NEOBICAN TRETMAN, MOLIM MISLJENJE!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Korisnikov avatar
sarah_kay
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 19, 2008 8:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

NEOBICAN TRETMAN, MOLIM MISLJENJE!

Post od sarah_kay »

Imam 32 godine i radim kao prosvetni radnik. Nisam ostajala u drugom stanju niti imala prekida trudnoce.
Suprug i ja planiramo potomstvo, pa sam iz tog razloga posle duze pauze posetila privatnog ginekologa pre dva meseca.
Inace, menstruacije su mi uredne i nisu bolne. Ustanovljena mi je ektopija na grlicu (koju doktorka planira da sanira putem KRIO za 7 dana), u AVF sinistroponiran, pokretljiv i neosetljiv, adenksa desno slobodna, levo lako zadebljana i osetljiva (nemam pojma sta sve ovo znaci), uterus u AVF sinistroponoran 60x38x48, kavum prosiren i u njemo evidentan ENDOMENTRIJALNI POLIP 18mm, L.O. uz uterus sa fol. 14x13mm. D.O. 18x18 normalnog Uz izgleda, duglas Uz prazan.
Ono sto me interesuje i sto me je zbunilo je to sto mi je dala prvo da 3 meseca pijem PRIMOLUT-NOR pocevsi od 16. dana od 1. dana menstruacije 2x1 dnevno po 10 dana. Ako posle toga polip i dalje bude tu onda predlaze histeroskopiju. Ovo je neka vrsta medikamentne kiretaze.
Vidim da se uglavnom odmah predlaze histeroskopija ili laparoskopija, pa me interesuje sta mislite moze li se osloboditi END. POLYPA na ovaj nacin ili samo gubim vreme?! :lol:
Korisnikov avatar
sarah_kay
Novi član
Novi član

Post od sarah_kay »

E, da, zaboravih, radjen mi je i PAPA i svi brisevi i sve je u najboljem redu (pojacan sekret, doktorka misli da je zbog ektopije i da ce prestati posle krio).
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga Sarah
Bilo bi logično da se histeroskopski ili ultrazvukom tzv. histerosonsalpingografijom (HSSG) potvrditi postavljena sumnja, a tek onda interveniše.
Možda je bolje da se uradi dijagnostička histeroskopija tokom koje se može uraditi i ciljano uklanjanje polipa.
Eventualno možete sačekati jednu menstruaciju pa ako i nakon toga postoji formacija koja asocira na endometrijalni polip odradite pomenutu intervenciju.

Što se tiče krio metode tj. "smrzavanja" mislim da je ukoliko se radi samo o ektopiji bez neke od težih kolposkopskih slika ne trebate da radite.

Ukoliko postoji još neki nalaz sem ectopio PVU bolje je uraditi ciljanu biopsiju pod kontrolom kolposkopa sa sumnjivog mesta ili zavisno od obima promene i/ili tzv. Loop eksciziju grlića nakon koje bi sumnjiv deo tkiva mogao biti poslat na hisatopatološku analizu.

Srećno DrPeđaDj
Korisnikov avatar
sarah_kay
Novi član
Novi član

Post od sarah_kay »

Kao prvo, hvala Vam na brzom odgovoru!

Dijagnoza ektopije je utvrdjena kolposkopijom, a doktorka kod koje idem je prilicno temeljna, mozda malo i panicar pa krio radi zbog toga, a kada je videla ektopiju, rekla mi je da nije nista ozbiljno, da se te stvari nekada povlace i same od sebe, ali da bi ona to sanirala zbog mogucih krvarenja u trudnoci i sekreta koji je nastao zbog nje.

Sto se tice polipa (koji me mnogo vise brine), smatrate li da gubim vreme sa Primolut-norom ili on stvarno moze imati efekta?
Takodje, u vezi sa histeroskopijom, gde preporucujete da se radi na teritoriji Srbije (doktorka mi je preporucila Narodni Front), radite li je Vi i ako je radite mozete li mi poslati detalje Vase ordinacije i cenovnik na PP?

Hvala Vam unapred! :)
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga Sarah
ukoliko se zaista radi o polipu on se mora ukloniti i histopatološki ispitati a ne pratiti!
Naravno da radim video-histeroskopije ordinacija je u Cvijićevoj ulici, detalje sam vam poslao na privatnu poruku.

Ranica je laički izraz za nešto što je normalno!
Ona ne treba da se tretira jer predstavlja normalan nalaz. Cilindrični crveni epitel izviruje van materičnog kanala te se vidi i golim okom pri pregledu kao crvenilo ali nije patološko stanje, nakon klimaksa isti se povlači natrag u kanal.
Nije tačno da utiče na krvarenje u trudnoći i ne izaziva sekret, možda je obratno da sekret izaziva-provocira tzv. ranicu!

Pozdrav DrPeđaDj
Korisnikov avatar
sarah_kay
Novi član
Novi član

Post od sarah_kay »

Hvala doktore!
Sta onda moze biti uzrocnik pojacanog sekreta? Ostali nalazi su sasvim u redu.
P.S. Bicemo u kontaktu!
skocica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 03, 2008 6:18 pm

Post od skocica »

Nadam se da sam postavila post na pravom mestu..
Imam nekoliko pitanja, i bila bih zahvalna ako bi mi neko pojasnio neke stvari.
Naime, imam 30 godina (bez dece, i bez kiretaza) i pre mesec dana sam prvi put u zivotu imala upalu jajnika. Pri tom su simptomi upale bili vrlo cudni, slab bol maltene zanemarljiv, velika mucnina, vrtoglavica i gadjenje na hranu. Na tom pregledu je doktor ustanovio da imam ektopiju, i danas sam radila PAPA i kolposkopiju. Na nalazu kolposkopije pise da je nesto (ne mogu da procitam) u potpunosti prekriveno ektopicnim poljem sa manjim plazama mladog epitela. rezultat PAPA ce biti za 3 nedelje
Doktor mi je rekao da idem u lab da dam briseve i uradim analize na hlamidiju, mikroplazmu i ureaplazmu.
Ja sam se veoma isparanoisala, jer nemam pojma o tome nista..citala sam ovaj forum procitala sve..al me zanima sledeca stvar....zbog cega nastaje ta ektopija, kako je moguce da ja nikada nisam imala nikakve tegobe, nikakav sekret, sve ove godine...posto znam da su hlamidija itt bakterije jel one imaju neke veze sa pojavom ektopije?
I da, doktor mi je rekao kada dam te briseve da kupim neke vaginalete i da ih koristim..ove su na bazi kantariona (Hypo-nesto)..
I zanima me kada se daju ti brisevi, ako se npr pokaze da su pozitivni na koliko se postupak ponavlja (vremenski)?
I kakva je dalja procedura lecenja?
Hvala puno
skocica
Novi član
Novi član

Post od skocica »

zaboravih..treba da uradim i CB+UB antibiogen bac1+mic..sta je to?
I par dana nakon te upale jajnika sam radila analize urina i krvi i bile su idealne
Dosadna sam znam :oops:
Korisnikov avatar
dadab
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 18, 2008 10:50 pm

Post od dadab »

Skocice sto se tice ektopije ili ti popularno nazvane ranice ona nastaje uslijed pojacanog sekreta,hormonskog poremecaja itd.
Sad terapija zavisi od dr.do dr.
Ukoliko nalaz kolposkopije nije uredu radi se biopsija to jest iskruzi se zarazeno mjesto i salje na analizu.
Neki doktori je lece tabletama,neki koriste krio-terapiju a neki termokauterizaciju.Sta ti je rekao doktor za kolposkopy nalaz?
Za ostatak tvog pitanja nadam se da ce ti se javiti neko strucniji od mene,pisala sam ti za ranicu jer sam i sama prosla kroz sve to.
Sve najbolje!E da te vaginalete na bazi kantariona mnogima su izgleda pomogle u vezi ektopije.Meni licno nisu ali kao sto rece moj doktor ja sam poseban slucaj :D
Vi vrijedite onoliko-koliko ste drugima potrebni!
Korisnikov avatar
sarah_kay
Novi član
Novi član

Post od sarah_kay »

Meni je doktorka rekla da te ektopije nastaju iz milion razloga i da su skroz benigne, ali da ih valja ukloniti. Ne znam sta ti je tvoj lekar predlozio kao nacin uklanjanja, ali ja sam pre 10 dana uradila krio terapiju (zaledjavanje tih ektopija (u narodu poznatijih kao ranica) na grlicu). Vidim da neki kazu da je to rutinski proces, ali meni licno je bilo jako lose dok mi je to radila, a sada 10 dana posle i dalje mi ide ogromna kolicina neke vode iz mene. Ona kaze da je to normalno i da se tako preciscava.
U svakom slucaju, ne brini, mislim da ne bi trebalo da bude nesto ozbiljno. :)
skocica
Novi član
Novi član

Post od skocica »

Hvala puno :)
I ja videh negde da se pojavljuej od sekreta, hormona itt..e onda sma se jos vise zbunila, jer ipak ja imam 30 god, nisam imala pojacan sekret nikada ali bukvalno, a da sam imala neki poremecaj hormona valjda bi se to nekako manifestovalo (te analize hormonske nisam nikada radila), a jos sam se vise zbunila jer sam dobrovoljno davala krv par puta, nikada me nisu zvali da mi nesto fali (jer ako nesto fali zovu te pa ti sve zive analize urade), a i vadila sam krv u bolnici pre 20 dana i rezultat bio perfektan..cak se zena zacudila jer sam bleda pa je mislila da sam malokrvna.
inace, na nalazu kolposkopskom pise da je nesto (ne mogu da procitam sta) u potpunosti prekriveno ektopicnim poljem sa manjim plazama mladog epitela...to pise na nalazu..
rekao je da samo to imam i da odem da uradim te analize cb+ub sa antibiogenima bac1+mic, kao i za hlamidiju, mikroplazmu i urinoplazmu..i da dodjem..i da nakon sto uradim te nalaze pocnem da koristim te vaginalete
Posto sam bila pogubljena skroz, ne pitah jer rezultat PAPA ima neke veze sa tim analizama, il nema? Jer ako nema ja bih te briseve odmah uradila (jes da je skupo al sta ces) i odnela nalaze bez cekanja PAPA..Sta mislite?
Nije pominjao nikakvo uklanjanje
Jel moguce da ja imam neki tumor, il tako nesto? Citala sam da gomila ovih bakterija ne daje nikakve simptome, al zar se to ne bi videlo u nalazu krvi?
Oprostite ako su moja pitanja glupa, stvarno sam totalni duduk glede medicine 8)
Korisnikov avatar
dadab
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 18, 2008 10:50 pm

Post od dadab »

Ja sam bila ista takva kada sam saznala za svoju ranicu.Ovako je meni moj dr. rekao.Kod mene nalaz kolposkopije nije bio uredu pa mi rece da to ako se ne leci na vreme za godinu dve moze postati kancerogeno.Ja sam zavrsila na biopsiji i spaljivanju ranice.Znaci ako ti je nalaz kolposkopije uredu onda nije nista strasno.Nemoj odmah da mislis na najgore.
Eh sad taj tvoj nalaz kolposkopije neznam da ti objasnim,to ti je trebao tvoj doktor objasniti sta znaci.Meni je jednostavno receno da se neke promjene ne boje i da zato treba uraditi biopsiju sto takodje nije nista strasno.
Uradi te nalaze ili se konsultuj sa jos jednim doktorom koji ce ti malo vise objasniti tvoju situaciju.
Samo bez panike!
Vi vrijedite onoliko-koliko ste drugima potrebni!
skocica
Novi član
Novi član

Post od skocica »

Hvala dadab...
Znam da paranoja nije resenje, trudim se al nikako da se oduprem istoj...
Inace, kao sto rekoh doktor je samo rekao to sto je rekao, a ja sludjena nije mi ni palo na pamet da ga pitam sve sto sada pitam vas...al odlucila sam da idem u ponedeljak da uradim te analize, pa cu onda kad odnesem rezultat pitati sve..pa javljam
Takodje na ovom mom nalazu pise da se nesto boji, al ne mogu da procitam sta...
Hvala jos jednom puno
skocica
Novi član
Novi član

Post od skocica »

Evo mene opet :)
Uradila sam analize na bakterije i gljivice, i nema nista..Dr rekao da je dobar rezultat..jos samo da stigne Papa...ako ne odlepim do tada
Inace, koristila sam one kantarion vaginalete, pa mi se pojavio neki belicast sekret na vesu kad sam prestala da koristi, pa me zanima jel to normalno?Nisam nikad koristila vaginalete, niti sam ikada imala sekret pa nemam pojma kako to ide
Odgovori