oteklina
oteklina
Dete mi je nateklo sa leve strane lica,nije imala nikakve bolove.Odvela sam je kod lekara opste prakse koji ju je pregledao i prepisao sinaciilin.Posle popijene kutije odlazimo kod stomatologa koji insistira na vadjenju i ako otok jos postoji.Zub je izvadjen,oteklina stoji ali ni dalje nije bolna ali postaje sve tvrdja.To me je veoma brinulo pa je ponovo vodim kod lekara koji prepisuje injekcije penicilina i geramicina.Posle svake injekcije otok postaje crvrniji i bolniji,a na sredini otoka se pojavljuje jos jedan otcic pun sitih rupica iz kojih samo sto nije krenuo gnoj.Veoma sam zabrinuta...Sta je to?Da li je od zuba ili nesto drugo?
U petak je to izgledalo strasno,obraz je bio modro crven i samo sto nije doslo do pucanja.Lekar opste prakse nas je poslao na maksilofacijalnu hirurgiju.Primljena je na bolnicko lecenje,uradjena je operacija i stavljen joj je dren.Pre toga su joj snimljeni svi zubi,a nakon operacije joj je uzet bris.U ponedeljak ce mo cuti od lekara sta je bilo u pitanju.
Citajuci ove postove,prosto sam morala da i ja nesto napisem s obzirom da ima negodovanja oko vadjenja zuba pod otokom,i neki laik bi pomislio da je taj stomatolog pretnja po zivot pacijenta,sto uopste nije tacno!Savremena shvatanja stomatologije su da je zube pod otokom indikovano vaditi,jer se time postize drenaza kroz alveolu,i uklanja zub uzrocnik infekcije.Naravno uvek se procenjuje opste stanje,razlicite bolesti,brzina toka infekcije,mogucnost cuvanja zuba ...itd.Ali da je vadjenje zuba pod otokom skandalozno,moze reci samo osoba nedovoljno upucena u stomatologiju.Nego,vazno je da je dete u dobrim rukama i da je sve stavljeno pod kontrolu.
Slazem se u potpunosti.tajchi napisao:Citajuci ove postove,prosto sam morala da i ja nesto napisem s obzirom da ima negodovanja oko vadjenja zuba pod otokom,i neki laik bi pomislio da je taj stomatolog pretnja po zivot pacijenta,sto uopste nije tacno!Savremena shvatanja stomatologije su da je zube pod otokom indikovano vaditi,jer se time postize drenaza kroz alveolu,i uklanja zub uzrocnik infekcije.Naravno uvek se procenjuje opste stanje,razlicite bolesti,brzina toka infekcije,mogucnost cuvanja zuba ...itd.Ali da je vadjenje zuba pod otokom skandalozno,moze reci samo osoba nedovoljno upucena u stomatologiju.Nego,vazno je da je dete u dobrim rukama i da je sve stavljeno pod kontrolu.
Pa bas se lepo dreniralo kroz alveolu.
.Kakva su to "savremena" shvatanja stomatologijnije nije mi bas jasno,ali pretpostavljam da znate koliko su uske indikacije za vadjenje zuba pod otokom.U svakom slucaju mislim da to ipak treba da procene hirurzi posto su ipak malo kompetentniji.Ovde niko nije rekao (a ni pomislio) da su stomatolozi pretnja po zivot pacijenta,jer to i nije tako.Ovde se radi samo o tome da je u konkretnom slucaju (nakon sagledavanja klinicke slike) pacijenta trebalo poslati na hirurgiju a ne da se vadjenjem zuba infekcija prosiri (sto se moglo ocekivati).A sto se tice "necije" (ne)upucenosti u stomatologiju-ne zelim cak ni da komentarisem.

Meni nije cilj da se raspravljamo,vec da se neke stvari razjasne.Sto se tice drenaze,ona se uglavnom kombinuje sa incizijom apscesa,i ordiniraju se antibiotici dovoljno dugo i u dobro odabranoj kolicini,ako ima potrebe.I dalje tvrdim da vadjenje zuba pod otokom nije skandalozno,pa ako vec hocete tome su me upravo i naucili oralni i maksilofacijalni hirurzi
.Nije lepo a ni eticki,omalovazavati tudji rad zbog vase neinformisanosti,a time dovoditi u zabludu sve koji citaju ove postove.Uostalom,moje tvrdnje mozete i sami potvrditi ili konsultujuci se sa hirurzima,ili citajuci nesto iz stomatoloske literature.Toliko od mene,sve najbolje!

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nadam se da niko nije uhvaćen za gušu, kako je kolega preporučio. Bitna stvar je da je dete sada dobro. A vađenje zuba "pod otokom" nije uvek kontraindikovano, kako je "Tajchi" ispravno primetila. I bilo bi STVARNO dobro da više puta razmislimo pre nego što nekoga markiramo za linč! Apelujem na kolege, uzdržite se od žučnih komentara, nećete vi ispasti pametniji, niti ćete bio kome pomoći, a nanećete štetu celoj struci! ( Treba li da podsećam ..."moje kolege biće mi braća..."-Hipokrat)
Izinjavam se na upadici.
Izinjavam se na upadici.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.