Da li se moze pokvariti vid ako citamo na slabom svetlu?

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
zlett
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 4:36 pm

Da li se moze pokvariti vid ako citamo na slabom svetlu?

Post od zlett »

Pa pitanje je jednostavno:Da li se moze pokvariti vid ako citamo na slabom svetlu?Mislim meni to malo zvuci cudno?Kako intezitet svetla moze uticati na opadanje kvaliteta vida? :-?
Salux ae grotti,prima lex esto!!!
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od klio »

Nejasna slika na mreznjaci oka je uvek stimulus akomodativnom aparatu oka,da sliku izostri.Posto u uslovima slabog osvetljenja postoji stalno stanje nejasne slike....sledstveno tome,akomodativni aparat neprestano pokusava da ,,uoblici,,ocno socivo kako bi slika konacno postala jasna.Socivo zato,usled dejstva cilijarnog misica,neprestano menja oblik,od manje do vise okruglog.Svaki ,,grc,, cilijarnih misica izaziva ,,zaokrugljavanje sociva,, a sa druge strane vrsi trakciju unutrasnjih omotaca oka.Ovakvo stanje oka cesto dovodi do pojave kratkovidosti kod osoba koje su izasle iz perioda rasta.
Svetlost je uvek bila stimulus za dobar razvoj i odrzavanje vida,te je veoma poznat podatak o ambliopiji usled ,,negledanja,, tj. slabovidosti oka koja nastaje ukoliko se osoba duze vreme nalazi u mraku.Kod odraslih osoba,kod kojih je razvijen normalni binokularni vid,ovo stanje se brzo popravlja po izlasku na svetlost,ali kod male dece,poserbno kod beba,,ovakvo stanje moze izazvati dozivotnu ,nekorigujucu slabovidost.
Pozdrav!
xab
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jun 01, 2007 12:52 pm

da

Post od xab »

da
medi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 9:44 pm

Post od medi »

Ne znam, neki dan je bilo na vestima da je to mit i da slabo svetlo ne utice na vid.
Nikako da se dogovore :).
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Jeste mit...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm

Mit

Post od bobans1983 »

Jevdokija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 19, 2008 3:46 am

Re: Mit

Post od Jevdokija »

dr ivica napisao:Jeste mit...
Bogami, moj pokojni deda mi je uvek govorio : "Upali svetlo, pokvarices vid.". Kako mit kad po tolikim casopisima citamo da su vazni i centralo i periferno osvetljenje, dakle kad citamo luster + lampa.
Ja se drzim dedinog saveta, bolje upaliti sijalice, od viska glava ne boli, a sto se tice potrosnje, minorna je u odnosu na bilo koji elekticni aparat u kuci.
Osim toga lepse je kad je svetlije, nego kad imamo neko tunjavo svetlo, koje dolazi od lampe.
Link koji je dao bobans1983 nije vise aktivan.
Odgovori