Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.
Postovanje svima… Jas am se vec nakratko javljao povodom mog problema na ovoj temi http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... c&start=75 ali da ponovim ukratko. Od leta 2005 imam problema sa uvecanim limfnim zlezdama i blago uvecanom slezenom. Radjeno je: 1 biopsija, 2x PET sken i 3xkompletan CT + jos jednom CT samo vrata, to je bio posljednji CT uradjen ova godine u Januaru. Sa svim ovim pretragama limfom nije potvrdjen i osim konstatacije da su zlezde uvecane, svako sledece skeniranje je pokazivalo da nema znacajnih promjena. Kao sto se vidi u izvestaju patologa biopsijom je pronadjena “sinus histiocytosis” . Sto se pretraga tice ono sto me zbunjije jeste da ispod oba pazuha imam blage otekline , mekane (tjestaste) i ispod se ne moze napipati nista tvrdo. Te otekline nikad nisu detektovane nekim skenerima niti se moj onkolog puno osvrtao na njih.
Elem ja jos uvek nemam diagnozu. Nisam siguran da li primjetim neki progress ovog mog obolenja ili sta li je vec. Moguce je da ima nekih pogorsanje ali ne znam kako da ih opisem jer nisam siguran da li se to podvodi pod bolest ili hipohondriju ili sl. Od limfomskih B simptoma nemam nista.
Kako ne bih prekucavao ove izvestaje doktora prilazem ih skenirane a i zeleo sam da dr to vide u orginalu. Pretpostavljam da engleski nije problem, ali ako jeste mogu i prevesti.
I da molio bih dr Severusa, ako moze ukratko da mi da neke smernice
sta ciniti i cemu se nadati. O cemu se (kao ima dovoljno informacija) u mom slucaj radi? Na sta ciljati. I da li je moguce da ukoliko je terapija neophodna posle ovoliko godina bez dijagnoze kasnim sa istom?
Nije mi jasna svrha postavljanja ovih nalaza jer sam vam vec prethodni put odgovorio da se ne radi o limfomu (sto su doktori i dokazali) iako postoje uvecani pojedinacni limfni cvorovi(i sasvim je normalno da budu uvecani ako se u njima desava neki imuni odgovor).Jel vi uopste imate neke tegobe??Pa vama je uradjena gomila skupih ispitivanja da bi utvrdili ocigledno:da imate cervikalnu limfadenopatiju i eto granicno uvecanu slezinu i jedan blago uvecan i stacionaran limfni nodus paraaortalno .Cudna mi cuda !!!Pa vi imate samo umereno uvecane limfne zlezde na vratu(hiljadu benignih i cescih razloga) a vi odmah ni manje ni vise nego limfom.
Evo sa zakasnjenjem Severuse da vam se zahvalim na odgovoru. Nazalost I pored svih tih kako rekoste skupih testova ja ne dobih konkretan odogovor kako se zove zdravstveni problem koji ja imam. Ne znam da li je problem u limitiranosti tih dijagnostickih aparata ili pak u limitiranosti onih koje tumace rezultate. Cinjenica je da se na osnovu izvestaja radiologa moze zakljuciti isto sto ste zakljucili i vi, da se radi verovatno o nekom od hiljadu mogucih benignih razloga. Ja se nadam da je to sve tako i da ste vi u pravu, ali kad sam sagledam svoj problem (a znam mnogo o limfomu, a po nesto o da ih tako nazovem pseudolimfomima i o masi obolenja koji prouzrokuju limadenopatije) jednostavno me strah sto mnogo toga ide u prilog tome da se nazalost ipak radi o toj bolesti, a da je oni jednostavno nisu u mogucnosti detektovati. I to zato jer CT ne pokazuje da zlezde rastu (mada je prvi sken pokazao da je zlezda koju sam kasnije izvadio bila 1.5 cm a posle vadjenja je izmerena I bila je 2.5) i sto PET sken nije pokazo za sigurno da postoji neka hiperaktivnost. I jedna biopsija od pre dve i po godine je pokazala ovo sto sam naveo, ali da budem iskren malo sam sumnjicav u strucnost ovdasnjih meni dostupnih lekara sto je i jedan od razloga sto sam se ukljucio na ovaj forum. Zanimalo me misljenje nasih lekara pa sam i postavio sto sam mogao vise informacija.
Tegobe od onih klasicnih simptoma (znojenje, gubitak tezine, svrab, malaksalost) nisam imao. Otprilike svi simptomi su se svodili na nekakav osjecaj da mi citav vrat otice, da se siri. Obicno u isto vreme osetim i bol u slezeni i blagi bol ispod pazuha. U posledje vreme osetim i bol u zglobovima, koja dodje i ode. Povremenu nadutost trbuha i otprilike to je to. Ponekad mi se znala pojaviti modrica I to otprilike jedna u dva meseca. Medjutim nijedan pregled krivi nije pokazao pad trombocita. Svi krvni nalazi su bili uredni osim par koji su pokazali blago povisene monocite. Otprilike to je to.
Ma dajte covece... Moj deda je bolovao od Hodzkinovog limfoma, tako da sam, koliko-toliko upoznat sta bi trebalo da se desava sa Vama... Ono sto sam zapazio je da su mu, pre nekih 10ak godina, u vreme najvecih sankcija i sumraka medicine, nasi lekari, bez mnogo sredstava za dijagnostiku, limfom otkrili za nedelju dana. Znojio se nocu, izgubio na tezini, imao blago povisenu temperaturu, brzo se zamarao...
Opustite se i zivite zivot sa uvecanim limfnim cvorovima...
Pozdrav