Uticaj leka na pilulu

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
fridakahlo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 05, 2008 11:38 pm

Uticaj leka na pilulu

Post od fridakahlo »

Da li mozhe da dodje do interakcije izmedju hemomicina i pilule za kontracepciju? nishta ne pishe u uputstvu, a apotekarka mi je rekla da misli da nije problem.ali kao nije sigurna...

molim shto hitnije.

sastojak hemomicina je azitromicin
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Uh, komplikovano. Sad je najnovija moda da se smatra da nijedna vrsta antibiotika ne utice na dejstvo pilule, pod uslovom da se redovno uzima u isto vreme svakog dana. Ali lekari i dalje savetuju oprez, jer zasto ti na svojim ledjima da dokazujes da nova istrazivanja nisu u pravu? Evo sta sam nasla o vrsti kojoj pripada azitromicin:

"There is a small risk that macrolide antibiotics can reduce the effectiveness of the combined oral contraceptive pill.

It is advised that women taking combined oral contraceptives should use an extra method of contraception, for example condoms, while taking a short course of macrolide antibiotics. And for seven days after finishing taking the antibiotics.

If the seven days run beyond the end of a pill packet, a new packet should be started without a break."

Na kraju krajeva, osecaces se opustenije ako budete koristili kondom, uostalom to je samo desetak dana.
fridakahlo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 05, 2008 11:38 pm

Post od fridakahlo »

naravno, ako postoji i najmanja sumnja, dodatne mere opreza cju preuzeti..

I sad u poslednjoj kazhe da ne pravim pauzu ukoliko mi se sedam dana nakon prestanka s antibioticima zavrshi kutija/....mada mislim da mi se to nece desiti, ulazim u drugu nedelju kutije...
Odgovori