Pozdrav svima
Imam 22 godine i otkriven mi je povisen holesterol prosle godine novembra i to sasvim slucajno. Analize su radjene zbog povrede kolena. Imala sa poviseni holesterol pre 6 godina, posle prelezane zutica. Tada sam uspela da ga normalizujem dijetom.
Evo mojih rezultata:
Novembar 2007:
HOL: 7.87
LDL: 6.10
HDL: 1.36
TG: 0.89
Fe: 2.4
Decembar 2007:
HOL: 7.22
LDL: 5.49
HDL: 1.39
TG: 0.73
Fe: 7.7
Mart 2008:
HOL: 8.92
HDL:1.73
LDL:6.77
TG: 0.93
Fe:21.3
April 2008:
HOL: 8.5
HDL:2
LDL:2.61
TG:0.8
Fe:13.5
Maj 2008:
HOL:7.52
HDL:1.17
LDL:5.94
TG:0.92
Fe:7.5
Pridrzavala sam se dijete svih ovih meseci. Sportom se bavim rekreativno. Internista mi je zadnji put preporucio da pocnem da pijem Sortis 10 mg ili Atoris 10 mg i dao uput za hematologa. Interesuje me koliko dugo ovi lekovi moraju da se piju, koja su im stetna dejstva i koji je od njih boliji?
Poviseni holesterol
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 2:04 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
I ja imam pitanje vezano za holesterol, moja mama je pre cetiri godine imala 10.3, od tada je na raznoraznim lekovima, statinima (naravno, po savetu doktora), na stalnoj je dieti i fizicki je aktivna, koliko je to moguce za njenih 64 god. Njoj holesterol ne moze da padne ispod 8, a najcesce se vrti oko 9. Sada sam vec zabrinuta, nikakve dakje analize se ne radi, trig. suk. su joj ok, pritisak se u poslednje vreme dosta normalizovao (ima ranije visok), ali prokleti hol. ne mrda. Zamolila bih sve, a posebno doktore da me posavetuju i interesuje me da li je to jako opasno, stalno zivim u neko strahu od toga.
Molim vas za savet.
Molim vas za savet.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
@dejadeja: Cudno je da ste se pridrzavali dijete a hol samo skakao?! Pa je opet poceo da pada..
I plus sport.
Sto lekari kazu to je onda 'sigurno' genetski poremecaj metabolizma masti.
Preporucio vam je doktor statine... najjace lekove za snizavanje holesterola. Verovatno ima svo pravo posto vam i pored dijete i fiz. aktivnosti i dalje stoji znacajno iznad dozvoljene granice.
Medjutim ja pijem Normolip5, dosta mi je pomogao. Za razliku od statina nema kontra efekte jer je baziran na prirodnim sastojcima.
Najcesci kontra efekti statina su mucnina, povracanje, pecati po kozi, glavobolje itd itd. Po meni najgori od svih tih jeste ostecenje jetre koje pravi posle nekog vremena. Zato se obavezno prati i stanje transamninaza tokom terapije... mada ne znam sta se radi u slucaju da nekome skoce transaminaze znacajno... da li se prekida terapija ili ne.
Pozdrav
@joldicka: Ni statini joj ne pomazu?! Da li se pridrzava dijete?
Inace sto se tice rizika od holesterola - http://www.bgbitaliana.co.yu/index.php? ... &Itemid=43
Zašto HOLESTEROL može prestavljati opasnost?
Kad koncentracija holesterola u krvi prevaziđe normalne vrednosti, ima tendenciju taloženja na unutrašnjim zidovima krvnih sudova uzrokujući skupljanje arterija ili čak blokadu krvnih sudova. Ovakva skupljanja i blokade mogu dovesti do različitih posledica – od jednostavnijih poremećaja cirkulacije do infarkta ili moždanog udara.

Sto lekari kazu to je onda 'sigurno' genetski poremecaj metabolizma masti.
Preporucio vam je doktor statine... najjace lekove za snizavanje holesterola. Verovatno ima svo pravo posto vam i pored dijete i fiz. aktivnosti i dalje stoji znacajno iznad dozvoljene granice.
Medjutim ja pijem Normolip5, dosta mi je pomogao. Za razliku od statina nema kontra efekte jer je baziran na prirodnim sastojcima.
Najcesci kontra efekti statina su mucnina, povracanje, pecati po kozi, glavobolje itd itd. Po meni najgori od svih tih jeste ostecenje jetre koje pravi posle nekog vremena. Zato se obavezno prati i stanje transamninaza tokom terapije... mada ne znam sta se radi u slucaju da nekome skoce transaminaze znacajno... da li se prekida terapija ili ne.
Pozdrav
@joldicka: Ni statini joj ne pomazu?! Da li se pridrzava dijete?
Inace sto se tice rizika od holesterola - http://www.bgbitaliana.co.yu/index.php? ... &Itemid=43
Zašto HOLESTEROL može prestavljati opasnost?
Kad koncentracija holesterola u krvi prevaziđe normalne vrednosti, ima tendenciju taloženja na unutrašnjim zidovima krvnih sudova uzrokujući skupljanje arterija ili čak blokadu krvnih sudova. Ovakva skupljanja i blokade mogu dovesti do različitih posledica – od jednostavnijih poremećaja cirkulacije do infarkta ili moždanog udara.
Bye bye little lady