Molim Vas da mi odgovorite sta znaci Single Umbilical Artery posto mi je to nadjeno na 4D. U nalazu pise da je sve ostalo u redu samo da je pupcanik sa dva krvna suda i pravilnom abdominalnom insercijom i da obzirom na uocenu anomaliju pupcanika ( SUA SY) savetovan konzilijum za fetalne anomalije. Inace imam 36 godina, u 24 nedelji trudnoce sam, jedno dete rodjeno normalno, triple test za trizomiju 1:510 a za godine 1:299, nikakvih problema ni bolesti nisam imala.
BPD 58mm FL/AC 0.23 PM GA 24+0
HC 223mm HC/AC 1.15 UZ GA 24+1
AC 194mm FL/BPD 0.78 EFW 720gr
FL 45mm O/E FL 1.05 SFP pozitivno
HL 43mm O/E HL 1.04 PP pozitivno
Doktor mi je rekao da on ne preporucuje kordocentezu i da je on ne bi radio po ovom nalazu, ali Vas ja molim za Vase misljenje. Unapred zahvalna.
Single Umbilical Artery - pitanje za OBGYN
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Jun 05, 2008 8:25 pm
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Dragi Luka
Polovina do 2/3 beba sa SUA rađa se zdravo i nema hromozomske ni kongenitalne anomalije. U nekim studijama je publikovano da 25% ima neki defekt na rođenju. Tu su uključene trizomije 13 i 18 hromozoma. SUA je najčešće je udružena sa defektom srca, defektom gastrointestinalni sistema i centralnim nervnog sistema. Respiratorni, urinarni i muskuloskeletni sistem takođe mogu biti zahvaćeni kao i multiple anomalije (1 od 5 beba sa SUA).
15% do 20% beba sa SUA rađa se sa zastojem u rastu (težina na rođenju<2500g) a porođaj nastupa ranije (<37 nedelja).
Na prvom mestu treba uraditi fetalnu ehokardiografiju, kao i tzv. ekspertski (ali stvarno) ultrazvuk po svim navedenim sistemima.
Ima logike da se uradi i kordocenteza!
Pozdrav i srećno DrPeđaDj
Polovina do 2/3 beba sa SUA rađa se zdravo i nema hromozomske ni kongenitalne anomalije. U nekim studijama je publikovano da 25% ima neki defekt na rođenju. Tu su uključene trizomije 13 i 18 hromozoma. SUA je najčešće je udružena sa defektom srca, defektom gastrointestinalni sistema i centralnim nervnog sistema. Respiratorni, urinarni i muskuloskeletni sistem takođe mogu biti zahvaćeni kao i multiple anomalije (1 od 5 beba sa SUA).
15% do 20% beba sa SUA rađa se sa zastojem u rastu (težina na rođenju<2500g) a porođaj nastupa ranije (<37 nedelja).
Na prvom mestu treba uraditi fetalnu ehokardiografiju, kao i tzv. ekspertski (ali stvarno) ultrazvuk po svim navedenim sistemima.
Ima logike da se uradi i kordocenteza!
Pozdrav i srećno DrPeđaDj
-
- Novi član
Hvala Vam puno za utehu i interesovanje. Htela sam da Vam odgovorim u cetvrtak 19.06. jer tada idem na konzilijum za fetalne anomalije. Moja doktorka mi je preporucila da idem i poslusam njih. Svi me ubedjuju da je sve u redu jer se beba razvija normalno a pitala sam vise doktora. Jedna doktorka koja je clan tih konzilijuma mi je cak rekla da sa ovim nalazom i ne treba da idem na konzilijum i da ne treba da se radi kordocenteza. Verujte mi da ja vise i ne znam sta je najbolje i cekam njihovu odluku. Jos jednom hvala puno sto sre mi se javili.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jan 11, 2006 8:36 pm
Ne stignem bas cesto da dodjem na forum, pa ovu temu tek sad (sasvim slucajno) videh...
Kod mene je u trudnoci sa mladjom cerkicom doslo do pojave SUA. Otkriveno je na UZ u 20 nedelji.
Dr koji je anomaliju uocio nije bio za invazivne pretrage, s obzirom na to da je na detaljnom UZ pregledu organa beba izgledala OK i da su mi double i triple test bili odlicni.
Medjutim dr koja mi je vodila trudnocu je smatrala da treba da uradim kordocentezu (bilo je kasno za amnio), sto sam i uradila.
Nalaz je bio uredan, a osim toga radjeni su cesti UZ pregledi da bi se videlo da li je sve u redu i da li se beba pravilno razvija.
Porodila sam se na termin, a devojka je imala 3950 gr i 53 cm.
Malenu smo sa 3 nedelje vodili na detaljan UZ da bi proverili da li su svi organi u redu.
Hvala Bogu, kod nas je sve bilo u redu, ali sam celu trudnocu strepela, bas zbog ovoga sto je dr Pedja napisao...
Ja sam, puna pameti
, kada sam se vratila sa tog UZ-a na kom je uocena anomalija trazila po netu informacije o SUAS i svasta procitala. Danima sam bila ocajna zbog toga, cini mi se da bi bolje bilo da sam manje znala o tome...
Zelim vam puno srece, da sve prodje kako treba i da rodite jednu zdravu bebicu.
Kod mene je u trudnoci sa mladjom cerkicom doslo do pojave SUA. Otkriveno je na UZ u 20 nedelji.
Dr koji je anomaliju uocio nije bio za invazivne pretrage, s obzirom na to da je na detaljnom UZ pregledu organa beba izgledala OK i da su mi double i triple test bili odlicni.
Medjutim dr koja mi je vodila trudnocu je smatrala da treba da uradim kordocentezu (bilo je kasno za amnio), sto sam i uradila.
Nalaz je bio uredan, a osim toga radjeni su cesti UZ pregledi da bi se videlo da li je sve u redu i da li se beba pravilno razvija.
Porodila sam se na termin, a devojka je imala 3950 gr i 53 cm.
Malenu smo sa 3 nedelje vodili na detaljan UZ da bi proverili da li su svi organi u redu.
Hvala Bogu, kod nas je sve bilo u redu, ali sam celu trudnocu strepela, bas zbog ovoga sto je dr Pedja napisao...
Ja sam, puna pameti

Zelim vam puno srece, da sve prodje kako treba i da rodite jednu zdravu bebicu.

-
- Novi član
Hvala Vam puno sto ste se javili jer kad citam ovo sto se Vama desavalo kao da sam ja pisala i to sada. Znaci potpuno ista situacija samo sto ja nisam radila kordo vec sam isla na konzilijum i tu su mi rekli da je sve u redu, samo treba da se cesce kontrolisem. Tek na moje pitanje da li treba raditi kordo dr Ljubic je rekao da bi eventualno mogla da se uradi zbog mojih godina.Inace vec sam mislila da sam ja jedina kojoj se to desava. Hvala Vam puno, jos jednom.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jan 11, 2006 8:36 pm
Kad sam citala po netu o SUA sindromu, uglavnom sam se susretala sa informacijom da se javlja u jednoj od sto trudnoca, tako da sam se u vise navrata zapitala zasto nisam mogla da upadnem medju onih 99 kod kojih se nije pojavila ta anomalija.
Uzgred, meni je dr Ljubic radio kordocentezu.
Praticu temu, pa ako imate jos neko pitanje - tu sam, a mozete i da me kontaktirate privatnom porukom.
Znam koliko je meni bilo tesko i sta mi je sve kroz glavu prolazilo, a nisam poznavala ni jednu osobu koja je kroz to prosla pa da me to bar malo umiri.
Uzgred, meni je dr Ljubic radio kordocentezu.
Praticu temu, pa ako imate jos neko pitanje - tu sam, a mozete i da me kontaktirate privatnom porukom.
Znam koliko je meni bilo tesko i sta mi je sve kroz glavu prolazilo, a nisam poznavala ni jednu osobu koja je kroz to prosla pa da me to bar malo umiri.