pitanje za severusa

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
mbrankov
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 14, 2008 2:28 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

pitanje za severusa

Post od mbrankov »

Zdravo nadam se da cu cuti I vase misljenje .Naime radi se o mom bratu koji je hendikepirano lice ,mikrocefalija je u pitanju, ima normalnu komunikaciju. Na Vma kod dr.Dodera je radjena endoskopija I uzet uzorak na ph. Radjen je I skener evo nalaza

PREGLED RADJEN SA I.V.KONTRASTOM
U aplikalnom segmentu gornjeg reznja levog plucnog krila, uocava se okrugla promena, dijametra 6mm,koja ima izgled sek .depozita.Slicna se nalazi subpleuralno levo,posterobazalno,dijametra 5mm.Obe promene odgovaraju najverovatnije sekudarnim depozitima.Nema pleuralnog izliva.U medijastinumu se ne izdvajaju uvecane limfne zlezde.Dilatirana proksimalna trecina jednjaka a jednjak je suzen od nivoa traheje na duzini od 8.6cm.Cirkularno zadebljanje zida jednjaka u ovoj regiji.debljina zida je do 15mm.
U regiji od racve traheje pa sve do iznad kardije, se radi najverovatnije o infiltraciji zida jednjaka.U levom reznju jetre u IV segment vidi se hipervaskularna ovalna formacija,dijametra do 6cm,koja odgovara najverovatnije hemangiomu.Nema dilatacije zucnih puteva.Promeneza zidu zeluca se ne diferenciraju ali se ne iskljucuju.
Pankreas,slezina,nadbubrezne zlezde I bubrezi u granicama normalnog.U abdomen nema slobodne tecnosti ni uvecanih limfnih zlezdi.Zucna kesa uvecana.

Razgovarao sa I sad prof. dr.Vojkanom Stanicem. On kaze da ove promene na plucima ne moraju znaciti metastaze
Ph. Nalaz bi trbao sutra zvanicno da daju ali receno mi je das u zvali I da se radi o Skvamocelularnom karcinomu jednjaka I da ce najverovatnije ici na zracenje. Iskreno nisam bas toliki laik meni ovakav opis deluje da vredi pokusati hirurskim putem (jetra, pankreas, slezina ,zeludac, nema uvecanih limfnih zlezdi).Pre sedam godina je operisao benigni tumor zadnje jame malog mozga. Nisam se raspitivao za hirurge, da li neko na Vma radi jednjak ili je bolje to uraditi na 1 –hirurskoj,imam sanse da to vidim sa prof.dr.Peskom.
Danas su predlozili i zracenje, moze li mi neko reci kakve si sanse nesto uraditi zracenjem ?Problem je njegova tezina 35kg, inace normalno je ziveo sa 45 ,visina je ispod 150cm
danas sam nasao neki nalaz iz 1999 god. da mu je konstantovan Barrettov jednjak, skroz sam zaboravio na to, on je izgleda i bio pokretac
moje misljenje je da bi tu hirurski zahvat i ako tezi imao efekta , samo zbog tih promena na plucima (pitanje da li je to metastaza)zaista nisam subjektivan,svestan sam da je jednjak sa prognozama los ali mislim da i nije bas sve tako crno
PH nalaz Carcinoma Squamocellulare HG2NG1 invasivum
Mozete mi pustiti I e-mail na [email protected],
Unapred zahvalan za misljenje
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Na vama nije da se pravite pametni i govorite sta bi trebalo a sta ne(osim ako niste lekar).Dakle ovako:suzenje u distalnom je planocelularni karcinom koji celom cirkumferencijom infiltruje jednjak u distalnoj i srednjoj trecini(radiolog se ne izjasnjava da li probija misicni sloj) ali navodi da nema penetracije u susedne organe.Sto se tice promena u plucima ako vec nisu sigurni nek ucine transtorakalnu biopsiju da bi znali u protivnom promene moraju da se prate da li rastu,mada je malo cudno je hematogeno sirenje nastupilo a da medijastinalne lgl nisu uvecane.A sad osnovni princip onkologije ,ako postoji samo jedna metastaza ona se operise ako ih je vise bolesnik je inoperabilan,isto ako postoji penetracija u susedne organe Ca jednjaka je inoperabilan.Sto se tice same operacije zracenje moze biti i preoperativno i postoperativno, preoparativno u cilju redukcije tumorske mase,a postoperativno da se sterilisu fokusi eventualno zaostalih malignih celija,a ustanovi li se sistemska diseminacija ista nece biti indikovana vec ce sprovesti palijativna RT/HT i eventualno jose neke palijativne mere(gastrostoma,aplikacija stenta).

Barretova metaplazija predstavlja zamenu skvamoznog epitela glandularnim epitelom i posledica je gastro-ezofagusnog refluxa i na njenom terenu nastaje adenokarcinom ezofagusa(istina sa boljom prognozom) a ne planocelularni karcinom te stoga ona nije odgovorna za ovakvu malignu alteraciju.
mbrankov
Novi član
Novi član

Post od mbrankov »

Severus,
zaista sam ti zahvalan na brzom javljanju. U petak je konzilijum koji se 99% odlucuje samo za zracenje, moram iskoristiti da za jedan dan dobijem sto vise informacija koje bi pomogle. Dosta si mi toga razjasnio, naravno nisam doktor po struci. Ukoliko si u mogucnosti postavio bih ti pitanje kakve su generalno postoperativne prognoze? Da li si misljenja da je to najbolje uraditi ukoliko se predlozi operacija na I hiruskoj?
Ukoliko mozes, da mi pojasnis PH Carcinoma Squamocellulare HG2NG1 invasivum.

Unapred zahvalan... Poz
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Prognoza ako postoji sistemska prosirenost je nacelno losa,planocelularni karcinom je karcinom viseslojevitog plocastog epitela sa/bez orozavanja(koza,jednjak,usna duplja,cervix,analni kanal)Histoloski gradus predstavlja karakteristike malignih celija(anizocitoza,anizokarioza,pleomorfizam,mitoze,patoloske mitoze,hiperhromazija jedara) dok se nuklearni gradus odnosi na jedro i na osnovu ovih karakteristika daje se ocena o stepenu maligniteta,sto se tice inavzivnosti to znaci da je tumor probio histolosku strukturu koja se naziva bazalna membrana pri cemu je dobio sposobnost da udje u krvne i limfne sudove i da metatastaze.
Vi odlucite o mestu lecenja ta odluka je na vama.
mbrankov
Novi član
Novi član

Post od mbrankov »

Hvala,Severus,zaista si mi vise nego pomogao, kod mog brata se unazad po pitanju dijagnosticiranja mnogo puta gresilo,pa sam primoran da ne verujem u svim situacijama,Posto je hendikep u pitanju kao da mu je uskraceno pravo da se leci kao i ostali.Oni ne moraju ,ali ja moram da se borim da mu pomognem.To ne znaci da se oni ne trude i da nisu strucni za svoj posao i da ja treba da glumim doktora.Uostalom sigurno ti je jasna moja situacija,kao i svih kojima je potrebna pomoc i savet
veliko HVALA
mbrankov
Novi član
Novi član

Post od mbrankov »

Ne mogu a da Vas, sa foruma a posebno Severusa obavestim o daljem toku
Razgovarao sa prof.dr Peskom, skener je pogledao ass.dr Simic,receno mi je da i ako se ne vidi na skeneru sigurno da je u predelu traheje presao na bronh, i da je operacija ne opravdana.mada me je pitao dali je radjena bronhoskopija,da se vidi da li je presao u pluca. Kada sam spomenuo da nije radjena transtorakalna biopsija , rekao je Da naravno to treba uraditi, nazalost posle to nije ni spominjao Savet je da se pocne sa zracenjem , pa ako se desi da je radiosenzitivan, i povuce se da se ponovi skener za mesec dana , pa mozda onda razmisljati o operaciji. Misljenja su da bi njegovo operativno diranje, pospesilo napredovanje bolesti.
znam borba pocinje,t.j. sada se nastavlja.Moram se boriti .U koliko neko ima pozitivna iskustva sa problemom ovakve bolesti,bicu mu zahvalan za komentar
Korisnikov avatar
protta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:00 pm

Post od protta »

Dobar dan.Molio bih i ja za jedno objašnjenje.Zanima me kako se utvrdjuje da li je tumor pozitivan na estrogen?Da li su to neke odredjene vrste ili se radi neki test? hvala.
Odgovori