Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.
Imam 24 godine, zbog posla sa racunarom nisam nesto narocito fizicki aktivan i nisam gojazan. Zadnjih par puta kada sam vadio secer imao sam 5.8 - 5.9 i jednom sam imao oko 6.5 ali tada sam kasno vecerao... Da li je to normalan nivo secera u krvi ili je to dijabetes u nekoj pocetnoj fazi??? Jos bi spomenuo da mi je otac dijabeticar
Sasvim normalan nivo, i nije Dijabetes u pocetnoj fazi.
Zbog istorije bi trebalo obratiti vise paznje nacinu zivota i to:
1. Kontrolisati unos uglenih hidrata hranom i
2. Strasno mnogo vezbati (sport). Rad za kompjuterom uopste nije nikakav izgovor. I ja sedim za kompjuterom po 14 sati dnevno, a ipak intenzivno vezbam (od kada sam doziveo dijabeticnu havariju)
Podrazumeva se apsolutna apsitencija od duvana. Apsolutna.
Pretrazite internet po dva osnova "Low carb" kao nacin ishrane i "Excerise" za vezbanje.
Ne preskaci obroke, to je najvaznije. Moras nauciti svoj pankreas na redovnu sekreciju insulina, a ne da, recimo, gladujes ceo dan i uvece navalis na klopu, pa on jadan mora da radi punom parom...
Hmm?
Ja sam se "skinuo" sa insulina, a sada i sa Amarila, upravo kontrolisanim gladovanjem i vezbanjem.
Glikemija ne prelazi 5.2, HbA1c je 5.3.
Dva puta nedeljno drzim apsolutni post, bas apsolutni, nista osim vode, Hmm i neki crni spricer (manje od 0.2 crnog, ali dobrog). Tih dana nisam uzimao ni terapiju, a striktno sam kontrolisao glikemiju.
Pet dana nedeljno odradim fizicke vezbe u ekvivalentu penjanja na 80-ti sprat svaki put (za nesto ispod 40 minuta).
Ostalih dana dnevni unos UH je uvek ispod 60 grama, a bude dana i sa pravom nulom.
Ne da sam samo stavio glikemiju pod kontrolu, vec sam sanirao veoma tesku polineuropatiju (od koje zamalo nisam umro). Sada vec mogu da se zezam kako sam "trampio" pet prstiju (amputacija) za deset godina podmladjivanja, sto je sasvim pristojan "deal"
Evo Brka nam je dokaz da kada je covek jak i odlucan on moze da se izbori i pobedi sve sto mu stane na put!!! Stvarno svaka cast.
Hvala vam puno za savete vec sam poceo da ih primenjujem i polako menjam svoj zivot. Ne znam samo kako cu da upraznjavam fizicku aktivnost kad zahladi nemamo svi tolke stepenice
Naravno, svaka cast Brki!
Ja sam te savetovala kako da ne dobijes dijabetes i ti redovni obroci ne treba da budu ogromni. Vec i vrapci cvrkucu da treba jesti 5-6 puta dnevno po malo, to je najbolje.
Sto se stepenica tice, neki od nas umeju da po nekoliko puta idu gore-dole!
Nisu ni vezbe u sobi lose, na svakih sat vremena malo se odvoj od kompjutera i razgibavaj se!
Fizicke vezbe su EKVIVALENT penjanju na 80-ti sprat, inace vezbam na Family Gym-u, u sobi. To je izvanredna sprava, upravo idealna za nas slucaj. Pruza odlican odnos aerobika i vezbi snage, a sve to u vrlo dinamickom okruzenju. Malo je dosadnije nego footing, odnosno joging u prirodi, ali uz adrenalinsku muziku izdrzi se ceo program.
Cela doktrina o pet obroka je pod sumnjom, i to pod velikom sumnjom, a vec sam pregledao veoma ubedljive studije koje potvrdjuju lose aspekte ovog rezima, a sve potvrdjuju truljenje hrane u zelucu. Zeludac radi po principu sve - ili -nista, i prazni sadrzaj samo kada je hrana potpuno svarena. Ako dodje novi obrok, a stari nije svaren, ceo sadrzaj ostaje dok se sve ne svari, pri cemu onaj prethodni obrok pocinje da truli. Najnovije preporuke su da izmedju obroka bude razlika bar 5 sati, i da novi obrok dodje na PRAZAN zeludac.