se najmanje budes nadala....
Mnoge parove znam koji su se pomirili da nece imati dece...pa su ih dobili posle toga...ili su odlucili da usvoe ..pa su zatrudneli...itd....itd...

RADI NA SEBI...U sitnicama se nalazi zivot...UZIVAJ

Pozdrav
Nina 023
Novi član
Novi član

i dalje...

Post od Nina 023 »

Draga D.J., da sam znala da cu ovoliko topline dobiti na forumu, davno bih se registrovala. Zaista su ljudi ovde pazljivi. Za preokupiranje drugim stvarima znam i zaista pokusavam i da primenjujem, ali tog stanara je iz glave tesko odstraniti. Obicno sam tri nedelje u dobroj formi(i inace imam dosta obaveza i bavim se raznim stvarima), ali kad dodje nedelja pred ciklus sve se okrene i samo osluskujem svoje telo, zamisljam preve dane trudnoce, radujem se da to saopstim porodici i onda hladan tus, otreznjenje i sve ponovo.
Sto je najgore, moj dragi zna sve o meni, osim da sam imala taj problem sa endometriozom, iako sam mu rekla da sam zbog necega primila 4 injekcije. Ne znam zasto mu to nisam rekla, kad mi je ginekolog rekao da je zariste sanirano, nisam mislila da treba da mu pricam o necemu zasta mozda i nije cuo i da ga time plasim, a sada sama postajem time opsednuta. On je divan i sigurno ne bi pravio pitanje, ali ja i dalje to precutkujem.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Draga Nina,

Imate pored sebe divnog covjeka, zasto ste tako optereceni svim tim MOGUCIM ALI NE I REALNIM problemima...Vi kao ni ostali ljudi nisu automat ! A Vi niste nicija zrtva i ne treba da budete...da Vam kazem par sitnica kao covjek i kao MD...
1. dobro ste uradili sto ste se razveli ! cudi me da ste ostali tako dugo u takvoj vezi koja je bila sigurno opterecenja teskim emocijama i Vasim pokusajima da spasete nesto sto se spasti ne moze.

2. Ne treba da se osjecate krivim sto se to tako razvilo, jer je ocigledno da ste dugo ako ne predugo pokusavali da pravite zdravu vezu na nezdravim osnovama. Ne treba da mislite da cete zbog toga biti kaznjeni ponavljanjem neuspjeha u drugoj vezi, ili nemogucnosti ostvarenja trudnoce, jer se to nije desilo prvi put.

3. Ne plasite se da cete ostati sami...ako pomenete endometriozu...ja cak nisam sigurna da je endometrioza i onda bila Vas problem ako je HSG bio normalan ! dakle...to je samo mogucnost. Samo da Vam kazem da 40 % zena koje se podrgnu sterilizaciji jajovoda metodom laparoskopskog podvezivanja ima endometriozu ! a imale su uspjesne trudnoce i nikakve tegobe. Endometrioza moze da bude prisutne i da ne izazove nikakve tegobe i nikakve stete, ali isto tako da bude razvijena u 4. stepenu i pretvori duboku karlicu u cementiranu strukturu, u kojoj je sve 'zalijepljeno' i ne funkcionise...i tada zene obicno imaju simptome.

4.Slazem se sa misljenjima ostalih diskutanata koji kazu da treba da date sebi vremena...najmanje 6 mjeseci, ali isto tako i razumijem Vasu 'zurbu' da sto prije ostvarite trudnocu sa 37 godina...

5. Znam tacno kako se osjecate pred slijedeci ciklus jer svaka zena je u nekom periodu svog zivota bila u toj situaciji i cekala sta ce da se desi....ali nastojte da ne upadnete u taj zacarani krug ceznjivog cekanja i razocarenja u samu sebe na mjesecnoj bazi....pokusajte da investirate u tu vezu koliko god mozete, upoznajte dobro svog partnera, ne zurite sa trudnocom, dajte sebi vremena,kao i Vasem partneru, a onda ako se trudnoca ne desi...za 6-12 mjeseci...analiza sperme, HSG, hormonske analize, laparoskopija...obavite u toku jednog mjeseca ! i necete izgubiti mnogo vremena.

Srecno i javite kada vidite 2 crtice !
Pozdrav,
ObGyn
Nina 023
Novi član
Novi član

Post od Nina 023 »

Beskrajno hvala ObGyn,
svaki savet mi puno znaci, ali Vas posebno posto ste kompetentna osoba.
Svesna sam da srljam u potpunu licnu blokadu stalnim osluskivanjem svog tela i pokusavam da se borim protiv toga. Kada se u jednoj osobi
spoje velika odgovornost i emotivnost onda je obicno rezultat panicar.
Pronasla sam gomilu dijagnoza i sudbina na forumima, a potom sam sebe ubacila u trku sa vremenom pre nego sto me zadese sve znane i neznane dijagnoze. Moj dragi dosta razgovara sa mnom o mojim dilemama i pun je razumevanja, ali misli da sebi unapred uzimam teret koji mi ne pripada i spreman je za svaku vrstu borbe, ako do toga dodje. Inace sam veliki borac kad je bilo ko u mojoj porodici ili od prijatelja u problemu. A kad sam ja u pitanju, polazem odmah oruzje.
Uz pomoc vasih reci podrske, pokusacu da budem malo opustenija.
Hvala jos jednom, da je samo vise takvih doktora kao sto ste vi, pre svega dobar covek, a onda i profesionalac. Zelim Vam svaku srecu.
D.J.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm

Post od D.J. »

Nisam bila na forumu jedno vreme jer sam bila na putu....ali samo zelim da dodam jos jednu sitnicu...da je zaista DIVNO sto imate takvog partnera...i treba da uzivate u tome....iz toga ce brzo i doci ocekivano..ne treba da vam je cilj otom potom dete...postoje mnoge radosti i srece...ako tako mogu da se izrazim...sve ce doci....
i zaista...ovaj forum je fenomenalan...
i ZAISTA...Dr OBgyn...toliko topline,dobre volje i pozitivizma..retko se srece...hvala

pozdrav svima
bmj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 11, 2008 3:59 pm

POBEDJENA ENDOMETRIOZA

Post od bmj »

Pomaze Bog svim korisnicima ovog foruma,
ja sam od danas novi clan koji sa radoscu zeli da svoje divno iskustvo podeli sa svima vama.
Naime,u braku sam vec 2.god.ali do zaceca nije dolazilo i pored redovnih odnosa.U toku prosle godine uradjena su sva ispitivanja neplodnosti koja su pokazala da je i sa suprugom i samnom sve u redu.Na kraju je uradjena laparoskopija na kojoj je utvrdjeno prisustvo endometrioze u duglasovom prostoru.Lekar mi je prepisao 4 Zoladexa i uz to obavezno i livijal koji smanjuje propratne pojave kao sto su valunzi i promena raspolozenja.Mesec ipo dana posle poslednjeg Zoladexa prirodnim putem dobila sam menstruaciju.od 2.do 7.dana ciklusa pila sam Klomifen tablete koje su mi stimulisale jajne celije a 9.dana sam primila Pregnil injekciju. Hvala dragom Bogu i svim svestemicima i monasima koji su se molili za mene,je sam zatrudnela prirodnim putem i evo sada sam u 5.nedelji trudnoce.
Zato drage moje dame koje na zalost bolujete od endometrioze,ne plasite se da primite Zoladex jer osim toga sto ce vam biti malo vrucina i malo vise cete se ljutiti na muzeve,nikakve druge posledice necete imati a ja sam vam dokaz da se i posle endometrioze moze vrlo lako zatrudneti prirodnim putem.
Samo je potrebna velika vera i jaka molitva
Da Bog da svima vama da se uskoro radujete kao ja
Pozdrav
Korisnikov avatar
razocarana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od razocarana »

hvala ti puno na ovim lepim recima koje su mi ulile malo nade.sa endometriozom se borim 8 godina i sada nakon druge laparaskopije primila sam 3 diferelina to je kao zoladex i cekam kontrolu da vidim sa docom sta dalje
kada se desi nešto loše ko zna zašto je to dobro!!!
Odgovori