Postporodjajni problemi

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Miki011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 24, 2005 8:51 am

Postporodjajni problemi

Post od Miki011 »

Imam problem sa hemoroidima i opstipacijom. Po porodjaju (pre nepuna 2 meseca) izasli su mi spoljasni hemoroidi. Koristila sam mast Faktu i oni su se povukli, ali posle toga su mi se pojavili i unutrasnji hemoroidi. Dosta su bolni i imam krvavu stolicu. Pored toga stolica je neredovna. Ne znam kako da resim problem, kojim medikamentima.
Uzgred, da li preparat Laxomucil (Ivancic i sinovi), mogu pomoci u resavanju problema sa opstipacijom i da li je dozvoljen za porodilje i doilje (u uputstvu navodno pise da ga mogu koristiti i trudnice i doilje).

Puno hvala
Helena
marija dr
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 12:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

postporodjajni problemi

Post od marija dr »

Draga Miki 011,Laxomucil je biljni preparat,pa ne bi trebalo da ti skodi.Za tvoje probleme bi trebala da se obratis gastroenterologu.Uzimaj dosta tecnosti.Sve najbolje!
marija dr
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:-? Draga Marija, logika da biljni preparati zato što su biljni ne mogu biti škodljivi nije ispravna!

:) Draga Miki trebate uzimati hranu bogatu celulozom, promeniti način ishrane, (dobra je recimo lubenica, kuvane suve šljive itd.), povećajte fizičku aktivnost, regulišite stolicu nekim laksativom i budite strpljivi oni će sigurno proći treba vremena! Od "osmotskih laksativa" možete uzeti recimo PORTALAK, mada i obični glicerinski čepići budu često dovoljni.

Ako nastave problemi ne oklevajte posetite PROKTOLOGA!

Pozdrav i dobro zdravlje! Dr Peđa
marija dr
Novi član
Novi član

postporodjajni problemi

Post od marija dr »

Ako specijalisti interne med. prepisuju Laxomucil bas zbog toga sto je biljni preparat,onda ne razumem zasto uzimati neki hemijski laksativ?Sto se tice stetnosti nekih biljnih preparata,u tu pricu se nismo upustali,ovde se radi samo o laxomucilu!Pozdrav
marija dr
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:o Draga Dr Marija "hemijski laksativ" je u ovo slučaju osmotski tj. privlači vodu u lumen creva i razmekšava stolicu, a po hemijskom sastavu je LAKTULOZA tj. mlečni šećer.
Ostali laksativi deluju podraživanjem peristaltike (kretanja) creva tj. iritacijom sluzokože pa i čaj o kome pričate. Da ne bude zabune može i on ne isključujem ga već samo pišem šta ja preferiram.
Treba probati sa ishranom i u prvoj liniji GLICERINSKIM čepićima.
Moj pozdrav Dr Peđa
marija dr
Novi član
Novi član

Postporodjajni problemi

Post od marija dr »

Dragi Pedja,da ne bismo zbunjivali Miki 011 nasom diskusijom,da skratim.Slazem se sa tobom za osmotski laksativ,a Laksomucil je upravo to,a ne caj,znaci
seme azijske bokvice i biljna sluz koja vezuje 60-100 puta vise vode od svog sadrzaja i preporucuje se u trudnoci i posle porodjaja,kao sto je slucaj kod Miki 011.Zasto bi ga onda menjala.Uz svo duzno postovanje!pozdrav za Pedju i Miki011
marija dr
Miki011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 24, 2005 8:51 am

Post od Miki011 »

Puno se zahvaljujem Mariji Dr i Dr Pedji na trudu da mi pomognu, evo samo jos jedno podpitanje ako sam dobro razumela Pedju "Gliceriske stapice" smem da koristim iako zbog hemoroida imam krvavu stolicu uz otezano i bolno praznjenje.

Puno hvala
Helena
marija dr
Novi član
Novi član

postporpdjajni problemi

Post od marija dr »

Miki,nisam bas sigurna da li da koristite cepice ako su vam hemoroidi aktivni sad.Trazite jos neko misljenje.Otidjite kod proktologa,kao sto vam je i dr Pedja savetovao,nemojte nista na svoju ruku.Trudite se da odrzavate toaletu hemoroida.Sve najbolje!Neka vam ovi problemi ne pokvare uzivanje sa bebom.pozdrav!
marija dr
aida7b
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 3:43 pm

Post od aida7b »

Ako jos uvek ima nekoga ovde, prvenstveno mislim na DrPedju koji mi je u nekoliko navrata pomogao u vreme dok smo moj suprug i ja bili tuzni sto nikako da ostanem u drugom stanju - veliko hvala na svakoj reci!!! - imala bih jedno pitanje.
Sada sam u 28 nedelji trudnoce. Nisko nosim i na terapiji sam Partusisten na 6 sati i Verapamil, ali svaki dan prosetam i kod kuce uglavnom nesto non stop raduckam, izbegavam sedenje, dovoljno odmaram.... problem su hemoroidi, tj jedan koji je izasao - velicine manjeg zrna grozdja - pa je ukljesten i jako me boli. To traje vec nekoliko dana (stolica je uredna, dva puta dnevno - imala sam tvrdu stolicu i doktor mi je dao Portalak sirup da ga pijem do kraja trudnoce). Uzela sam Faktu mast, ali ne pomaze. Postala sam prilicno nervozna zbog svega i pored napora da ne dozvolim tom bolu da mi promeni raspolozenje. Zao mi je i bebe jer se sve bojim da je mucim time sto sam neraspolozena i nervozna :cry:
Sta se moze uraditi sa tim hemoroidom i da li se praktikuje da se u toku trudnoce rade nekakve intervencije, ako se ne uspe sa kremicama i sl.
Molim za savet i pomoc (moj doktor je na godisnjem tako da nemam bas koga sada da pitam :( )

Pozdrav svima i hvala unapred na odgovoru
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Ako stolica vise nije tvrda, trebalo bi da se hemoroid povuce za par nedelja, koliko se secam do poboljsanja ne dolazi bas brzo. A ako je stolica i dalje tvrda, probaj da svakog dana pojedes nekoliko kriski lubenice, i obavezno unosi bar 2 litra tecnosti, najbolje niskomineralne ili filtrirane vode!
Odgovori