Implantacija zuba

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Incognitus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 12, 2008 11:00 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Implantacija zuba

Post od Incognitus »

Uskoro treba da mi bude uradjena implantacija jednog zuba na Stomatoloskom fakultetu. Cuo sam da je ovo ozbiljan zahvat koji radi oralni ili maksilofacijalni hirurg.
Kako na ovom forumu ne nadjoh nista posebno u vezi sa ovim, odlucih da otvorim ovu temu sa pitanjem: sta bi sve trebalo znati u vezi sa implantacijom zuba? Ima li nekog ko je ovo radio? Kakva su vasa iskustva?
Interesuju me pozitivne i negativne strane. Svima unapred zahvaljujem na odgovoru.
malizeka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 01, 2008 8:13 pm

Post od malizeka »

Na internetu postoje brojni sajtovi o implantima,pa cak i snimci same ugradnje.Ono sto Vam mogu ukratko reci ,to je da implante ugradjuje oralni ili maksilofacijalni hirurg,kao sto pomenuste.Intervencija traje od pola do sat vremena, u zavisnosti od broja implanata ,nacina ugradnje ,uslova u ustima itd, i radi se u lokalnoj anesteziji.Ono sto je za Vas bito je da pratite uputstva koje ce Vam hirurg dati,da redovno odrzavate oralnu higijenu i da redovno odlazite na kontrole.Ako zelite nesto jos konkretnije da saznate pitajte.Zelim Vam puno srece i pisite kako je protekla operacija. :wink:
Incognitus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 12, 2008 11:00 pm

Post od Incognitus »

Danas su poceli sa procedurom, uzimali mi otisak i vadili ostatak zuba. Profesorka je rekla da je redukovano kostano tkivo zbog inflamatornog procesa u predelu gde treba ugraditi implantat. Kako je ono bitno za njegovo drzanje, rekose mi da treba uraditi transplantaciju moje kosti na mesto gde ce biti implantat.

Predlozeno mi je da prihvatim da budem deo magistarske studije doktora koji je privodi kraju, te da kao takav ispostujem proceduru koja bi podrazumevala ne samo operaciju, vec i postavljanje nekog privremenog zuba, a zatim i izradu prave krunice. Trebalo bi i da ponovo uradim ortopan snimak, ali i tomografiju zbog kosti. Platio bih samo materijal, a citav proces bi trajao nekoliko meseci. Bar sam ja tako razumeo.

Zamolio bih vas da mi navedete sta vi mislite o svemu ovome. Koliko je ovo sigurno? Bojim se da ne budem teren za istrazivanje mladog stomatologa, bez posebnog iskustva.
Mlad sam, pa mi nije bas jasno otkud to da sad treba da rade transplantaciju kosti. Operaciju bi radila profesorka uz asistenciju pomenutog doktora, al ne pitah dal ce ona da radi i transplantaciju.

Rekli ste da pisem kako je bilo, pa ocekujem odgovor. Unapred hvala!
malizeka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 01, 2008 8:13 pm

Post od malizeka »

Rekla bih da to uopste nije losa ideja,ALI o tome odlucujete Vi.Kada su u pitanju naucni radovi,sve do najsitnijih detalja mora biti odradjeno na visokom nivou,ukljucuje se dosta strucnjaka,da me ne shvatite pogresno ,uopste kada se nesto radi mora biti odradjeno najbolje za pacijenta ,ali na naucni rad se obraca posebna paznja.Odlucili ste se za fakultet,koji je teren za edukaciju ,tako da uz mladog hirurga,mora biti profesorka,koja mu je verovatno mentor,sto znaci da ce ona pratiti sva desavanja.Sama terapija moze da bude malo zahtevnija u smislu da bi ste mozda cesce nego obicno dolazili na kontrole,sto svakako nije lose kad su implanti u pitanju.Transplantacija se radi u slucajevima kada nemate dovoljno kosti da prihvati implant, u Vasem slucaju kost je razorena zbog procesa i treba je nadoknaditi.Implantacija i transplantacija mogu,ali ne moraju da se urade istovremeno,sto ce Vam reci hirurg.Jos jednom napominjem da je na Vama da odlucite.Pisite sta se desava. :wink:
Milka R
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 2:38 pm

Post od Milka R »

Meni to nije jasno,prvo transplantacija svoje kosti?! :o Mi u toku implan. uz kost pacijenta koju skuplja filter na sisaljci,dodajemo i algipor ili Biooss.Nema veze koliki je defekt.
Odgovori