Tahikardija?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
-xxx-
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 18, 2006 5:15 am

Tahikardija?

Post od -xxx- »

Pozdrav ... prethodnih 2-3 dana osecam cudno preskakanje/lupanje srca. Kako bih objasnio to ... srce kuca normalno, a onda odjednom kao da lupi uzasno jako pa odmah posle tog otkucaja nastane manja pauza (dakle sledeci otkucaj nije ritmican ili je uzasno tih pa se ne oseti) pa onda nastavi normalno. Recimo da mi se to javi svakih pola sata ili tako nesto. Kada se desi taj jaci otkucaj ja se sav trznem (valjda uslovni reflex) pa nisam siguran sta se tacno desi. Otprilike se desi ono sto sam opisao. Najvise mi se desava kada sedim za stolicom mada se desava i kad hodam. Kada legnem desi se 2-3 puta mozda pa se onda smiri (posle toga zaspim pa i ne znam).
Hvala
-xxx-
Novi član
Novi član

Post od -xxx- »

Jos jedno pitanje .. da li odmah da idem kod kardiologa (privatno) ili kod opste prakse prvo ?
ma_rijaaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 6:45 pm

Post od ma_rijaaa »

identicno mi se dogadja vec...2-3 dana...i isto najvise osecam dok sedim na stolici...mada mi se to dogadjalo i predhodnih godina...i uvek u ovom periodu....radila sam sve analize ...i sve je ok ... kao na nervnoj bzi ...meni nije jasno kako ja mogu da uticem na to kako ce srce da mi lupa...i da mi preskace
moras da uradis...analize...bar da ti kazu " sve je ok"
-xxx-
Novi član
Novi član

Post od -xxx- »

Malo sam bolje izanalizirao to preskakanje :o ... dakle lupa normalno pa onda odjednom 2-3 puta uzasno brzo i slabijeg "zvuka", pa onda mala pauza pa onaj jak otkucaj koji se nastavlja u normalno. Nemam pojma, ici cu kod kardiologa u ponedeljak. Jedino sto se secam da sam imao povisene trigliceride na vadjenju krvi pre mesec dana .. mozda to ima veze. :-?
-xxx-
Novi član
Novi član

Post od -xxx- »

ma_rijaaa napisao:identicno mi se dogadja vec...2-3 dana...i isto najvise osecam dok sedim na stolici...mada mi se to dogadjalo i predhodnih godina...i uvek u ovom periodu....radila sam sve analize ...i sve je ok ... kao na nervnoj bzi ...meni nije jasno kako ja mogu da uticem na to kako ce srce da mi lupa...i da mi preskace
moras da uradis...analize...bar da ti kazu " sve je ok"
uradio .. i nosio jos holter 24h i nista ... normalno je 500-800 nekih pretkomorskih preskoka koji nisu opasni, a ja imao 20 ... ovih drugih, opasnih, nijedan. Sve ostalo isto ok ... sem psihe, jel postoji jos nesto sto moze da izazove ovo ? Posto je meni i dalje isto.
bumbar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 11:43 pm

Post od bumbar »

Umor, stres?
Ako pijes dosta kafe, smanji. Ako imas naviku da pijuckas ona enegetska pica (guarana, red bull), prekini s tim.
-xxx-
Novi član
Novi član

Post od -xxx- »

bumbar napisao:Umor, stres?
Ako pijes dosta kafe, smanji. Ako imas naviku da pijuckas ona enegetska pica (guarana, red bull), prekini s tim.
Jedino stres i umor .. kafu i energizers ne pijem ...
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Jesen stize dunjo moja »

Da li je ovo isto sto i aritmija? :-?

Meni se desava ponekad, moj vajni kardiolog me je isprepadao da je to zbog holesterola i triglicerida.. :roll:
Medjutim sigurno da nisam preko noci nabio holesterol i trigl. a nikada ranije nisam u zivotu osetio 'preskok' srca... aritmiju, sta li je... :roll:
Stres je prisutan, kafa u normalnim kolicinama, 1x dnevno i to bela kafa (jacobs 2in1, rembraco 2in1), dakle minimalna doza...

Kakva je razlika izmedju tahikardije i aritmije?
Bye bye little lady
-xxx-
Novi član
Novi član

Post od -xxx- »

Tahikardija je ubrzan rad srca a aritmija, kako i sama rec kaze, aritmican rad (ja sam se malo zeznuo u postavljanju imena topica :S) . Meni se aritmija povecala od kad sam nosio holter i sad mi svaki minut bar po jednom preskoci i lupi jako. Kardiolog mi je rekao da nema potrebe za lekovima i daljim pregledima posle holtera i rezultata. Ne znam sta da radim vise ....
evo i kratkog opisa holtera:
Prosecna srcana frekvenca je bila 81/min . Min 43 max 149. Pauza vecih od 2.5 sec nije bilo. Ventrikularnih ekstrasistola nije bilo. Supraventrikularnih ekstrasistola je bilo 20 (sad ih verovatno ima preko 500 .. minimum). ST segmenti i T talas bez znacajnije dinamike promena.
FCG: normalan
QTc vreme : < 450 ms 13.55 %, > 490 ms 5.5 %.
HRV test : nizak rizik.

I to je sve . Preporucila je test Helikobakteri i Kalijuma. Help !
ma_rijaaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 6:45 pm

Post od ma_rijaaa »

ja...skroz ovu pricu kapiram...zato smo mi je isto...isti simptomi...odem kod doktora i on mi kaze ma sve je ok....a ja i dalje to osecam...a mislim da sto vise mislim o tome to mi je gore ...cak sebe hvatam....do 5-6h to ne osecam jer se nebavim time... a uvece...ispipavam puls....i svasta ispipam.... a pritisak uvek 120/80 puls u poslednjih meseca dana oko 70 ... ultra zvuk ...sve u granicama normalnog.
Poslednji put kad sam bila doktorka mi je rekla da pijem neke kapi za smirenje ...cisto malo kad me uhvati panika da mi se to ne povecava...jer je to ocito na nervnoj bazi kad nije nista pronadjeno fizicki.
Odgovori