Misljenje
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Nov 14, 2004 12:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Cela prica o hrani je bezpredmetna uz cigarete. Slabo kontrolisan secer i cigarete vode pravac tamo odakle sam ja jedva utekao, a to je amputacija udova (verovatnije prvo noge, pa onda ruke).
Stvarno, zaboravi sve o ishrani ako si i dalje pusac. Ja sam gurao po tri kutije niske Drine bez filtera neposredno pre katastrofe (gangrena i posledicna amputacija dela stopala). Proucio sam sve sto postoji o DM-a i za svoju katastrofu 20% mogu da lociram slabo kontrolisanom seceru, a 80% pusenju. End of story.
Dijabeticari stradaju i umiru od propasti cirkulacije, prvo mikro (periferne), pa posle i sistemske, a nikotin je jaci, ponovicu: mnogo jaci, uzrocnik propadanja cirkulacije nego metabolicki poremecaj usled dijabetesa.
Dijabeta verovatno nije pusac, pa moze da odrapi GLUPOST da se "pusenju moze progledati kroz prste". Manje stete ce to naneti Sahar Torta, Mozzart kugle i svi drugi slatkisi ovg sveta nego kutija bilo kog filtera dnevno.
Tvoje noge i ruke su tvoja stvar (jos uvek), ali moje je da ti kazem da se ne zajebavas sa pusenjem i DM. Ja sam licno prosao kroz pakao i jedva sam umakao.
Stvarno, zaboravi sve o ishrani ako si i dalje pusac. Ja sam gurao po tri kutije niske Drine bez filtera neposredno pre katastrofe (gangrena i posledicna amputacija dela stopala). Proucio sam sve sto postoji o DM-a i za svoju katastrofu 20% mogu da lociram slabo kontrolisanom seceru, a 80% pusenju. End of story.
Dijabeticari stradaju i umiru od propasti cirkulacije, prvo mikro (periferne), pa posle i sistemske, a nikotin je jaci, ponovicu: mnogo jaci, uzrocnik propadanja cirkulacije nego metabolicki poremecaj usled dijabetesa.
Dijabeta verovatno nije pusac, pa moze da odrapi GLUPOST da se "pusenju moze progledati kroz prste". Manje stete ce to naneti Sahar Torta, Mozzart kugle i svi drugi slatkisi ovg sveta nego kutija bilo kog filtera dnevno.
Tvoje noge i ruke su tvoja stvar (jos uvek), ali moje je da ti kazem da se ne zajebavas sa pusenjem i DM. Ja sam licno prosao kroz pakao i jedva sam umakao.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Nov 14, 2004 12:57 pm
- Kontakt:
Hmm? Pa nije poenta da se odricemo svega, nego upravo obrnuto, da povratimo uzivanja u drugim stvarima osim pusenja i jedenja. Hmm, mislim da ces me razumeti, i ti svaki drugi muski dijabeticar. Mozda je problem na ovom forumu otvarati bas licne intime, ali:
Dobro kontrolisama glikemija, odbacivanje pusenja i povecanje misicne mase kroz neki program vezbanja, garantovano, ali garantovano, vracaju uzivanje u zivotu i najvaznijoj stvari na ovom svetu.
Vredi se potruditi.
Dobro kontrolisama glikemija, odbacivanje pusenja i povecanje misicne mase kroz neki program vezbanja, garantovano, ali garantovano, vracaju uzivanje u zivotu i najvaznijoj stvari na ovom svetu.
Vredi se potruditi.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
PROBLEM SA OCIMA
Naravno da treba otici oftamoligu na detaljan pregled ociju,ocnog dna i svega ostalog,ali je najbrze i za prvo vreme korisno otici u Dom zdravlja gde ce vam svaki oftamolog lako izmeriti ocni pritisak.Visok ocni pritisak/iznad 22 mm Hg/, je prvi indikator pocetka verovatnog oboljenja ocnog zivca, koje dovodi do glaukoma i mogucwg slepila.Ocni pritisak otkriven na vreme moze dosta dobro i dugo da se kontrolise stavljanjem odgovarjucih kapi u oci/najcesce glaumola/.Oci su izuzetno vazne i osetljive.