Saznala sam da mi tata (64 godine star)ima karcinom jednjaka,pa bih zelela ako neko moze da mi objasni nalaz CT-a .
PATOHISTOLOSKA DIJAGNOZA je : CARCINOMA PLANOCELLULARE ULCEROINFILTRATIVUM ET PARTIM NECROTICANS MUCOSAE OESOPHAGEI G2 (ili c2 nisam siguna posto se nevidi najbolje na nalazu).
CT pregled grudnog kosa nakon per os unosa kontrastnog sredstva
Obostrano se vide znaci vezikuloznog emfizema pluca, bez formiranih buloznih lezija... U projekciji bazalnih segmenata i S2sa desne strane, a u manjoj meri i S6 levo vide se grupe sitnih cilindricnih bronhiektazija koje su pracene znacima aktuelnih perifokalnih inflamatornih lezija u vidu mukoidne impakcije sitnih grana, bez konsolidacije plucnog parenhima veceg obima.
Poligonalna lezija u S6 desnodijametra 16mm u prvom redu odgovara sekvole ranijeg inflamatornog procesa.
Limfni cvorovi pretrahealno i acrtopulmonalno mere do 8mm.
Nakon per os uzimanja kontrastnog sredstva do nivoa bifurkacije traheje ocrtava se jednjak tankog zida, distalno se nadovezuje zid zeluca normalne debljinezida(oko 1 cm).Ne vide se znacirest recidiva tumorske mase na mestu operativno nacinjene anastomoze.Spoljasnje konture jednjaka a distalno od nivoa bifurkacije zeluca jasno su ocrtane.
Hvala unapre, i svim bolesnim zelim ozdavljenje od sveg srca.
KARCINOM JEDNJAKA
PH nalaz operativnog preparata uklonjenog esophagusa.Zbog nekroze tumor je delimicno egzulcerisao i infiltrovao sve slojeve jednjaka.galji napisao:Saznala sam da mi tata (64 godine star)ima karcinom jednjaka,pa bih zelela ako neko moze da mi objasni nalaz CT-a .
PATOHISTOLOSKA DIJAGNOZA je : CARCINOMA PLANOCELLULARE ULCEROINFILTRATIVUM ET PARTIM NECROTICANS MUCOSAE OESOPHAGEI G2 (ili c2 nisam siguna posto se nevidi najbolje na nalazu).
Nalaz verovatno pusackih pluca sa emfizemom ,prosirenjem bronha u vidu bronhiektazija sto pogoduje zadrzavanju sekreta i hronicnom inflamatornom procesu u plucimagalji napisao: CT pregled grudnog kosa nakon per os unosa kontrastnog sredstva
Obostrano se vide znaci vezikuloznog emfizema pluca, bez formiranih buloznih lezija... U projekciji bazalnih segmenata i S2sa desne strane, a u manjoj meri i S6 levo vide se grupe sitnih cilindricnih bronhiektazija koje su pracene znacima aktuelnih perifokalnih inflamatornih lezija u vidu mukoidne impakcije sitnih grana, bez konsolidacije plucnog parenhima veceg obima.
Poligonalna lezija u S6 desnodijametra 16mm u prvom redu odgovara sekvole ranijeg inflamatornog procesa.
Lgl su normalne preko 1 cm bi ukazivalo na pojavu metastaza mada bi mogle i reaktivno biti uvecane zbog inflamacije u plucima.Nema recidicva na anastomozi (da li je radjenja gastroplastika ili koloplastika??)galji napisao: Limfni cvorovi pretrahealno i acrtopulmonalno mere do 8mm.
Nakon per os uzimanja kontrastnog sredstva do nivoa bifurkacije traheje ocrtava se jednjak tankog zida, distalno se nadovezuje zid zeluca normalne debljinezida(oko 1 cm).Ne vide se znacirest recidiva tumorske mase na mestu operativno nacinjene anastomoze.Spoljasnje konture jednjaka a distalno od nivoa bifurkacije zeluca jasno su ocrtane.