oteklina

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
milica v
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 29, 2008 11:50 pm

oteklina

Post od milica v »

Dete mi je nateklo sa leve strane lica,nije imala nikakve bolove.Odvela sam je kod lekara opste prakse koji ju je pregledao i prepisao sinaciilin.Posle popijene kutije odlazimo kod stomatologa koji insistira na vadjenju i ako otok jos postoji.Zub je izvadjen,oteklina stoji ali ni dalje nije bolna ali postaje sve tvrdja.To me je veoma brinulo pa je ponovo vodim kod lekara koji prepisuje injekcije penicilina i geramicina.Posle svake injekcije otok postaje crvrniji i bolniji,a na sredini otoka se pojavljuje jos jedan otcic pun sitih rupica iz kojih samo sto nije krenuo gnoj.Veoma sam zabrinuta...Sta je to?Da li je od zuba ili nesto drugo?
dekiz
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2008 2:37 pm

Post od dekiz »

Postovana gospodjo.Dete UJUTRO PRAVO NA ORALNU HIRURGIJU da to ljudski pogledaju i kazu sta vam je ciniti.Ne mislim da vas plasim,ali tog zubara koji vadi zub koji je pod otokom ZA GUSU :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: Skandalozno!Javite sta je bilo!
milica v
Novi član
Novi član

Post od milica v »

U petak je to izgledalo strasno,obraz je bio modro crven i samo sto nije doslo do pucanja.Lekar opste prakse nas je poslao na maksilofacijalnu hirurgiju.Primljena je na bolnicko lecenje,uradjena je operacija i stavljen joj je dren.Pre toga su joj snimljeni svi zubi,a nakon operacije joj je uzet bris.U ponedeljak ce mo cuti od lekara sta je bilo u pitanju.
dekiz
Stalni član
Stalni  član

Post od dekiz »

Uh dobro je!Otisli ste.Vise se ne brinite,dete vam je na pravom mestu.Verovatno ce vam reci da je u pitanju neki apsces ili flegmona.Mozda je i nesto trece;u svakom slucaju javite sta je bilo. :wink:
milica v
Novi član
Novi član

Post od milica v »

Lekar mi je odjasnio da je to infekcija zuba koja je prosla ispod vilicne kosti i zavrsila u obrazu,zbog neadekvatne terapije(injekcije samo ujutru) doslo je do apcesa.To je sada sanirano,ali nam predstoji jos koji dan bolnickog lecenja.....
tajchi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 11:33 pm

Post od tajchi »

Citajuci ove postove,prosto sam morala da i ja nesto napisem s obzirom da ima negodovanja oko vadjenja zuba pod otokom,i neki laik bi pomislio da je taj stomatolog pretnja po zivot pacijenta,sto uopste nije tacno!Savremena shvatanja stomatologije su da je zube pod otokom indikovano vaditi,jer se time postize drenaza kroz alveolu,i uklanja zub uzrocnik infekcije.Naravno uvek se procenjuje opste stanje,razlicite bolesti,brzina toka infekcije,mogucnost cuvanja zuba ...itd.Ali da je vadjenje zuba pod otokom skandalozno,moze reci samo osoba nedovoljno upucena u stomatologiju.Nego,vazno je da je dete u dobrim rukama i da je sve stavljeno pod kontrolu.
cika zuba
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 24, 2008 10:39 am

Post od cika zuba »

tajchi napisao:Citajuci ove postove,prosto sam morala da i ja nesto napisem s obzirom da ima negodovanja oko vadjenja zuba pod otokom,i neki laik bi pomislio da je taj stomatolog pretnja po zivot pacijenta,sto uopste nije tacno!Savremena shvatanja stomatologije su da je zube pod otokom indikovano vaditi,jer se time postize drenaza kroz alveolu,i uklanja zub uzrocnik infekcije.Naravno uvek se procenjuje opste stanje,razlicite bolesti,brzina toka infekcije,mogucnost cuvanja zuba ...itd.Ali da je vadjenje zuba pod otokom skandalozno,moze reci samo osoba nedovoljno upucena u stomatologiju.Nego,vazno je da je dete u dobrim rukama i da je sve stavljeno pod kontrolu.
Slazem se u potpunosti.
dekiz
Stalni član
Stalni  član

Post od dekiz »

Pa bas se lepo dreniralo kroz alveolu. :D .Kakva su to "savremena" shvatanja stomatologijnije nije mi bas jasno,ali pretpostavljam da znate koliko su uske indikacije za vadjenje zuba pod otokom.U svakom slucaju mislim da to ipak treba da procene hirurzi posto su ipak malo kompetentniji.Ovde niko nije rekao (a ni pomislio) da su stomatolozi pretnja po zivot pacijenta,jer to i nije tako.Ovde se radi samo o tome da je u konkretnom slucaju (nakon sagledavanja klinicke slike) pacijenta trebalo poslati na hirurgiju a ne da se vadjenjem zuba infekcija prosiri (sto se moglo ocekivati).A sto se tice "necije" (ne)upucenosti u stomatologiju-ne zelim cak ni da komentarisem.
tajchi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 11:33 pm

Post od tajchi »

Meni nije cilj da se raspravljamo,vec da se neke stvari razjasne.Sto se tice drenaze,ona se uglavnom kombinuje sa incizijom apscesa,i ordiniraju se antibiotici dovoljno dugo i u dobro odabranoj kolicini,ako ima potrebe.I dalje tvrdim da vadjenje zuba pod otokom nije skandalozno,pa ako vec hocete tome su me upravo i naucili oralni i maksilofacijalni hirurzi :wink: .Nije lepo a ni eticki,omalovazavati tudji rad zbog vase neinformisanosti,a time dovoditi u zabludu sve koji citaju ove postove.Uostalom,moje tvrdnje mozete i sami potvrditi ili konsultujuci se sa hirurzima,ili citajuci nesto iz stomatoloske literature.Toliko od mene,sve najbolje!
dekiz
Stalni član
Stalni  član

Post od dekiz »

Meni nije ni namera da omalovazavam bilo ciji rad.Pa upravo ste sve rekli:pacijenta je samo trebalo uputiti na pravu adresu (hirurgu).Ne zelim ni ja bespotrebno da se ovde raspravljam.Sve ste rekli.Poz.
milica v
Novi član
Novi član

Post od milica v »

U cetvrtak smo dobili rezultate brisa,u pitanju je bakterija staphylococcus aureus,antibiotici su joj ukinuti u petak i pustena je kuci.Jos uvek postoji mali otok iznad reza,ali lekar kaze da treba vremena da se skroz povuce...
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od drecun »

Nadam se da niko nije uhvaćen za gušu, kako je kolega preporučio. Bitna stvar je da je dete sada dobro. A vađenje zuba "pod otokom" nije uvek kontraindikovano, kako je "Tajchi" ispravno primetila. I bilo bi STVARNO dobro da više puta razmislimo pre nego što nekoga markiramo za linč! Apelujem na kolege, uzdržite se od žučnih komentara, nećete vi ispasti pametniji, niti ćete bio kome pomoći, a nanećete štetu celoj struci! ( Treba li da podsećam ..."moje kolege biće mi braća..."-Hipokrat)
Izinjavam se na upadici.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
Odgovori