hondro sarkom( djecak 9 godina) hemoterapija i zracenje

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dixichick
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 27, 2008 10:08 pm

hondro sarkom( djecak 9 godina) hemoterapija i zracenje

Post od dixichick »

Dugo me nije bilo pa zelim da kazem sta se sada desava sa maleckim zbog svih vas koji ste se interesovali i pomagali.

Trenutno prima 4. hemoterapiju a prije dva dana je poceo i sa zracenjem. Svi nalazi koji su do sada uradjeni, ukljucujuci i magnetne rezonance su skroz dobri, nema hvala Bogu ni traga od tumora koji je operisao u januaru ove godine.

Kosa mu je skroz opala al je i bez nje jako lijep, svi ga zezamo da mu dobor stoji i da cemo ga sad stalno tako sisati ;) On je izuzento veselo i hrabro dijete, stalno se smije, prica viceve i sve nas zabavlja a mi se praviom kao da mu nije nista. . . i to nekako prolazi . . .

Od posledica hemoterapije pored gubitka kose ima povremeno i mucnine i povracanje i veoma slab apetit pa je jako tesko natjerati ga da bilo sta pojede. Al se sa svim tim nekako borimo.

Ono sto me brine jeste to da je prosle sedmice imao jaku temparaturu pa je morao primati i dodatne antibiotike, to me stvarno uplasilo jer sam cula da ne bi smio dobiti temperaturu.

Ne znam puno o zracenju pa ako vi znate, napisite nesto . . . sta da ocekujemo u toku zracenja i kakve su tu nus pojave, da li je to isto kao kod hemoterapije ili na nesto treba posebno obratiti paznju.?

PS: Leukociti su mu pdali i do 1/1,5 zadnji nalaz je bio 3.5
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Bas sam se pitala kako ide sa malcem. Kao sto vidis sve ide kako treba.
Nemoj da te previse brinu temperature. I u toku hemo i zracenja dolazi do pada krvne slike pa je samim time i rizik od infekcije mnogo veci.
Kazu da je zracenje mnogo lakse podneti.
Moj tata je do 20-tog zracenja sve to lako podnosio (zracen je koren jezika i okolina) i tek nakon toga su nastali veci problemi, ali zbog nekih njegovih dodatnih bolesti. Sem koze u zracnom podrucju koja je bila kao bas jako izgorela na suncu, sve je bilo ok.

Rekoh ti ja da deca to mnogo lakse podnose. Samo povedite vise racuna da ne dolazi u kontakt za smrcavom decom, da nije u guzvi, vodite vise racuna o higijeni ruku, termicki obradjena hrana. Uostalom, to vec znate i sami.

Veliki pozdrav malom borcu
Odgovori