Caj od zobi

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 767
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Caj od zobi

Post od terapeut »

Da li neko ima dobar recept za pripremanje ovog caja?Hvala unapred
danka
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1003
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Caj od zobi (ovas) se kuva kao i svi drugi cajevi od zrnevlja (na primer, isto kao i caj od jecma koji uspesno zamenjuje kafu).

Evo kako se sprema:
-zrna ovsa (zobi) se dobro operu pod mlazom hladne vode (stave se u obicnu cediljku pa mlaz na to ide), prosuse, pa se stave u tiganj i malo se proprze na tihoj vatri (paziti da ne zagore, zrna treba da postanu braon boje).

Zatim zrna staviti u hladnu vodu i to u odnosu 1deo zrna na 10 dela vode (stavi se, na primer, 1 rakijska casica zrna i 10 istih takvih casica vode) i kuva se na tihoj vatri 10-15 min.
Zatim ostaviti da stoji 10-15 min, procediti i piti 2-3 solje/dan.

Taj caj je dobar za ciscenje organa za varenje, kao i za ciscenje bubrega, ali ga ne treba piti vise od navedene kolicine.
pozdrav
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 767
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Mnogo hvala! :wink:
bica
Novi član
Novi član
Postovi: 13
Pridružio se: Čet Apr 10, 2008 1:48 pm

Post od bica »

a kakav ukus ima? znam da je to na kraju stvar ukusa, ali ipak...
danka
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1003
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Meni se ukus dopada, dodam i malkice zutog secera, kao kada se pije kafa, mada to retko pijem, vise volim razne cajeve.
bica
Novi član
Novi član
Postovi: 13
Pridružio se: Čet Apr 10, 2008 1:48 pm

Post od bica »

hvala danka :)
Odgovori