Pitanje za druge mame i tate

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Pitanje za druge mame i tate

Post od mary »

Zanima me kako ste napravili raspored obroka kod dece u predškolskom uzrastu.

Šest obroka dnevno je previše za moju Anju. Ona i nije baš neka izelica, nikada nije bila.
Korisnikov avatar
iva5ra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 6:51 pm

Post od iva5ra »

Kod nas su obroci ustaljeni ovim redom: 1. 07.30 Doručak 20% 2.10.00 Užina (1) 10% 3. 12.30 Ručak 30% (posle ručka spavanjac) 4. 15.30 Užina (2) 10% 5. 18.30 Večera 20% 6. 21.15 Užina (3) 10% :P :P :P Pre poslednje užine spremanje za spavanje (kupanje,mazanje...)pranje zuba i lalanje!!!Dnevne aktivnosti ustaliti u vreme kad se ne spava...Procenti su za unos kcal i naravno voditi računa o UH ,Mastima i Belančevinama!!!Bez obzira što nije ješna mora unositi koliko joj je potrebno!!!Morate praviti jelovnik onako kako njoj odgovara(ono što voli)a opet da ima dovoljan unos kcal i svega ostalog.Pozz :P :P :P
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Evo još jedne ideje za članak na diabeta.net. Može? Pošto ja ne mogu da pišem o iskustvima koje nisam prošla, zamoljavala bih vas da napišete :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Korisnikov avatar
iva5ra
Aktivan član
Aktivan član

Post od iva5ra »

Nikakav problem dogovaramo se i pišemo šta treba :P :P :P
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

I ja sam otprilike tako rasporedila obroke, ali Anja više uopšte nije zainteresovana da jede pa razmišljam da ukinem jedan obrok - užinu i da ostale malo razmaknem.

Zanima me još na kakvoj ste vi terapiji i u koje vreme dete uzima insulin.
ksenija.p
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 5:49 pm

Post od ksenija.p »

Što se tiče insulina dva puta u 7h ujutru i uveče u pre ili posle jela zavisno od vrednosti šuka. Na levemiru smo a rapid po potrebi. Ponoćna užina je u našem slučaju oko 10h nekad i kasnije. Ako dete zaspe damo mleko ili jogurt na cuclu. Treba reći da pre užine povremeno radimo šuk pa onda odlučimo šta i koliko za jelo ovo se odnosi isključivo na noć. Ostali obroci količine su kao i kod Vašeg deteta. Treba pratiti da li dete dobija na kilaži ali to se kontroliše kod lekara ali nije zgoreg da i Vi to radite. :lol:
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Anja prima ugl samo Insulatard, Actrapid samo ako je visoka pre obroka.

Ali imamo problem sa hipoglikemijama noću. Ako joj dam 2 ij uveče onda mora da jede između 01.00 i 02.00. Kada smanjim na 1,5ij onda ne mora da jede noću :) ali je ujutru visoka :cry: - oko 9 joj bude šećer našte!

Ne znam da li ja preterujem :-? , ali se stvarno trudim da joj šećeri ne prelaze 10 na onim merenjima 2 sata posle obroka, a da pre obroka svakako ne prelaze 6.
ksenija.p
Stalni član
Stalni  član

Post od ksenija.p »

Nije lako sa detetom ali ishrana je pola posla. Mirna noć je jednako važna i za vas i dete. Prvo da mi kažete koji pen koristite jer najprecizniji je demi3 za decu od novonordiska. Gradacija je na pola jedinice i naša iskustva sa njim su veoma dobra. Drugo da li ste razgovarali sa svojim dr koji vodi Anju da se detetu da nešto drugo. Prvo promena u ishrani ako ne promena insulina. Nemojte misliti da reklamiram bilo koju firmu ili proizvođača bitno je da vašem detetu bude što bolji šuk. Po teoriji koju zagovaraju mnogi dr jutanji ispod 9 je veoma veliki uspeh jer je u pitanju malo dete. U krajnjoj liniji svaka 3 meseca kontrola hemoglobina HgA1C će vam pomoći da vidite u kom pravcu stvar ide. :lol:
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

I Anja je dobila Demi 3 i stvarno smo zadovoljni. Ali pola jedinice za nju znači ogromnu razliku u glikemijama.

Ipak uspela sam da je jako dobro držim pod kontrolom poslednjih mesec dana (od postavljanja dijagnoze) čak i sa infekcijom E.Coli koja nam je poprilično otežala sve ovo.

Ne dopada mi se što sa Insulatardom ona do sledećeg glavnog obroka dodje na ok glikemije, ali je 2 časa posle obroka katastrofalna :( (glikemije do 15). Zato sam ja za uvodjenje Actrapida. Njoj bi bilo dovoljno i po pola ij Actrapida pre obroka.
Korisnikov avatar
iva5ra
Aktivan član
Aktivan član

Post od iva5ra »

Naša Iva je još uvek u remisiji ali smo oduvek praktikovali za večernju užinu 15gr hleba(mešenog,nordiskog ili dijabet) + šolja jogurta(fit)!Dok je bila na insulinu dobijala je insulatard u 07.00 i retko u 18.00 aktrapid ! :P :P :P
ksenija.p
Stalni član
Stalni  član

Post od ksenija.p »

Razumeo sam da ste novi u ovome pa vam preporučujem neki od letnjih kampova gde će te imati prilike da se upoznate sa ljudima koji imaju isti problem i videti na licu mesta kako todrugi rade. Diabeta je na sajtu upoznala sve nas sa datumima i mestom održavanja. Što se tiče ishrane mi u toku noći neki put damo par grisin ili 5-6 ribica i tome slično .
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ovi klinci su još mali za kampove :wink: Zato vam je ova razmena iskustava dragocena.
Kad smo već kod dečijih kampova, mislim da to što ovde ispričate, teško da će ih neko naučiti na kampu.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori