Parodentoza i tip krunice

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Lena007
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 26, 2008 5:12 pm

Parodentoza i tip krunice

Post od Lena007 »

Nedavno sam uradila rezanj operaciju desni zbog poodmakle parodentoze, kako na gornjoj tako i na gornjoj vilici. Planiram da u gornjij vilici ugradim krune iz estetskih razloga. Da li je preporucljivo da stavim metalokeramicke krune, s obzirom na sklonost parodontozi? Ili su bezmetalne bolje resenje (samo da nisu tako uzasno skupe :cry: )...
Hvala unapred na odgovorima.

Btw, rezanj operaciju sam radila na Klinici za parodontologiju, sve pohvale za njih!
dekiz
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2008 2:37 pm

Post od dekiz »

Moj vam je savet da ako bas ne morate izbegnete krunice, koliko god je moguce dugo, upravo zbog sklonosti paradentozi.Ako je BAS neophodno,manje-vise je svejadno za koji tip krunica se odlucite.Ni jedne ni druge ne mogu da vam uspore proces paradentoze,naprotiv.
Lena007
Novi član
Novi član

Post od Lena007 »

Hm....zaboravila sam da dodam da vec imam 9 godina stare krune na gornjim jedinicama i dvojkama koje sada moram da zamenim. Treba da uradim i most zbog nedostajuce sestice. Pored toga, prostor izmedju zuba i desni (koje su se posle operacije, kao sto pretpostavljam da znate, dodatno pomerile), necim se mora ispuniti. Za donju vilicu nije problem, ali ne bih zelela da imam, blago receno, cudan osmeh (u slucaju da se taj prostor na gornjim zubima ispuni plombama). Dakle, protetika mi ne gine, samo je pitanje kakva...
dekiz
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2008 2:37 pm

Post od dekiz »

U tom slucaju krunice na gornjim jedinicama i dvojkama morate zameniti,posto taj prostor izmedju starih krunica i desni (koji se pojavio) se ne moze popuniti plombama.Da li ce te uraditi matalnu ili bezmatalnu keramiku to zavisi od vasih mogucnosti,potreba itd.Bilo je dosta price ovde oko bezmetalne keramike ali da pojednostavim:njena jedina prednost u odnosu na metal-keramiku je estetika (mada je to po meni vrlo diskutabilno).Poz.
Lena007
Novi član
Novi član

Post od Lena007 »

Primetila sam, kao i moja lekarka, da se dubina parodentalnih dzepova, kolicina granulacionog tkiva i recesija kostiju na zubima sa krunicama u poredjenju sa ostalim zubima nije znacajno razlikovala. Zasto bi onda bas krunice bile toliko bitan faktor u razvoju bolesti, ako se kvalitetno urade?

Imati ispune na gornjim zubima, koji em mogu lako da ispune em nema sanse da se se "uklapaju" sa zubom (sto se izgleda tice), ne deluje mi kao bolje resenje. Ima li nekog na forumu ko je to uradio, zanimaju me iskustva?
Odgovori