Molim da mi kazete nesto vise o mojim nalazima.Imam 27 godina doktori mi nisu odredili nikakve lijekove nego u slucaju lupanja srca da uzmem beta blokatore tako nesto,nisam imao problema dosad hvala Bogu pa nisam nista ni uzimao.
ergometrija
Opterecen sa 6,03 min po Bruce-u,test prekinut kod dostignute submaxinalne frekvence,Bola u grudima nije bilo.U toku testiranja laki porast sistolne i nesto vise dijastolne tenzije.
ZAKLJUCAK:snizena tolerancija na napor,dijastolno hipertenzivno reagiranje na umjeren napor.Signifikantih depresija ST spojnice nije bilo,a negativni T valovi prije testa u naporu se pozitiviraju.
ehokardiografija
Uredne dimenzije sve 4 srcane supljine.Aorta uredne sirine u ascedentalnom dijelu lako naglasene ehogenosti.vulvuralni aparat:grubo morfoloski i funkcionalno uredan:Kinetika srca:septumi intaktni.Srcana akcija ubrzana bez uocljivih regionalnih ispada u kinetici.Sistolna i dijastolna funkcija lijeve komore ocuvane.EF 58%:perikard fizioloske separacije.
Sta znaci sve narodski receno.E da kazem i da sam se prije testiranja jako uplasio s obzirom da je bila jedna nazgodna situacija u cekaoni.
Pitanje za strucnjake
vi pre svega niste naveli tegobe koje su vas odvele lekaru.
da li ste gojazni? kakvi su vam rezultati laboratorijskih pregleda?
rezultat testa opterecenja nije zabrinjavajuci, ali smanjenu toleranciju na anpor treba staviti u kontekst sa tegobama koje treba da nepisete.
eho nalaz je dobar (ali nije opisana mitralni aparat).
preporucena terapija beta blokatorima "po potrebi" nije u skladu sa savremenim preporukama!!!!
da li ste gojazni? kakvi su vam rezultati laboratorijskih pregleda?
rezultat testa opterecenja nije zabrinjavajuci, ali smanjenu toleranciju na anpor treba staviti u kontekst sa tegobama koje treba da nepisete.
eho nalaz je dobar (ali nije opisana mitralni aparat).
preporucena terapija beta blokatorima "po potrebi" nije u skladu sa savremenim preporukama!!!!