POMOC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
skubidu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 30, 2008 11:35 pm

POMOC

Post od skubidu »

Postovani skoro mi je ustanovljena kandida u crevima ne u velikom broju ali mi se cini da taj problem imam jako dugo, zanima me da li je moguce da zbog kandide imam recimo povisen crp i da zbog kandide imam aritmije preznojavanje osecaj kao da mi je srce bolesno a nosio sam i holter i radio eho srva i ekg i rekli su mi da je sve oksa srcem.

znaci imam povisen crp radio sam kolonoskopiju i rekli su da je sve ok samo imam povisenu kandidu pa me zanima da li ona moze biti uzrok tim mojim problemima.

izvinjavam se na konfuznosti i unapred hvala.

ps. da ponekad kad imam cudan osecaj u grudima imam i nesvesticu i vrtoglavicu.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

svakako

Post od Kicha »

da, moguce je, to je jedna od cestih klinickih manifestacija za Candida spp. terapija je induvidualna a ja bih rekao: 1 FLuconazol 150mg i 7 dana nyststin po uputstvu uz izbacivanje mleka, secera i dodatak probiotika. CRP ukazuje da imate infekciju Candide sto moze ukazivati na imunodeficijentnost pa treba obratiti panzju i na taj apsekt
skubidu
Novi član
Novi član

Post od skubidu »

puno hvala nadam se da cete mi pomoci oko toga sta je to "imunodeficijentnost " ?

I da li nistatin i ovaj drugi lek koji pomenuste smem da uzmem na svoju ruku?
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Nystatin je jeftin i pouzdan lek, samo ga ne treba poddozirati. Terapija po uputstvu iz njega u zavisnoti od extenzivnosti crevne, orofarengelane ili sistemske kandidijaze. Za sitemsku je najbolji Diflucan ali AST, ALT i g-GT parametri krvi moraju biti dobri jer jetra najvise trpi. Diflucan/Fluconazol 1x nedeljno 150mg ukupno 2-4 kapsule. Nystatin i Daktanol gel po receptu, mogu se cak i sisati vaginalete Nystatina, ne korisiti kortikosteroide da ne bi doslo do disemenacije...ako ne postoji ociti uzrok kandidijaze: antibiotici, jak stress i losa ishrana (mnogo mleka, ugljenih hidrata, secera), tezi oblici bolesti GITa...onda se mora videti uzrok jer je u ostalim slucajevima pad imnuniteta najcesce kod sledecih bolesti: CMV, TBC, HIV/AIDS, EBV, HPV, HSV, HBV, HCV...
skubidu
Novi član
Novi član

Post od skubidu »

puNO TI HVALA JOS DA TE PITAM JEDNU STVAR.

vadio sam bris iz grlai kazu da kandide u grlu nema gde ona jos moze da bude i kakve analize da uradim posto je u stolici nadjena u malom broju a ja kada se ne pridrzavam ishrane imam osecaj kao da cu da se raspadnem pa me cudi kako to od malog broja mora da se jos negde zavukla hvaa
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Nista strasno. Uzmi jedan Diflucan/FLuconal 150mg, redukuj secere i mleko i koristi neelju dana po 1 kapsulu ESI fermental...to ce biti dovoljno!
skubidu
Novi član
Novi član

Post od skubidu »

a da li kandida moze biti i u bronhijama? i ako moze kako se otkriva?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Da moze biti i bronhopulmonalna kandidijaza ali samo u slucaju teske imunosupresije.
skubidu
Novi član
Novi član

Post od skubidu »

moze lli mi ko reci kako se radi test za otkrivanje iste u bronhijama?
hvala
skubidu
Novi član
Novi član

Post od skubidu »

GDE DA SE OBRATIM ZA OTKRIVANJE KANDIDE U BRONHIJAMA I KAKO SE RADI?
skubidu
Novi član
Novi član

Post od skubidu »

Bas se tesko resiti ove napasti.
Zanima me da li mi candida moze izazvati povisen ili smanjen pritisak posto mi se javljaju ti problemi?
vule
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 30, 2008 9:39 pm

Post od vule »

Mislim da kandida sama po sebi nije problem, vec posledica neceg drugog. Ja vec vise od 5 godina imam hronicnih problema sa stomakom (imao sam takodje i simptome kao ti, vrtoglavica, nesvestica, preznojavanje, tahikardija...) i u startu je kandida bila jedino sto je otkriveno. Lecenjem same kandide nista nisam postigao, cak i kada mislis da si je se resio ako uzrok zbog koga je nastala nije uklonjen vrlo je verovatno da ce ti se i ona vratiti posle par meseci. Ako neces da uzimas tablete (sistemski antifungicidi su prilicno stetni) jedi mnogo belog luka, pi blagog caja od zalfije i uzimaj probiotike, meni takva terapija mnogo pomaze. Naravno i anti-kandida dijeta koliko god mozes da je se pridrzavas. Sve to ti je samo da bi je se privremeno resio i da bi se resio neprijatnih simptoma, ali svakako moras da nastavis sa ispitivanjima i da probas da uklonis uzrok zbog koga se ona javlja. Meni je po svoj prilici svih ovih godina kandida bila posledica celijakije (test na antitela mi je pozitivan, jos cekam gastroskopiju da se potvrdi).
vule
Novi član
Novi član

Post od vule »

vule napisao:Mislim da kandida sama po sebi nije problem, vec posledica neceg drugog. Ja vec vise od 5 godina imam hronicnih problema sa stomakom (imao sam takodje i simptome kao ti, vrtoglavica, nesvestica, preznojavanje, tahikardija...) i u startu je kandida bila jedino sto je otkriveno. Lecenjem same kandide nista nisam postigao, cak i kada mislis da si je se resio ako uzrok zbog koga je nastala nije uklonjen vrlo je verovatno da ce ti se i ona vratiti posle par meseci. Ako neces da uzimas tablete (sistemski antifungicidi su prilicno stetni) jedi mnogo belog luka, pi blagog caja od zalfije i uzimaj probiotike, meni takva terapija mnogo pomaze. Naravno i anti-kandida dijeta koliko god mozes da je se pridrzavas. Sve to ti je samo da bi je se privremeno resio i da bi se resio neprijatnih simptoma, ali svakako moras da nastavis sa ispitivanjima i da probas da uklonis uzrok zbog koga se ona javlja. Meni je po svoj prilici svih ovih godina kandida bila posledica celiakije (test na antitela mi je pozitivan, jos cekam gastroskopiju da se potvrdi).
vule
Novi član
Novi član

Post od vule »

Neka moderator obrise ovaj i post iznad. Greska... :)
Odgovori