Pre tri godine sam imao operacije spontanop pneumotoraxa,imao sam 3 operacije,nakon njih sam zbog probadanja u grudima uradio UZ srca tacnije 2006 godinwe i nalaz je bio sledeci:
2-d i M- Mode tehnika:
DE 22 mm,Ao 33.5 mm Aov 20.7 mm ,LA 27,1,LVIDd 46.8 mm,LVIDs 30.8mm
RV 14.8 , IVS 9 mm , PW 9 mm ,EDV 101 ml , ESV 37ml , EF 63 % po teich metodi FS 34 % SV 64 ml
COLOR DOPPLER:APP 0.90 m/s AAP 1.09 m/s AMP E 0.80m/s A 0.59 m/s ATP 0.61 m/s,RVSP 22,3 mmHG
Trivijalni regurgitantni mlaz nad PV koji se vidi kao i kod zdravih.
MR 0/1+ TR 1+
Zakljucak:
srce ocuvane globalne kontraktilnosti EF 63 % ,urednih kavitarnih dimenzija,normalne debljine zidova.Bez ispada u segmentnoj kontraktilnosti.Dijastolna funkcija ocuvana.Aorta trolisna,ocuvane separacije.lako parcijalno utiskivanje PMK tokom sistole u LA uz dasak MR.
Belezi se TR+1 a sistolni pritisak u desnoj komori uredan RVSP 22.3mmHg
Izmerene brzine i gradijentti nad srcanim uscima u referentnim granicama.Perikard zadebljao,lako raslojen,jaceg ehodenziteta.
Ia subkostalne pozicije-minimalno raslojavanje perikardnih listova u predelu apexa do 5 mm-Hemodinamski beznacajno.TA 120/80 mmhg
auskultatorno:COR akcija ritmicna,tonovi jasni,sumove ne cujem.
Pulmo:normalan disajni sum
Donji ekstremiteti bez peritibialnih edema.
EKG:sinusni ritam fr 79/min,semivertikalna elektricna osovina ,PR=0.12 sec,terminalne faze dobro formirane
Dg:Cor Comp
ST.POST PNEUMOTORAX SPONTANEUS BILATERALIS RECID
E sadaposle svih tih strsova i muka oko operacija ,prosle godine mi je radjena gastroskopja i ustanovljen mi j ehronicni gastritisi dvostruke kaskadne forme,radjena mije i kolonoskopija zbor iritabilnog kolona i to je sve bilo ok.
Juna 2007 sam zbog nekih preskoka srca uradio holter ekg
Metoda izvedena u trajanju od 24 h pri cemu je registrovano ukupno 110454 kontrakcija u sinusnom ritmu prosecne frekvencije od 78/min pri cemu je maksimalna frekvencija iznosila 136/min dok je minimalna u snu 52/min.povremeno se registruje sinusna aritmija dok se drugi poremecaji ritma ne registruju.Nema sprovodnih poremecaja niti ishemijskih epizoda u radu srca.
Zakljucak:Uredan holter monitoring nalaz.
E sada konacno dolazim do mog pitanaj.Ponekad osetim taj preskok koji traje 2 do 3 sekunde ,kao da mi se zeludac popnei dijafragma mi pritisnesrcce pa izgubim i vazduh iz pluca,u tommomentu mi nije lose nego neprijatno ,pritisak mi je uvek 115/75.to osetim nekad na prazan stomak ili kad iznenada nekad cucenm pa kao da pritisnem sve u sebi.Da li mislite da je ovo posledica srca ili tog kaskadnog zeludca,da napomenem da nemam hiatus herniu,ili cak pluca,mislim na neku plucnu aritmiju.Nekada kad je jako toplo to mi se desava,a evo zadnja nekoliko dana nisam imao taj preskok,pijem ksalol 2x1 od 0.25 mg i ranitidin sumeci od 75 mg.Sporotm se ne bavim ali vozim dosta bicikl i setam,imam 25 godina.KArdiolog mi je rekao da ponekad kad osetim nesto uzmem magnezijum sumeci al ja sam cuo da on bas i nij enajbolji
Da li mislite da trebam opet neke pretrage da radim ili su u pitanju i priraslice...Hvala vam na vremenu i odgovoru