Da li se moze pokvariti vid ako citamo na slabom svetlu?
Da li se moze pokvariti vid ako citamo na slabom svetlu?
Pa pitanje je jednostavno:Da li se moze pokvariti vid ako citamo na slabom svetlu?Mislim meni to malo zvuci cudno?Kako intezitet svetla moze uticati na opadanje kvaliteta vida? 

Salux ae grotti,prima lex esto!!!
- klio
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nejasna slika na mreznjaci oka je uvek stimulus akomodativnom aparatu oka,da sliku izostri.Posto u uslovima slabog osvetljenja postoji stalno stanje nejasne slike....sledstveno tome,akomodativni aparat neprestano pokusava da ,,uoblici,,ocno socivo kako bi slika konacno postala jasna.Socivo zato,usled dejstva cilijarnog misica,neprestano menja oblik,od manje do vise okruglog.Svaki ,,grc,, cilijarnih misica izaziva ,,zaokrugljavanje sociva,, a sa druge strane vrsi trakciju unutrasnjih omotaca oka.Ovakvo stanje oka cesto dovodi do pojave kratkovidosti kod osoba koje su izasle iz perioda rasta.
Svetlost je uvek bila stimulus za dobar razvoj i odrzavanje vida,te je veoma poznat podatak o ambliopiji usled ,,negledanja,, tj. slabovidosti oka koja nastaje ukoliko se osoba duze vreme nalazi u mraku.Kod odraslih osoba,kod kojih je razvijen normalni binokularni vid,ovo stanje se brzo popravlja po izlasku na svetlost,ali kod male dece,poserbno kod beba,,ovakvo stanje moze izazvati dozivotnu ,nekorigujucu slabovidost.
Pozdrav!
Svetlost je uvek bila stimulus za dobar razvoj i odrzavanje vida,te je veoma poznat podatak o ambliopiji usled ,,negledanja,, tj. slabovidosti oka koja nastaje ukoliko se osoba duze vreme nalazi u mraku.Kod odraslih osoba,kod kojih je razvijen normalni binokularni vid,ovo stanje se brzo popravlja po izlasku na svetlost,ali kod male dece,poserbno kod beba,,ovakvo stanje moze izazvati dozivotnu ,nekorigujucu slabovidost.
Pozdrav!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Maj 19, 2008 3:46 am
Re: Mit
dr ivica napisao:Jeste mit...
Bogami, moj pokojni deda mi je uvek govorio : "Upali svetlo, pokvarices vid.". Kako mit kad po tolikim casopisima citamo da su vazni i centralo i periferno osvetljenje, dakle kad citamo luster + lampa.bobans1983 napisao:http://* REKLAMA */moje-zdravlje ... itova.html
Ja se drzim dedinog saveta, bolje upaliti sijalice, od viska glava ne boli, a sto se tice potrosnje, minorna je u odnosu na bilo koji elekticni aparat u kuci.
Osim toga lepse je kad je svetlije, nego kad imamo neko tunjavo svetlo, koje dolazi od lampe.
Link koji je dao bobans1983 nije vise aktivan.