Odlozeno vadjenje prvog molara kod dece
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Mar 24, 2007 10:23 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Odlozeno vadjenje prvog molara kod dece
Svi znamo da sema i vreme nicanja stalnih zuba nije ista za svakoga.Ono sto me mene konkretno zanima je kad se odlucite vec da radite mortalnu amputaciju kod pulpiticnih zuba u dece(koji samo sto su nikli),koliko odlazete vadjenje tog zuba?Recimo deteta od 9 god koje jos ima mlecne 5 i 4,a 7 na snimku nije jos zavrsila sa rastom korena(sto je za ocekivati).Naravno nije ni izrasla.Dalje, da li ce prerano vadjenje 6(kad se mora,kad su gangrenozne i nemoguce je izvesti krunicnu rekonstrukciju ispunom , dovesti kasnije do pojave dijasteme izmedju 7 i 5?Unapred zahvalna na odgovorima .
Možda je takav zub najbolje odmah izvaditi jer će se dijete namučiti sa mortalnom amputacijom još ako je takav da se ne može rekonstruirati.ja bih tu uradila ekstirpaciju sa punjenjem kanala svakih mjesec i po dana pastom kalcij hidroksida uz kontrolu rtg nakon pola godine ga definitivno napuniti i onda može stajati tako dosrta dugo. cudi me da se student nije javio sa iskustvom iz tatine top ordinacije
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm
...
Vadjenje svako zuba dovodi do naginjanja susedna dva u koliko se praznina ne popuni adekvatnom protetskom nadoknadom.
-
- Aktivan član
Izvini molim te , zasto bi toliko puta punila kalcijumom? Naravno ako ne mora. Cak i ako posle prvog lecenja odgovori pozitivno treba ga odma napuniti. Naravno ako zahteva duze i intenzivnije lecenje ok. Gangrenozan zub nije uvek za vadjenje. I ja mislim da je bolje ici prvo sa uloscima jodoforma clumskog prvo na otvoreno 7 dana pa na zatvoreno 7 dana pa tek onda ako treba pastom kalcijuma.wendy napisao:Možda je takav zub najbolje odmah izvaditi jer će se dijete namučiti sa mortalnom amputacijom još ako je takav da se ne može rekonstruirati.ja bih tu uradila ekstirpaciju sa punjenjem kanala svakih mjesec i po dana pastom kalcij hidroksida uz kontrolu rtg nakon pola godine ga definitivno napuniti i onda može stajati tako dosrta dugo. cudi me da se student nije javio sa iskustvom iz tatine top ordinacije
ULOŠCI NA OTVORENO' to se nigdje više ne radi.Pasta kalcij hidroksida bi trebala da omogući apeksifikaciju to ovako napamet jer dijete ima devet godina ne znamo da li je apeks zatvoren eto zato pasta.S druge strane ako zub stoji otvoren tjedan dana dolazi do ponovnog zagađivanja bakterija znači očistiš ga i ostaviš otvorenog,kakvog to ima smisla.Takav zub u prvoj posjeti treba maksimalno očistiti pazeći da se ne prođe apeks znači uz kontrolu apeks lokatora ,ispirati hidrogenom pa hipokloritom osušiti staviti uložak i ZATVORITI
-
- Aktivan član
A sta ako kad ga zatvoris krene da boli? Moras da ga otvoris. Zar ne. Veruj mi da na klumski na otvoreno deluje super. To je da bi se dobro izdreniralo. A posle ide na zatvoreno da izlecis kanal a zatvara se da ne udje nova infekcija. Desava se da kad odma zatvoris zub krene da boli.wendy napisao:ULOŠCI NA OTVORENO' to se nigdje više ne radi.Pasta kalcij hidroksida bi trebala da omogući apeksifikaciju to ovako napamet jer dijete ima devet godina ne znamo da li je apeks zatvoren eto zato pasta.S druge strane ako zub stoji otvoren tjedan dana dolazi do ponovnog zagađivanja bakterija znači očistiš ga i ostaviš otvorenog,kakvog to ima smisla.Takav zub u prvoj posjeti treba maksimalno očistiti pazeći da se ne prođe apeks znači uz kontrolu apeks lokatora ,ispirati hidrogenom pa hipokloritom osušiti staviti uložak i ZATVORITI
Mnogo veci problem srpske endodoncije su neadekvatni uslovi rada ali to nije za ovu temu.
sta treba da se drenira.radim ovaj posao vise od dvanaest godina i nije mi se desilo da uz adekvatan prvi endodontski tretmanpacijent otekne.drenaža je drugo radi se ukoliko je pacijent natekao,ali zašto onda sol.chl. da ima bolji okius u ustima šta li.Pacijent će oteći i početi će da ga boli ako se ide preko apeksa i ako se dobro ne očisti kanal