VSD

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
coach
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 13, 2007 11:00 am

VSD

Post od coach »

Molio bih Vas da mi nesto kazete o vsd sindromu, otvoru izmedju komora kod novorodjencadi!?Hvala!
Korisnikov avatar
Nenja1
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jul 02, 2008 6:31 pm

Post od Nenja1 »

Ventrikularni septalni defekt

Uzrok nastanka
Urođene srčane mane nastaju u kompleksnoj interakciji genetskih činilaca i faktora sredine. Vrlo retko se može otkriti uzrok kongenitalne srčane malformacije kao, na primer, rubeola majke ili hronično prekomerno uživanje alkohola majke u toku embriogeneze. Različiti faktori kao hipoksija, jonizujuće zračenje, neki medikamenti imaju teratogeni efekat. Rizik pojave urođene srčane mane kod dece roditelja sa kongenitalnom srčanom malformacijom je nizak, 2-5%, i ne bi trebalo da predstavlja prepreku prilikom planiranja potomstva.

Klinička slika
Klinička slika zavisi od veličine ventrikularnog septalnog defekta. Mali defekt najčešće nije praćen simptomima. Značajniji septalni defekt sa levo-desnim šantom umerenog stepena uzrokuje lošije podnošenje napora. Recirkulacija krvi u plućnom krvotoku umanjuje srčanu rezervu, i u toku napora brže dolazi do pojave malaksalosti i zamora. Veliki VSD dovodi do usporenja rasta i telesnog razvoja deteta, pojave čestih respiratornih infekcija, a može doći do nastanka srčane insuficijencije usled velikog opterećenja leve komore volumenom. Posle druge decenije života, dolazi do manifestovanja plućne vaskularne opstruktivne bolesti sa plućnom hipertenzijom i smanjenjem levo-desnog šanta. Pojava bidirekcionog i, kasnije, desno-levog šanta dovodi do cijanoze (modrilo, plava prebojenost) i uzrokuje pojavu policitemije (povećan broj krvnih ćelija). Opstruktivna vaskularna bolest pluća ograničava povećanje protoka krvi u toku napora i adekvatni porast minutnog volumena prema potrebama u opterećenju, brzo dolazi do pojave zamora i malaksalosti, a može doći i do pojave sinkope (kratkotrajan gubitak svesti). Hipoksemija i neadekvatni porast koronarnog protoka u toku napora, s obzirom na potrebe hipertrofične desne komore, mogu uzrokovati nastanak ishemije miokarda u naporu, i pojavu anginoznog bola u grudima. Plućna vaskularna opstruktivna bolest i plućna hipertenzija mogu uzrokovati nastanak hemoptizija (iskašljavanje krvi).

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu pregleda (šum), EKG-a, rendgenografije, ultrazvuka i kateterizacije srca.

Lečenje
VSD pripada grupi urođenih srčanih mana sa relativno visokim rizikom nastanka bakterijskog endokarditisa. Antibiotska profilaksa bakterijskog endokarditisa je neophodna u slučaju intervencija koje mogu dovesti do pojave bakteriemije (stomatološke procedure, bronhoskopija, postavljanje uretralnog katetera, abortus i sl).

Hirurško lečenje VSD-a indikovano je u situacijama kada postoji značajan levo-desni šant. U situacijama postojanja odmaklih plućnih vaskularnih opstruktivnih promena sa izrazito povećanom rezistencijom i pojavom reverzije šanta kontraindikovana je intervencija hirurškog zatvaranja septalnog defekta. Alternativa hirurškom zatvaranju u izvesnim slučajevima moglo bi da bude transkatetersko zatvaranje centralno postavljenih defekata pomoću posebnog zatvarača u vidu dvostrukog kišobrana (clamshell). Optimalno vreme za operaciju mane je predškolski uzrast dece, ali su rezultati dobri, a operativni rizik mali čak i u pacijenata starijih od 40 godina, ako nema plućne hipertenzije
Korisnikov avatar
Nenja1
Stalni član
Stalni  član

Post od Nenja1 »

Jao ja se vama izvinjavam pogresio sam tek sam sad video odgoworio sam na nesto drugo....Umesto na ono sto je trebalo
Korisnikov avatar
Nenja1
Stalni član
Stalni  član

Post od Nenja1 »

Pametniji od tebe debila 100%.... 8) 8) 8) 8) :D :D
Korisnikov avatar
Nenja1
Stalni član
Stalni  član

Post od Nenja1 »

Zeks napisao:A jos si i nevaspitan....

Necu vise da polemisem sa tobom.......

Kad zavrsis medicinu, kad vidis nekog pacijenta, kad budes znao sta to znaci lecitil jude, onda se javi.........
A ti si mi pa nekog lecio...
Ja sam vaspitan za razliku od tebe, i necu da se spustam na tvoj nivo
dalton
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 06, 2007 7:05 pm

Post od dalton »

ono sto je mene uvek impresioniralo kod nekih clanova foruma je njihova hrabrost da daju odgovore iz celog spektra medicinskih subspecijalizacija, a da ni u jednom momentu ni ne pomisle da mozda i nisu u pravu...

efektivni protok na vsd-u ne zavisi iskljucivo od velicine vsd-a!!! hemodinamika nije toliko prosta (mozda fiziku nije trebalo ukidati??). ozbiljnost klinicke slike zavisi umnogome od plucne vaskularne rezistence te pritiska u plucnom vaskularnom koritu.

ne pamtim da je neki vsd dijagnostikovan kateterizacijom (sto mozda i nije neka velika greska reci, ali zamislite roditelje deteta sa vsd-om koji posle ovakvog posta mogu pomisliti da njihovom detetu nije pruzen adekvatan obim medicinske pomoci, sa svim posledicama takvog uverenja...)

hirursko lecenje je indikovano u svim slucajevima osim kod malih, najcesce, misicnih vsd-ova. smatra se da se vsd koji ne daje simptomatologiju moze smanjiti ili u potpunosti zatvoriti unutar prvih 12 meseci zivota, nakon tog vremena sanse za njegovo smanjivanje su takoreci nikakve.

interventne kardioloske procedure zatvaranja vsd-ova nisu rutinske ni u zemljama mnogo razvijenijim od nase (visok rizik ostecenja aortne valvule i postoperativnog AV bloka III), a kod nas se ne rade uopste.

optimalno vreme za operaciju zavisi od klinicke prezentacije... ona deca koja ne napreduju i imaju visok Qp:Qs se operisu unutar prva tri meseca zivota, ostali kod kojih se vsd ne zatvori ili ne smanji do beznacajnog do uzrasta od dve godine se tada i operisu.

lep pozdrav
Odgovori